Wat is een zakelijke autoverzekering?

Gebruik je een personenauto of bestelauto voor je eigen bedrijf? Dan moet je je deze zakelijk verzekeren. Een particuliere autoverzekering geeft je namelijk niet altijd de juiste dekking. Onder zakelijk gebruik valt bijvoorbeeld:

 • koeriersdiensten
 • goederenvervoer
 • betaald personenvervoer
 • een rijschool 
 • een garage of leasebedrijf. 

Rijd je met je eigen auto slechts naar je werk en terug? Dan valt dit onder privégebruik.

Wat is het verschil tussen een zakelijke en een particuliere autoverzekering?

Omdat er zakelijk meer kilometers worden gereden, is een zakelijke autoverzekering vaak duurder dan een particuliere autoverzekering. Ook is er soms sprake van wisselende bestuurders, waar de zakelijke autoverzekeraar rekening mee houdt. Je kunt ervoor kiezen om btw te berekenen. Je betaalt dan een lagere premie, omdat de schade ook exclusief btw wordt uitbetaald. 

Personenauto zakelijk verzekeren

Bij Independer kun je je personenauto zakelijk verzekeren als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je gebruikt de auto alleen om klanten mee te bezoeken. Vervoer van spullen of personen is niet toegestaan.
 • Je gebruikt de auto voor je eigen bedrijf en je bent zelf de hoofdbestuurder van de auto.
 • Het kenteken staat op de balans van je bedrijf.
 • Je verzekert je auto exclusief BTW.

Voldoe je hieraan? In de aanvraag kun je aangeven dat je de auto zakelijk gebruikt. Na je aanvraag nemen wij contact met je op om de details van het zakelijke gebruik te bespreken. De regels op dit gebied verschillen per verzekeraar.​

Bestelautoverzekering afsluiten

Heb je een bestelauto die je zakelijk gebruikt? Dan kun je via Independer een bestelautoverzekering afsluiten. Je kunt een bestelauto verzekeren voor een eenmanszaak, VOF of BV en soms ook voor een stichting. Let er wel op dat wij geen aanvullende dekking bieden voor de lading van de auto.

Wij bieden geen verzekeringen voor:

 • Koeriers of pakketbezorging
 • Beroepsmatig personenvervoer
 • Lesauto's
 • Autoverhuur
 • Maaltijdbezorging
 • Campers​

Wil je weten of het gebruik van jouw bestelauto binnen onze richtlijnen valt? Neem dan contact met ons op.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Privégebruik van je auto

Naar je werk rijden (woon-werkverkeer) valt onder privégebruik van je auto. Ook als je je auto een enkele keer zakelijk gebruikt, kun je bij het aanvragen van je autoverzekering gewoon aangeven dat je privé rijdt.

Btw aftrek zakelijke auto's

Koop je een bedrijfsauto? Dan wordt er bij de koop btw in rekening gebracht. Wanneer je btw belaste werkzaamheden uitvoert voor je bedrijf, kun je de btw over de koop van je bestelauto aftrekken. Over privégebruik, zoals woon-werkverkeer, moet je wel btw terugbetalen over je bestelauto. 

Bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering kun je aangeven dat je btw wilt verrekenen. Dit heeft als voordeel dat de cataloguswaarde wordt verlaagd met het btw bedrag. Hierdoor betaal je minder premie.

Tip: heb je een bestelauto met een grijs kenteken? Dan kom je voor meer belastingvoordelen in aanmerking. Meer hierover lees je op deze pagina

Veelgestelde vragen

Moet ik mijn auto zakelijk verzekeren als ik een eenmanszaak heb?

Dat hangt af van of je jezelf vanuit de eenmanszaak een kilometervergoeding geeft voor de zakelijk gereden kilometers. Doe je dat? Dan mag je je auto privé verzekeren. Doe je dat niet? Maar gebruik je je auto ook zakelijk (bijvoorbeeld voor het bezoeken van klanten of inkopen doen bij de groothandel)? Dan moet je hem zakelijk verzekeren. Met een privé autoverzekering is zakelijk gebruik in dit geval niet gedekt.

Mag je een privéauto af en toe zakelijk gebruiken?

Je kunt dit het beste overleggen met je autoverzekeraar. Bij een aantal autoverzekeraars mag je de auto namelijk niet gebruiken voor klantbezoeken. Wil je tegen betaling goederen of klanten vervoeren? Dan ben je verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • Verbond van Verzekeraars
 • Belastingdienst

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Menno Dijcks. Hij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media.
Bijvoorbeeld op AD, BN DeStem en AutoWeek.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png
emerce-11245-populairste-website-vergelijking-2021-46x52.png