België

In België zijn winterbanden niet verplicht. In bepaalde delen van België, zoals de Belgische Ardennen en de Belgische Eifel, is het wel verstandig om ze onder je auto te monteren.

Duitsland

In Duitsland is het verplicht om de uitrusting van je auto aan te passen aan winterse omstandigheden. Dan moet je auto dus ook winterbanden hebben. Daarnaast is het verplicht om ruitensproeimiddel met antivries te hebben. Wanneer je niet aan deze verplichtingen voldoet, kun je een boete krijgen van 40 euro. Krijg je in winterse omstandigheden een ongeluk terwijl je op zomerbanden rijdt? Dan kun je in Duitsland (deels) aansprakelijk worden gesteld voor de schade.

Frankrijk

Winterbanden zijn in Frankrijk niet verplicht, maar het gebruik ervan wordt wel aangeraden. Winterbanden moeten dan een minimale profieldiepte van 3,5 mm hebben. Sneeuwkettingen kunnen op bepaalde wegen wel verplicht zijn, dat wordt met borden aangegeven.

Italië

Italië verplicht winterbanden op sommige plaatsen, zoals de Aosta-vallei, van 15 oktober tot en met 15 april. Daarnaast worden ze bij winters weer vooral in het noorden aangeraden.

Oostenrijk

Tussen 1 november en 15 april moet je verplicht een winteruitrusting hebben voor je auto. Daar zijn winterbanden een onderdeel van. Wanneer je in die periode geen winterbanden onder je auto hebt of je banden onvoldoende profiel hebben (minimaal 4 of 5 millimeter voor diagonaalbanden), kun je een boete van 40 euro krijgen. Als je betrokken bent bij een ongeval, kan deze boete oplopen tot maar liefst 5000 euro.

Luxemburg

In Luxemburg zijn de regels rondom winterbanden ongeveer hetzelfde als in Duitsland. Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden verplicht. Net als in België, is het ook in de Luxemburgse Ardennen raadzaam om winterbanden te hebben onder je auto.

Zwitserland

Winterbanden in Zwitserland zijn niet verplicht, maar worden wel sterk aanbevolen. Zeker in winterse omstandigheden heb je deze op de bergwegen wel nodig. Raak je tijdens winterse omstandigheden betrokken bij een ongeval terwijl je op zomerbanden reed? Dan kun je, net als in Duitsland, (deels) aansprakelijk worden gesteld. Dat geldt ook wanneer je het verkeer hindert omdat jouw auto niet is aangepast aan winterse omstandigheden.

Het gebruik van sneeuwkettingen

In sommige gevallen is het, naast het hebben van winterbanden, ook verplicht om sneeuwkettingen om je banden te hebben. Als dat het geval is, wordt dat aangegeven op een verkeersbord met een afbeelding van een wiel met een sneeuwketting. Goed om te weten dat dit alleen om (besneeuwde) bergwegen gaat. Sneeuwkettingen kunnen alleen bij lage snelheid worden gebruikt, dus bijvoorbeeld niet op de snelweg. Op de verpakking van de sneeuwkettingen staat de maximumsnelheid die ze aankunnen.

Verschil tussen zomer- en winterbanden

Het verschil tussen zomer- en winterbanden zit in de vorm en de diepte van het profiel. Het profiel van winterbanden zorgt voor meer grip bij het remmen en optrekken.Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort ‘grijpers’ op het wegdek. Een autoband moet een minimale profieldiepte hebben van 1,6 mm. Een nieuwe zomerband heeft een profieldiepte van circa 8 mm, een nieuwe winterband van circa 9 mm.

Overzicht per land

Naast het dragen van winterbanden, is het in de meeste landen ook verplicht om bepaalde accessoires in je auto te hebben. Zoals een gevarendriehoek en een veiligheidshesje. Bekijk in onderstaand overzicht van Oponeo.nl de belangrijkste regels per land. 

Winterbanden of all-season banden?

De naam ‘all-season’ doet vermoeden dat je deze banden probleemloos in alle seizoenen kunt gebruiken. Toch kunnen ze qua grip op het gladde wegdek niet op tegen echte winterbanden. Als je veilig door de sneeuw wilt rijden, heb je dus echt wel winterbanden nodig. Je kunt dan het beste meteen vier winterbanden nemen. Sommige mensen geven aan dat twee ook genoeg zouden zijn, als je toch geen vierwielaandrijving hebt. Maar dit is niet echt veilig: de normale banden kunnen alsnog gaan slippen, waardoor je auto van de weg kan raken.

Winterbanden kosten

Veel mensen denken dat winterbanden heel duur zijn, maar dat valt wel mee. De kosten verschillen per merk en maat. Maar een gemiddelde set winterbanden heb je al voor zo’n  € 300,-. Er bestaan ook winterbanden die tussen de € 50 en € 60 euro per stuk kosten. Daarmee kom je dus uit op een totaalbedrag van € 200,- tot  € 250.

Benieuwd welke je het beste kunt kopen? De ANWB doet jaarlijks de winterbandentest. Hier kun je per formaat zien welke banden het beste uit de test komen.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ANWB

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Menno Dijcks. Hij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media.
Bijvoorbeeld op AD, BN DeStem en AutoWeek.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png
emerce-11245-populairste-website-vergelijking-2021-46x52.png