Kosten tweedehands auto

Waar kun je op letten bij het kopen van een tweedehands auto of een occasion? Je kunt verschillende keuzes maken om zowel aanschafkosten als terugkerende kosten naar beneden te krijgen. Kies bijvoorbeeld welke extra opties je in de auto nodig hebt en op welke brandstof je auto rijdt. Bekijk ook de aanbieder en het autoverleden om eventuele bijkomende kosten te verlagen. Daarbij krijg je te maken met terugkerende kosten als:

 • Autoverzekering. Dit kun je verlagen door autoverzekeringen te vergelijken. Zo kun je de beste deal vinden die bij je tweedehands auto past.
 • Wegenbelasting. Een lager gewicht van je tweedehands auto betekent vaak een lagere wegenbelasting.
 • Onderhoudskosten. Bijvoorbeeld APK-keuring en reparaties.
 • Eventuele parkeervergunning. Deze kosten verschillen per gemeente.​​
 • Brandstof. Gebruik onze handige brandstofprijzen tool om te zien waar je goedkoop kunt tanken.

Opties: wil je comfort, luxe en accessoires?

Met welke opties kun je rekening houden bij het kopen van een tweedehands auto? Misschien rijdt je liever in een automaat dan in een handgeschakelde auto. Als je een voorkeur hebt voor comfort en luxe, ben je soms meer kwijt aan aanschafkosten voor je tweedehands auto. 

Overweeg je om na de koop een nieuwe geluidsinstallatie in te bouwen? Houd dan rekening met eventuele extra premie. Soms moet je namelijk premie betalen om bepaalde accessoires in je auto vergoed te krijgen. Je kunt schade of diefstal van accessoires alleen vergoed krijgen bij een beperkt casco- of een allriskverzekering.

Brandstof: ga je veel of weinig kilometers rijden?

Ben je van plan veel kilometers te rijden? Dan kun je vaak beter een dieselauto kopen dan een benzine- of elektrische auto. Voor een liter diesel betaal je namelijk minder dan voor een liter benzine. Een elektrische auto heeft als nadeel dat je per rit een beperkt aantal kilometers kunt rijden. Om op diesel te rijden, betaal je wel meer wegenbelasting dan voor benzine en elektriciteit. Maar als je veel kilometers rijdt, ben je uiteindelijk met een dieselauto voordeliger uit dan met een benzine- of elektrische auto.


Hulp nodig?

Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken in je zoektocht naar een andere of nieuwe auto? Meld je dan aan voor onze Andere Auto Hulp. We helpen je op weg met financiële tips over de aanschaf van je auto.

Historie: check het autoverleden

Check het autoverleden om een miskoop te voorkomen. Via onze gratis kenteken check kun je meer te weten komen over:

 • De APK-vervaldatum.
 • De waarde.

Met een betaalde kentekencheck kun je meer te weten komen over:

 • Het schadeverleden. Dit is handig om vast te stellen of schade goed is hersteld. Vaak kun je na schade een lagere prijs voor de tweedehands auto krijgen.
 • Aantal eigenaren. Als je auto veel eigenaren heeft gehad, kan dit misschien betekenen dat er iets niet in orde is.
 • Kilometerstand. Zo kun je controleren of de huidige kilometerstand klopt​.

Aanbieders van tweedehands auto's

Als je een auto gaat kopen is het verstandig om goed op te letten wie de auto precies verkoopt. Bij een bedrijf betaal je meestal meer dan bij een particulier. Een bedrijf rekent namelijk vaak afleveringskosten of rijklaarmaakkosten. Dan betaal je bijvoorbeeld ook voor het poetsen of de garantie van de tweedehands auto. Let ook op autobedrijven die een auto voor een zeer lage prijs aanbieden. Soms komen daar nog extra kosten bovenop als je de auto koopt.​

Om je te oriënteren op een tweedehands auto, kun je terecht bij Autotrack. Hieronder vind je nog een paar websites waar dat ook kan:

Vergelijk diverse tweedehands auto's en modellen

Tegenwoordig is het makkelijk om auto’s te vergelijken online. Kijk goed naar kilometerstanden en waar mogelijk de historie van de auto. Bekijk ook verschillende modellen met verschillende opties. Is een auto heel goedkoop en lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook. Wil je het risico toch nemen? Beperk het risico dan door gebruik te maken van de tip hieronder.

Laat een aankoopkeuring doen

Voordat je een auto koopt kun je de verkopende partij vragen om een aankoopkeuring te laten doen bij een onafhankelijk autobedrijf. Hierdoor weet je zeker dat er geen technische gebreken zijn die je op het eerste gezicht niet ziet. Wil de verkoper dit niet en is de prijs eigenlijk te laag? Dan zouden alle alarmbellen af moeten gaan en kun je de auto in de meeste gevallen het beste laten staan.

Wat je zelf al kan checken

Zelf kan je gelukkig ook al een aantal dingen checken. Tijdens de proefrit, maar ook als de auto nog stil staat. 

Onder de motorkap

 • Check het motorblok. Het is belangrijk dat dit niet vet is aan de buitenkant. Zie je wel een vet laagje of druppels? Dan lekt de motor waarschijnlijk olie. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat de verkoper het motorblok schoon heeft gemaakt voor de verkoop. Controleer daarom ook na de proefrit nog even hoe het eruit ziet. 
 • Kijk ook naar de aansluitingen van het koelsysteem. Als hier groene aanslag op zit, kan dit duiden op een lekkage.  

En verder...

 • De motor hoort regelmatig en zonder onderbrekingen te draaien. Je controleert dit door goed om te letten hoe de auto start. Loopt de auto stationair? Dan mag je geen bijgeluiden of getikt horen. 
 • Check de uitlaat. Komt er gesis onder de auto vandaan? Dan is de uitlaat waarschijnlijk lek.
 • Het uitlaatgas hoort zo goed als kleurloos te zijn. Heeft het gas een blauwe of grijze kleur? Dan er iets mis zijn.​
 • Controleer of de motor al warm is, voordat je gaat rijden. Dit kan betekenen dat de verkoper de auto al even heeft laten warm worden. Het is in dit geval lastig te controleren of de motor koud ook goed start. 

Maak een proefrit

Tijdens een proefrit kan je de auto meteen op een aantal punten controleren. 

 • Test of de auto stabiel op de weg ligt. Dat doe je door het stuur los te laten en even hard te remmen. De auto hoort daarbij niet opzij te trekken op een rechte weg.
 • Controleer het aangrijppunt van de koppeling. Moet je de koppeling ver op laten komen? Dan kan het zijn dat de koppeling versleten is. Let ook op hoe de auto schakelt. Gaat de auto soepel en zonder geluiden naar elke versnelling? Dan is dit in orde. 
 • Check op slijtage. Denk hierbij aan vreemde geluidjes tijden het rijden over hobbels, drempels en in bochten.
 • Is de toerenteller in orde? Kijk of de auto vloeiend door de toeren loopt en of de auto niet hapert bij bepaalde toerentallen.
 • Controleer of alle lampjes op het dashboard goed werken en of alle knoppen het doen. Denk ook aan de ruitenwisser, verlichting en airco. 
 • Misschien voor de hand liggend, maar vergeet niet om de remmen te controleren. Rijd bijvoorbeeld even naar een lege parkeerplaats of industrieterrein om wat testjes te doen.​

Tweedehands auto op naam zetten

Als je alles geregeld hebt dan moet je de auto nog op jouw naam zetten. Je kunt op verschillende plekken een auto overschrijven. Zorg er voor dat je je rijbewijs bij je hebt en dat de verkoper alle benodigde papieren bij zich heeft. Zo zorg je voor een soepele afhandeling. Zodra de auto is overgeschreven ben je in het bezit van het kentekenbewijs. De verkoper krijgt een vrijwaringsbewijs. Voor het overschrijven van een auto moet je minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen.

Autoverzekering afsluiten

Zodra de auto op je naam staat, ben je verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. Welke autoverzekering het beste is voor je tweedehands auto, hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld het type en de leeftijd van de auto. Vaak betaal je minder premie voor een kleine auto die weinig weegt. Een auto die groot en snel is, kan namelijk meer schade veroorzaken. Heb je een kleine tweedehands auto die ouder is dan 10 jaar? Dan kun je waarschijnlijk het beste een WA-verzekering afsluiten. Dan ben je verzekerd voor een lage premie.

Nieuwe of tweedehands auto kopen?

Twijfel je nog of je een nieuwe of tweedehands auto wil kopen? We zetten de voor- en nadelen van beide opties nog even voor je op een rijtje.

Een tweedehands auto kopen

Voordelen Nadelen
Lagere aanschafprijs Onzekerheid over de staat van de auto
Korte levertijd Weinig of geen garantie
Groot aanbod op internet Gebruikerssporen
Voor hetzelfde budget heb je een luxere auto Oudere auto's zijn vaak minder zuinig

Een nieuwe auto

Voordelen Nadelen
Minimaal 2 jaar fabrieksgarantie Hogere premie voor je autoverzekering
Je kunt de auto zelf samenstellen Duurder dan een tweedehands auto
Meestal veiliger en zuiniger dan oudere auto's Hoge(re) afschrijvingskosten
Minder onderhoud

Autopremie Alert

Wil je een seintje ontvangen als het voor jou slim is om naar je autoverzekering te kijken? Vul dan de maand in waarin de premie van je autoverzekering wijzigt en meld je aan voor onze Autopremie Alert.

Prolongatiemaand

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • ANWB
 • Autotrack
 • RDW

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Menno Dijcks. Hij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media.
Bijvoorbeeld op AD, BN DeStem en AutoWeek.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png
emerce-11245-populairste-website-vergelijking-2021-46x52.png