Wat is een leaseverklaring?

Met een leaseverklaring kun je bewijzen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd in de periode dat je in de leaseauto hebt gereden. Je vraagt de leaseverklaring aan via de maatschappij waar je verzekerd was.

Leaseverklaring is nodig als bewijs

Ga je overstappen naar een andere leasemaatschappij of beëindig je je leasecontract? Zorg dan altijd dat je een originele leaseverklaring krijgt, waarop de begin- en einddatum van je contract staat. Op de verklaring moet ook staan welke schades er zijn geweest.

De schadevrije jaren die je met een leaseauto hebt opgebouwd, kun je alleen aantonen met een originele leaseverklaring. Deze verklaring wordt maar één keer afgegeven, dus bewaar hem goed. Als je de verklaring kwijtraakt kun je niet bij je nieuwe verzekeraar aantonen dat je al schadevrije jaren hebt opgebouwd. Je begint dan weer op nul en betaalt de premie van een beginnend bestuurder. Deze premie is veel hoger dan je gewend bent.

Wat moet er op de leaseverklaring staan?

Het belangrijkste dat op je leaseverklaring moet staan is je naam. Anders kun je niet aantonen dat het om jouw schadevrije jaren gaat. Daarnaast moet de hele leaseperiode er op staan met een duidelijke begin- en einddatum. En niet alleen je laatste auto maar alle auto’s waar je in gereden hebt binnen die periode. Als laatste moeten al je schades op de verklaring staan.

Alle schades worden geregistreerd

Bij een leaseauto wordt iedere kras en deuk hersteld. Dit zijn schades die je met je privé auto niet altijd claimt. Daarom staan er op de leaseverklaring misschien meer schades dan je in eerste instantie had verwacht. Hierdoor krijg je vaak minder schadevrije jaren dan je verwacht of zelfs nul. Je nieuwe autoverzekeraar bepaalt aan de hand van de schades die op je verklaring staan, hoeveel schadevrije jaren je krijgt.