Bespaar gemiddeld € 259 per jaar op je autoverzekering
 • Laagste prijs garantie
 • Vandaag auto verzekeren
 • Vergelijk, kies en bespaar!
We vullen vast je gegevens voor je in

Autoverzekering vergelijken en afsluiten

Kenteken

Gebruik gegevens van

Postcode
Huisnummer
Nu met Gratis Extra Dekking

Al meer dan 20 jaar duidelijk, transparant én voordelig

Met jouw support en met die van onze 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.

9,2
Op basis van 94.263 klantbeoordelingen
8,0
28 januari 2023
‘Top’
Anoniem, ZOETERMEER
10
28 januari 2023
‘5 sterren omdat alles snel en makkelijk geregeld is.’
Anoniem, DEN HOORN ZH

Waarom je autoverzekering bij Independer?

Gratis Extra Dekking

Diefstaldekking of Fysiotherapie na auto-ongeval

Vergelijken op inhoud en prijs

De beste keuze voor jou staat altijd bovenaan

Onze experts staan voor je klaar

Persoonlijk antwoord op al je vragen

Autoverzekering vergelijken in januari 2023? Check premies

De premies om je auto te verzekeren veranderen regelmatig. Je autoverzekering vergelijken is daarom een verstandige keuze. Hieronder vind je de actuele premies van de autoverzekeringen die je bij Independer kunt afsluiten. De exacte premie verschilt per situatie.

Laatste update tabel: 20-12-2022 

Verzekeraar WA WA + beperkt casco WA + volledig casco
a.s.r. 32,24 33,42 45,35
Aegon 62,30 69,66 90,58
Allianz Direct 32,20 33,30 47,20
Centraal Beheer 28,77 38,64 58,60
Lancyr 25,19 30,83 37,07
ROXO 34,19 35,73 48,82
Unigarant 35,62 38,47 68,18
Univé 23,58 30,30 45,39

Hoeveel het kost om een auto te verzekeren, verschilt per persoon. Dit hangt af van onder andere de dekking, het aantal schadevrije jaren, de waarde van de auto en de woonplaats. Houd rekening met minimaal 30-40 euro per maand, maar dit kan oplopen tot meer dan 100 euro per maand.

Vergelijk autoverzekeringen

 ​

De maandpremies zijn voor een Volkswagen Polo 1.2 uit januari 2015 die op benzine rijdt. De bestuurder is 50 jaar oud, woont in Hilversum, rijdt 12.000 kilometer per jaar en heeft vijf schadevrije jaren.

In dit voorbeeld adviseren wij een WA + beperkt casco dekking. Deze autoverzekeringen kun je afsluiten bij Independer. 

Deze premies zijn voorbeelden en kunnen verschillen per situatie. Houd er rekening mee dat je bij sommige verzekeringen een eigen risico moet betalen als je schade claimt. Het eigen risico ligt meestal tussen de 150 en 350 euro en geldt alleen bij de dekking WA + beperkt casco en WA + volledig casco. 

Hoe krijg je een goedkope autoverzekering?

Op zoek naar een goedkope autoverzekering? Zes tips voor een goedkope autoverzekering:

 1. ​Maak regelmatig een vergelijking van autoverzekeringen. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Zonde, want de premies veranderen regelmatig en je auto wordt ook ouder.
 2. Betaal kleine schades zelf. Het claimen van schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. En daardoor stijgt je premie. Overweeg bij een kleine schade de kosten voor eigen rekening te nemen.
 3. Betaal de premie voor het hele jaar. Standaard betaal je de premie van je autoverzekering per maand. Maar als je het in een keer voor het hele jaar betaalt, krijg je vaak korting van je verzekeraar.
 4. Kijk kritisch naar de dekking. Een splinternieuwe auto wil je uitgebreid verzekeren, maar voor een auto ouder dan 10 jaar is dat misschien niet meer nodig. Bekijk goed of de premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt.
 5. Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraar krijg je hier een goedkopere autoverzekering voor terug. 
 6. Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet bij je autoverzekering af te sluiten.

Wie heeft de goedkoopste autoverzekering?

Bekijk hier de top-10 goedkoopste autoverzekeringen die je bij Independer kunt afsluiten. Dit gaat om autoverzekeringen met een WA-dekking, de goedkoopste variant.

Verzekeraar Maandpremie
Univé 23,58
Lancyr 30,31
Allianz Direct 30,64
a.s.r. 32,58
FBTO 35,48
Unigarant 35,62
ROXO 37,84
Klaverblad X
Centraal Beheer 39,00
Aegon 60,48

Autopremie Alert

Wil je een seintje ontvangen als het voor jou slim is om naar je autoverzekering te kijken? Vul dan de maand in waarin de premie van je autoverzekering wijzigt en meld je aan voor onze Autopremie Alert.

Autopremie Alert

Prolongatiemaand
E-mailadres

Gratis beter verzekerd - vergelijk bij Independer

Sluit je bij Independer een autoverzekering af? Dan krijg je van Independer gratis diefstaldekking (bij WA) óf gratis extra zorgdekking (bij beperkt of volledig casco). 

Gratis Diefstaldekking

Kies je voor een verzekering met WA-dekking? Dan vergoedt de verzekeraar niets als je auto wordt gestolen. Daarom krijg je van ons een gratis Diefstaldekking cadeau. 

Het maakt niet uit welke verzekering je kiest. Er geldt maar één voorwaarde: de dagwaarde van je auto is niet hoger dan 7.500 euro. 

Gratis Extra Zorgdekking na een auto-ongeval 

Alsof een auto-ongeluk niet vervelend genoeg is, krijg je achteraf ook nog vaak te maken met medische kosten of het eigen risico van je zorgverzekering dat je moet betalen. 

De gratis Extra Zorgdekking van Independer vergoedt deze kosten. Tot maximaal 10.000 euro per gebeurtenis. Dit zijn de voorwaarden:

 • Je hebt een verzekering met Beperkt of Volledig Casco dekking.
 • Of je hebt een WA-dekking, maar de dagwaarde van je auto is hoger dan 7.500 euro.
 • Alleen de bestuurder is verzekerd. Dit kan de verzekeringsnemer zijn, maar ook iemand anders die met jouw toestemming rijdt. 
 • De medische kosten houden verband met het ongeluk. 
 • Je verzekering loopt nog op het moment van het ongeluk.
 • Ook fysiotherapie, hulpmiddelen en psychosociale hulp worden vergoed.​

De dekking van je autoverzekering

Je kunt bij je autoverzekering kiezen uit drie verschillende dekkingen:

 • ​Wettelijke Aansprakelijkheid (WA): het is in Nederland verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed.
 • WA + beperkt casco: met deze dekking zijn ook verschillende schades aan je eigen auto verzekerd, zoals brandschade, ruitschade en diefstal. Schade aan je eigen auto die door eigen schuld is ontstaan, valt niet onder de dekking.
 • WA + volledig casco: hiermee ben je voor nagenoeg alle autoschades verzekerd. 


Oorzaak schade WA-verzekering WA + beperkt casco WA + volledig casco (all risk)
Schade aan derden/tweezijdige schade
Brand, explosie en blikseminslag
Diefstal
Sterretje in voorruit
Botsingen met dieren
Storm en ander natuurgeweld
Aanrijdingen, slippen en te water raken
Bepaalde overige schades

Aanvullende autoverzekeringen vergelijken en afsluiten

Naast het kiezen van de juiste dekking, kun je ook verschillende aanvullende autoverzekeringen vergelijken en afsluiten. Dat gaat om:

 • ​schadeverzekering voor inzittenden
 • ongevallen-inzittendenverzekering
 • rechtsbijstandverzekering
 • no-claimbeschermer
 • pechhulp

Meer hierover lees je op onze pagina over de aanvullende autoverzekeringen.

Autoverzekering afsluiten in 4 stappen

Je autoverzekering vergelijken is zo gebeurd. We stellen je een aantal vragen en geven je advies bij het kiezen van je dekking. Wat willen we weten? Naast je adresgegevens en je kenteken willen we weten hoeveel schadevrije jaren je hebt en hoeveel kilometer per jaar je ongeveer rijdt. We vragen je ook om je geboortedatum in te vullen. Na het invullen van deze vragen zie je meteen de goedkoopste autoverzekering en de beste autoverzekering voor je persoonlijke situatie.

Wil je nog even verder kijken? Je kunt ook alle andere autoverzekeringen bekijken door te klikken op ‘alle verzekeringen’. Zo zie je welke verzekering de goedkoopste is alvorens je een nieuwe autoverzekering afsluit. Als je de polisvoorwaarden wilt vergelijken kun je zelfs de verzekeraars van je voorkeur naast elkaar zetten. En heb je hulp nodig? Dan zitten we voor je klaar via 035 626 55 44 of stuur ons even een berichtje.

De autoverzekering gevonden die bij je past? Dan kun je die heel gemakkelijk online afsluiten. Houd je meldcode bij de hand. Wat willen we nog meer weten?

Daarnaast stellen we je nog wat vragen over je verzekeringsverleden: ben je ooit geweigerd? Heb je ooit schade gehad? Je ziet direct of de verzekeraar je goedkeurt. Binnen vijf minuten kun je je autoverzekering afsluiten en verzekerd de weg op!​

Nieuwe autoverzekering afgesloten? Als je bent overgestapt of een nieuwe autoverzekering afsluit via de website, krijg je direct per e-mail een bevestiging van ons. Dit betekent dat wij je aanvraag hebben goedgekeurd. Je bent hiermee nog niet definitief verzekerd. De verzekeraar moet je aanvraag namelijk ook nog goedkeuren. Om er voor te zorgen dat je wel direct de weg op kunt, krijg je een voorlopige dekking. Hiermee krijg je (tot je reactie van de verzekeraar krijgt) toestemming om te rijden. Dan is jouw auto verzekerd en mag je de weg op. 

De verzekeraar keurt je aanvraag meestal vrij snel goed. In sommige gevallen moeten ze wel even goed kijken. Heb je bijvoorbeeld een strafrechtelijk verleden of een negatief aantal schadevrije jaren? Dan gaat de verzekeraar je aanvraag opnieuw beoordelen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat de verzekeraar je aanvraag weigert. Je aanvraag komt dan weer terug bij ons en wij gaan voor je op zoek naar een verzekeraar die je wel accepteert. 

Vergeet je oude verzekering niet op te zeggen als je een nieuwe autoverzekering afsluit. Meestal is dat zo geregeld. Je zit namelijk niet altijd vast aan een jaarcontract, maar kunt vaak ook per maand opzeggen. 

Gebruik onze tools

Bij de aanschaf van een auto komt, naast de autoverzekering, nog veel meer kijken. Bijvoorbeeld de wegenbelasting en een APK-keuring. Independer heeft verschillende tools die meer informatie geven over je (toekomstige) auto:

Het complete overzicht van al onze auto(verzekering)tools vind je hier.

Misschien heb je, net als veel mensen, één van de volgende vragen

Mijke | expert autoverzekeringen

Wat is de dagwaarde van mijn auto?

De dagwaarde van je auto is de waarde van je auto op dit moment. Dit bedrag wordt berekend aan de hand van een aantal factoren. Onder andere de leeftijd van je auto en het aantal gereden kilometers.

leestijd 2 minuten

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren bouw je op vanaf het moment dat je een autoverzekering op je naam hebt staan. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer premiekorting je krijgt. Bij het claimen van schade, raak je schadevrije jaren kwijt.

leestijd 5 minuten

Hoe kan ik de hoogte van de wegenbelasting berekenen?

Dat kan gemakkelijk op onze website. Als je je kenteken en postcode invult, zie je meteen hoeveel wegenbelasting je betaalt. De hoogte van de wegenbelasting hangt af van onder meer het gewicht en de brandstof van je auto.

leestijd 3 minuten

Op onze website vergelijken wij ruim 40 autoverzekeringen van 30 autoverzekeraars. Bij Independer vergelijken we deze niet alleen op prijs, maar ook op inhoud.

Het gebruik van onze website is voor jou helemaal gratis. Als je via onze website een autoverzekering afsluit, dan ontvangen wij hiervoor een eenmalige of doorlopende vergoeding van de autoverzekeraar.

Via onze website kun je je autoverzekering vergelijken en afsluiten. Wij helpen je daarbij als je wilt. En ook na het afsluiten kun je ons bereiken voor bespaartips, vragen of hulp.


Independer heeft onderzocht hoeveel mensen kunnen besparen op hun autoverzekering. We vroegen mensen die een nieuwe autoverzekering afsloten om hierover een aantal vragen in te vullen. De resultaten waren verrassend: gemiddeld besparen de respondenten wel 259 euro per jaar. 

Meer informatie over je autoverzekering?
Lees hieronder verder.

De belangrijkste polisvoorwaarden

Ben je op zoek naar de polisvoorwaarden van je autoverzekering? Lees dan verder op deze pagina. We hebben daar de belangrijkste onderdelen van de polisvoorwaarden op een rijtje gezet, bijvoorbeeld over het eigen risico, de opzegtermijn en hoe het zit met schadeherstel.

Wil je de polisvoorwaarden per verzekeraar inzien? Zoek dan je verzekeraar op in het overzicht met autoverzekeraars en selecteer de juiste dekking (WA, WA + beperkt casco of WA + volledig casco). Je kunt daar de volledige polisvoorwaarden als PDF downloaden.

Tip: Alle lastige begrippen vind je terug in onze begrippenlijst.

Schadevrije jaren opvragen

Op het polisblad van je autoverzekering staat vermeld hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd en hoeveel je er op dit moment hebt. Twijfel je hierover? Vraag het dan na bij je verzekeraar of tussenpersoon. Zo weet je zeker dat je een het juiste aantal schadevrije jaren opgeeft bij het afsluiten van een autoverzekering. Want als dit aantal niet klopt, kan achteraf je premie nog veranderen. 

Autoverzekering afsluiten in bijzondere situaties

Er zijn verschillende bijzondere situaties die een autoverzekering afsluiten wat lastiger maken. Bijvoorbeeld als je nog geen rijbewijs hebt of als je een autoverzekering wilt afsluiten voor iemand anders. Lees verder op onze pagina over autoverzekering afsluiten.

Hoe wordt je premie berekend?

De premie van je autoverzekering wordt berekend aan de hand van verschillende factoren. Bijvoorbeeld je leeftijd, waar je woont, het type auto en hoeveel schadevrije jaren je hebt. Meer hierover lees je op onze pagina over autoverzekering berekenen.

De tweede autoregeling

Heb je een tweede auto gekocht en wil je die verzekeren? Dan kun je bij veel verzekeraars korting krijgen via de tweede autoregeling. Hier zit wel een aantal voorwaarden aan. Lees meer over de tweede autoregeling.

Auto verzekeren op zaterdag

Je auto verzekeren op zaterdag kan gewoon. Wanneer er geen bijzonderheden zijn, zoals een rijontzegging of een betalingsachterstand, wordt je aanvraag bij veel verzekeraars direct (online) automatisch geaccepteerd. En kun je dus ook op zaterdag meteen goed verzekerd de weg op. 

Lukt het verzekeren van je auto op zaterdag niet? De klantenservice van Independer is ook in het weekend geopend. 

Autoverzekering opzeggen

Je autoverzekering opzeggen is niet moeilijk. Wel heb je meestal een opzegtermijn van een maand. Wanneer je via Independer een andere autoverzekering afsluit, helpen wij je met het opzeggen van je oude verzekering. Op onze autoverzekering opzeggen pagina lees je hier meer over.

Autoverzekering jongeren

Jongeren betalen vaak een hoge premie voor hun autoverzekering. Toch kun je het een en ander doen om toch de beste autoverzekering te vinden voor een lage premie. Lees meer op onze pagina over autoverzekering en jongeren.

De bonus-malusladder

Met de bonus-malusladder bepalen verzekeraars hoeveel korting je krijgt als je een langere periode geen schade hebt. Lees meer over de bonus-malusladder en je autoverzekering.

Binnen de wereld van autoverzekeringen bestaan veel ingewikkelde termen. Wil je naast het begrip 'bonus-malusladder' de betekenis van andere termen weten? Kijk dan ook eens naar onze begrippenlijst

Auto(verzekering) op vakantie

Met de auto op vakantie? In het buitenland gelden vaak andere regels. Gebruik onze checklist auto buitenland om niets te vergeten en goed verzekerd op weg te gaan.

Diefstal en je autoverzekering

Als je auto is gestolen, is het belangrijk om snel aangifte te doen. Meer over aangifte doen en de vergoeding van diefstal door je autoverzekering, lees je op deze pagina

Schade en je autoverzekering

Heb je autoschade en ben je verzekerd via Independer? Dan kun je je schade meestal online melden via Mijn Independer. Lees hier alles over schade en je autoverzekering.

Pechhulp

Wat je bij pech moet doen, hangt ervan af hoe je je voor pechhulp hebt verzekerd. Ook Independer biedt pechhulp aan. Lees meer over Independer Pechhulp of andere manieren om pechhulp te verzekeren.

Overige vragen

Heb je een andere vraag over je autoverzekering? Lees meer over:

Bronnen

De informatie op deze pagina is voor het laatst geupdatet op 19-01-2023. De volgende bronnen zijn hiervoor geraadpleegd:

 • ​Rijksoverheid
 • ANWB
 • Verbond van Verzekeraars
 • RDW

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Menno Dijcks. Hij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld:

Awards Independer autoverzekering

     

WUA

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs onder andere in 2019, 2017, 2013 en 2011.

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Winnaar Shopping Awards 2021

In 2021 won Independer de Shopping Awards vakprijs in de categorie Verzekeringen. En in 2019 won Independer de publieksprijs XL in de categorie financiële diensten.

De Stichting Shopping Awards (voormalig Thuiswinkel Awards), reikt jaarlijks verschillende awards uit aan de beste (web)winkelbedrijven van Nederland. De stichting is in 2001 opgericht, met als doelstelling het organiseren én financieren van onafhankelijke award-verkiezingen voor de branche. 

Website van het jaar 2021

In 2021 is Independer uitgeroepen tot website van het jaar! In de categorie 'Vergelijking' wonnen we de prijs voor populairste website.

Onderzoek autoverzekeringen

Met ruim twintig jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en vergelijkingen en honderdduizenden afgesloten autoverzekeringen, heeft Independer heel veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van onderzoeken van de afgelopen jaren:

Bekijk hier het overzicht van alle onderzoeken en (nieuws)berichten over autoverzekeringen.

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.