Motorrijtuigenbelasting verschilt per provincie

Ga je verhuizen naar een andere provincie? Dan kan het zijn dat je op je nieuwe adres meer (of minder) wegenbelasting moet betalen. De wegenbelasting (ofwel motorrijtuigenbelasting) is opgebouwd uit twee delen: het eerste deel betaal je aan de overheid. Het tweede deel betaal je aan de provincie waarin je woont. Voor deze belasting legt de overheid een maximum vast. Provincies mogen zelf, tot dat maximum, bepalen wat de hoogte is. De kosten per regio kunnen hierdoor tot wel 100 euro per jaar verschillen.

Verhuizing doorgeven

Een verhuizing hoef je niet zelf door te geven aan de Belastingdienst. Geef de wijziging door aan de bevolkingsadministratie van je gemeente. De gemeente geeft de nieuwe gegevens vervolgens door aan de Belastingdienst. Hierdoor ontvang je de rekeningen voor de wegenbelasting automatisch op je nieuwe adres.

Factoren die invloed hebben op wegenbelasting

De wegenbelasting verschilt dus per provincie, maar is ook afhankelijk van de auto waarin je rijdt.  

De volgende factoren zijn van invloed: 

  • het gewicht
  • de brandstof
  • hoe milieuvervuilend het motorrijtuig is 

Hoe zwaarder je auto is, hoe meer je betaalt aan wegenbelasting. Daarnaast is het rijden van een dieselauto ongeveer twee keer zo duur aan wegenbelasting als een benzineauto. Bij het bepalen van de hoogte van de wegenbelasting, wordt er ook gekeken hoe milieuvervuilend je auto is. Volledig elektrische auto’s zijn in ieder geval tot en met 2024 vrijgesteld van wegenbelasting. Voor een semi-elektrische auto betaal je vaak een gereduceerd tarief. Voor oldtimers van meer dan 40 jaar oud betaal je geen wegenbelasting. ​


Nieuwe auto of aanpassingen aan huidige auto

Ben je van plan om je auto in te ruilen of iets aan je huidige auto te veranderen? Houd er rekening mee dat dit impact kan hebben op de wegenbelasting. Stel dat je bijvoorbeeld een gasinstallatie in wilt laten bouwen. Je auto is dan ineens een stuk zwaarder, waardoor je meer wegenbelasting betaalt. Je moet je auto opnieuw laten keuren met de ingebouwde gasinstallatie en je kentekenbewijs laten aanpassen. Meer hierover lees je op de website van de Belastingdienst.

Wegenbelasting berekenen

Ben jij benieuwd wat je dit jaar eigenlijk aan wegenbelasting betaalt, of wat het voor je nieuwe auto gaat kosten? Of ga je verhuizen naar een andere provincie? Bereken dan eenvoudig hoeveel wegenbelasting je moet betalen met onze wegenbelastingtool. 

Wegenbelasting berekenen

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Belastingdienst
  • Rijksoverheid
  • RDW

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.