Laatste update: 13-01-2021
Wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting is de belasting die je betaalt als je een auto of ander motorvoertuig bezit. Je betaalt wegenbelasting zodat de overheid de Nederlandse wegen goed kan onderhouden. De hoogte van de wegenbelasting verschilt per motorrijtuig. Zo betaal je voor een diesel bijvoorbeeld meer dan voor een benzineauto. Je betaalt alleen wegenbelasting als je voertuig jonger is dan 40 jaar. Oldtimers zijn vrijgesteld van wegenbelasting.
Je wegenbelasting berekenen gebeurt aan de hand van je kenteken. Wat wegenbelasting voor jouw auto kost, is afhankelijk van een aantal factoren:
De kosten die je betaalt aan wegenbelasting kunnen per regio tot wel 100 euro per jaar verschillen. Je kunt bij de Belastingdienst de wegenbelasting per maand betalen via automatische incasso of acceptgiro.
Naast de wegenbelasting ook benieuwd wat het kost om je auto te verzekeren?
Bijna iedereen die een motorrijtuig bezit betaalt wegenbelasting. Toch zijn er ook een aantal uitzonderingen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, krijg je vrijstelling. Je betaalt dan geen of minder motorrijtuigenbelasting.
Een aantal voorbeelden van voertuigen die zijn vrijgesteld van wegenbelasting:
Naast bovenstaande vrijstellingen kun je ook een vrijstelling aanvragen voor een motorrijtuig met een buitenlands kenteken. En een gedeeltelijke vrijstelling voor personen- of bestelauto's met een rolstoelinstallatie.
Tip: wil je vrijstelling aanvragen? Dit kan via de website van de Belastingdienst:
Als je auto verkocht of gesloopt is hoef je geen wegenbelasting meer te betalen.
Als je je auto verkoopt aan een particulier, moet je bij een PostNL kantoor je kenteken laten overschrijven op naam van de koper. Je krijgt dan een vrijwaringsbewijs. De belastingdienst zet dan automatisch je wegenbelasting stop.
Als je je auto een tijdje niet gaat gebruiken, kun je het kenteken van je auto schorsen bij de RDW of een PostNL kantoor. Het schorsen van je kenteken brengt wel kosten met zich mee. Zodra je je kenteken hebt geschorst, hoef je geen wegenbelasting meer voor je auto te betalen.
Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen of ga je verhuizen? Dit heeft gevolgen voor de wegenbelasting die je betaalt. Vul je nieuwe gegevens in om de hoogte van de wegenbelasting in je nieuwe situatie te berekenen.
Eén de factoren die invloed heeft op de wegenbelasting, is hoe vervuilend je auto is. Voor een auto die meer CO2 uitstoot, betaal je meer wegenbelasting. Rijd je in een hybride of elektrische auto? Dan ligt de wegenbelasting lager. Voor een volledig elektrische auto betaal je op dit moment zelfs helemaal geen wegenbelasting. Dit is een tijdelijke maatregel van de Rijksoverheid om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren. Maar let op: vanaf 2025 komt hier verandering in.
Voor volledig elektrische auto’s betaal je tot 2025 geen wegenbelasting. 2025 is een overgangsjaar waarin je een korting van 75% op de wegenbelasting krijgt. Vanaf 2026 betaal je het volledige tarief.
Hybride auto’s blijken voor een veel kleiner deel elektrisch te rijden dan werd verwacht. Ze zijn hierdoor een stuk minder milieuvriendelijk. Daarom besloot het kabinet in 2017 om de belastingvoordelen van hybride auto’s af te bouwen. Rijd je een hybride auto met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer? Dan krijg je tot en met 2024 een korting van 50% op de wegenbelasting. In 2025 bedraagt die korting nog 25%. Vanaf 2026 betaal je het volledige tarief. Net als bij een volledig elektrische auto.
Heb je een camper of wil je er één aanschaffen? Dan betaal je in sommige gevallen minder wegenbelasting. Voor dit bijzondere tarief gelden wel bepaalde voorwaarden. Zo stelt de Belastingdienst bijvoorbeeld eisen aan de inrichting van de camper. Het bijzondere tarief vraag je aan via de volgende link: verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief.
In 2021 minder wegenbelasting betalen? Dan is het kopen van een elektrische auto of semi-elektrische auto een goed idee. Geen plannen voor een andere auto in 2021? Ook dan kun je besparen op je autokosten. Door een vergelijking van autoverzekeringen te maken, weet je of de autoverzekering nog steeds bij je past. Of dat het misschien voordeliger is om te switchen van autoverzekering.
Voor het samenstellen van de informatie op deze pagina, zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld:
De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs onder andere in 2019, 2017, 2013 en 2011.
Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018.
In 2019 won Independer de Shopping Awards publieksprijs XL in de categorie financiële diensten. Independer behaalde van alle genomineerden de hoogste eindscore, binnen een combinatie van twee onafhankelijke onderzoekmethodes onder online klanten.
Met ruim twintig jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en vergelijkingen en honderdduizenden afgesloten autoverzekeringen, heeft Independer heel veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van onderzoeken van de afgelopen jaren: