Wat is een oldtimerverzekering?

Een oldtimerverzekering is een autoverzekering die je alleen kunt afsluiten voor een oldtimer. Een voordeel van deze verzekering is dat je veel minder premie betaalt. Maar je auto moet wel aan veel voorwaarden voldoen. 

Wanneer ziet je verzekeraar je auto als oldtimer?

Verzekeraars willen niet zomaar je auto als oldtimer verzekeren. Je betaalt namelijk veel minder premie dan voor een gewone autoverzekering. Afhankelijk van de verzekeraar moet je auto in ieder geval aan het volgende voldoen:

 • een goede beveiliging
 • een maximum gewicht
 • ​je auto moet minimaal 10, soms zelfs 30 jaar oud zijn
 • je rijdt een maximum aantal km per jaar
 • je bent lid van de FEHAC
 • je auto is van een bepaald merk
 • je auto heeft een minimale taxatiewaarde

Verzekeraars stellen vaak nog aanvullende eisen. Daarom is het slim om goed de voorwaarden te checken, voordat je een verzekering kiest.

Nog geen oldtimer? Kijk naar youngtimerverzekering

Voldoet je auto nog niet aan de eisen voor een oldtimerverzekering? Dan kun je misschien wel al een youngtimerverzekering afsluiten. Hiervoor betaal je meer premie dan voor een oldtimerverzekering, maar minder dan voor een gewone autoverzekering.

Soorten oldtimerverzekeringen

Je kunt voor je oldtimer (net als voor je gewone auto) een WAbeperkt casco of allrisk verzekering afsluiten. Meestal kun je je oldtimer ook aanvullend verzekeren. Bijvoorbeeld voor rechtshulp of schade na een ongeval.

Je kunt ook kiezen voor een semi-oldtimerverzekering. Met deze verzekering mag je dagelijks in je oldtimer rijden. Voor deze verzekering betaal je wel meer premie. 

Wil je je auto alleen in de zomer gebruiken? Bij veel verzekeraars kun je een oldtimerverzekering voor een aantal maanden afsluiten. Informeer hiervoor bij je oldtimerverzekeraar. 

Wat kost een autoverzekering voor je oldtimer?

De premie van de autoverzekering van je oldtimer wordt gebaseerd op de taxatiewaarde en de leeftijd van je oldtimer. Je premie neemt meestal toe bij een hogere waarde en bij een hogere autoleeftijd. Soms betaal je een vaste premie.

Wil je korting krijgen op je premie? Sluit je dan aan bij een oldtimervereniging die lid is van belangenorganisatie FEHAC. Zo krijg je 5 tot 10% korting op je oldtimerverzekering.

Voor een oldtimer ouder dan 40 jaar betaal je geen wegenbelasting. Rijd je in een klassieke auto die jonger is dan 40 jaar? Dan kun je wel korting op wegenbelasting krijgen.

Schade aan je oldtimer

Schade aan je oldtimer is heel vervelend. Want een oldtimerverzekering vergoedt alleen schade op basis van de taxatiewaarde. Een taxateur moet iedere drie jaar de waarde van je oldtimer inschatten. Maar na het claimen van een schade blijf je wel gewoon dezelfde premie betalen. Je bouwt met een oldtimerverzekering, in tegenstelling tot een gewone autoverzekering, geen schadevrije jaren op. Je krijgt dus geen no-claimkorting als je jaarlijks geen schade claimt.

Veroorzaakt een andere partij schade aan je oldtimer? Dan kun je deze schade vergoed krijgen op de verplichte WA-verzekering van de schuldige partij.

Na het claimen van schade bij je oldtimer betaal je een eigen risico van 0 euro, 100 euro of 150 euro. Dit kun je soms afkopen door meer premie te betalen.

Oldtimerverzekering afsluiten

Bij een aantal verzekeraars kun je wel een oldtimerverzekering afsluiten, bijvoorbeeld:

 • ​ANWB
 • Diks
 • Univé
 • Centraal Beheer
 • Interpolis

De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Check dit dus altijd bij de verzekeraar.

Oldtimer geen wegenbelasting

Voor oldtimers in Nederland hoeft je geen wegenbelasting te betalen als de auto 40 jaar of ouder is. Er wordt hierbij gekeken naar de datum waarop de auto in gebruik is genomen. De reden van de vrijstelling is dat mensen meestal niet zo vaak in zo’n oude oldtimer rijden. De auto wordt vaak gebruikt voor om het plezier, om lekker een dagje te toeren. Niet om dagelijks mee naar het werk te rijden. Daarom is besloten de wegenbelasting voor deze auto’s af te schaffen. Is je auto ouder dan 40 jaar? Dan krijg je automatisch vrijstelling. Je kunt dit terugvinden op het kentekenbewijs. Het is niet toegestaan om een oldtimer die onder de oldtimerregeling valt zakelijk te gebruiken.

Tip: heb je niet automatisch vrijstelling gekregen? Regel dit dan zelf via de website van de Belastingdienst.

Overgangsregeling voor oldtimers

Is jouw oldtimer voor het eerst in gebruik genomen op 1 januari 1975 of later maar voor 1 januari 1988? Dan kun je in aanmerking komen voor een regeling waardoor je geen wegenbelasting hoeft te betalen: de zogenaamde overgangsregeling. Je oldtimer komt alleen voor deze regeling in aanmerking als het gaat om een:​

 • personenauto of bestelauto die uitsluitend bestemd is om op benzine te rijden
 • motorvrachtauto die je niet bedrijfsmatig gebruikt
 • autobus die je niet bedrijfsmatig gebruikt

Met de tool overgangsregeling voor oldtimers kun je checken of jouw oldtimer hiervoor in aanmerking komt.​

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

 • Belastingdienst
 • Autoscout24
 • viaBOVAG

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Prijzen en awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.