Wat is wegenbelasting?

Wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting is de belasting die je betaalt als je een auto of ander motorvoertuig bezit. Je betaalt wegenbelasting zodat de overheid de Nederlandse wegen goed kan onderhouden. De hoogte van de wegenbelasting verschilt per motorrijtuig. Zo betaal je voor een diesel bijvoorbeeld meer dan voor een benzineauto. Je betaalt alleen wegenbelasting als je voertuig jonger is dan 40 jaar. Oldtimers zijn vrijgesteld van wegenbelasting.

Hoe kan je wegenbelasting berekenen?

Je wegenbelasting berekenen gebeurt aan de hand van je kenteken. Wat wegenbelasting voor jouw auto kost, is afhankelijk van een aantal factoren:

 • ​het gewicht van je auto
 • of je auto op diesel, elektrisch of benzine rijdt
 • hoe milieuvervuilend je auto is 
 • in welke provincie je woont 

De kosten die je betaalt aan wegenbelasting kunnen per regio tot wel 100 euro per jaar verschillen. Je kunt bij de Belastingdienst de wegenbelasting per maand betalen via automatische incasso of acceptgiro.

Hoeveel is de wegenbelasting per maand?

Per maand betaal je enkele tientallen euro's aan wegenbelasting. Hoeveel dit precies is, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld het soort voertuig, de provincie waar je woont, de brandstof van het voertuig en de gewichtsklasse.

Wegenbelasting: provinciale opcenten 2022

Het grootste deel van de wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting) gaat naar het Rijk. De rest gaat naar provincies, via de 'provinciale opcenten'. Dit bedrag komt nog bovenop de motorrijtuigenbelasting. De opcenten op de motorrijtuigenbelasting worden geïnd door de Belastingdienst, gelijk met de motorrijtuigenbelasting, en vervolgens aan de provincie overgemaakt. De provincies kunnen dit geld gebruiken om de wegen te verbeteren, maar ook voor andere zaken. 

Onderstaand overzicht laat per provincie het percentage provinciale opcenten zien. 

Provinciale opcenten 2021 2022
Groningen 93,3 % 94,5 %
Friesland 87,0 % 87,0 %
Drenthe 92,0 % 92,0 %
Overijssel 79,9 % 79,9 %
Flevoland 81,4 % 82,2 %
Gelderland 89,5 % 90,6 %
Utrecht 74,9 % 77,5 %
Noord-Holland 67,9 % 67,9 %
Zuid-Holland 90,4 % 91,8 %
Zeeland 89,1 % 82,3 %
Noord-Brabant 78,4 % 79,6 %
Limburg 77,9 % 79,1 %

Kun je vrijstelling van wegenbelasting krijgen?

Bijna iedereen die een motorrijtuig bezit betaalt wegenbelasting. Toch zijn er ook een aantal uitzonderingen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, krijg je vrijstelling. Je betaalt dan geen of minder motorrijtuigenbelasting. 

Een aantal voorbeelden van voertuigen die zijn vrijgesteld van wegenbelasting:

 • ​volledig elektrische auto's (tot 2025);
 • oldtimers van meer dan 40 jaar oud;
 • een vrachtauto of autobus die ten minste 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen en die niet bedrijfsmatig wordt gebruikt;
 • taxi's;
 • motorrijtuigen van de politie, brandweer, ambulances;
 • een lijkauto;
 • een dierenambulance;
 • een vuilniswagen.

Kom je in aanmerking voor vrijstelling? Dan kun je dit aanvragen via de Belastingdienst.

Andere vrijstellingen

Naast bovenstaande vrijstellingen kun je ook een vrijstelling aanvragen voor een motorrijtuig met een buitenlands kenteken. En een gedeeltelijke vrijstelling voor personen- of bestelauto's met een rolstoelinstallatie. 

Wist je dat je flink kunt besparen op je autokosten? Door regelmatig autoverzekeringen te vergelijken, kun je tot wel 259 euro per jaar besparen. 

Autoverzekeringen vergelijken

- Rianne, expert autoverzekeringen

Autopremie Alert

Wil je een seintje ontvangen als het voor jou slim is om naar je autoverzekering te kijken? Vul dan de maand in waarin de premie van je autoverzekering wijzigt en meld je aan voor onze Autopremie Alert.

Prolongatiemaand
E-mailadres

Auto verkocht of gesloopt: betaal je dan nog wegenbelasting?

Als je auto verkocht of gesloopt is hoef je geen wegenbelasting meer te betalen. 

Auto verkopen

Als je je auto verkoopt aan een particulier, moet je bij een PostNL kantoor je kenteken laten overschrijven op naam van de koper. Je krijgt dan een vrijwaringsbewijs. De belastingdienst zet dan automatisch je wegenbelasting stop.

Auto schorsen 

Als je je auto een tijdje niet gaat gebruiken, kun je het kenteken van je auto schorsen bij de RDW of een PostNL kantoor. Het schorsen van je kenteken brengt wel kosten met zich mee. Zodra je je kenteken hebt geschorst, hoef je geen wegenbelasting meer voor je auto te betalen.

Hoe zit het met een verhuizing of nieuwe auto?

Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen of ga je verhuizen? Dit heeft gevolgen voor de wegenbelasting die je betaalt. Vul je nieuwe gegevens in om de hoogte van de wegenbelasting in je nieuwe situatie te berekenen. 

Wegenbelasting hybride of elektrische auto

Eén de factoren die invloed heeft op de wegenbelasting, is hoe vervuilend je auto is. Voor een auto die meer CO2 uitstoot, betaal je meer wegenbelasting. Rijd je in een hybride of elektrische auto? Dan ligt de wegenbelasting lager. Met een volledig elektrische auto rijd je op dit moment zelfs helemaal belastingvrij. Dit is een tijdelijke maatregel van de Rijksoverheid om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren. Die maatregel geldt in ieder geval tot en met 2024. 

Volledig elektrische auto’s

Voor volledig elektrische auto’s betaal je tot 2025 geen wegenbelasting. 2025 is een overgangsjaar waarin je een korting van 75% op de wegenbelasting krijgt. Vanaf 2026 betaal je het volledige tarief. 

Hybride auto’s

Hybride auto’s blijken voor een veel kleiner deel elektrisch te rijden dan werd verwacht. Ze zijn hierdoor een stuk minder milieuvriendelijk. Daarom besloot het kabinet in 2017 om de belastingvoordelen van hybride auto’s af te bouwen. Rijd je een hybride auto met een uitstoot van maximaal 50 gram CO2 per kilometer? Dan krijg je tot en met 2024 een korting van 50% op de wegenbelasting. In 2025 bedraagt die korting nog 25%. Vanaf 2026 betaal je het volledige tarief. Net als bij een volledig elektrische auto. 

Wegenbelasting berekenen camper

Heb je een camper of wil je er één aanschaffen? Dan betaal je in sommige gevallen minder wegenbelasting. Voor dit bijzondere tarief gelden wel bepaalde voorwaarden. Zo stelt de Belastingdienst bijvoorbeeld eisen aan de inrichting van de camper. Het bijzondere tarief vraag je aan via de volgende link: verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

 • Rijksoverheid
 • Belastingdienst

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.