De meeste mensen hebben ongemerkt een groot aantal accounts. Denk maar aan je e-mail, social media, online (cloud)opslag en muziek- en videostreamingsdiensten. Allemaal dingen die je tegenwoordig niet kunt missen. Mede daarom is de impact vaak groot als je account gehackt wordt. Maar hoe weet je of je gehackt bent? En nog belangrijker, wat moet je doen als het je overkomt?
Hackers gaan vaak professioneel en voorzichtig te werk. Want zolang jij niet doorhebt dat je bent gehackt, kunnen de hackers hun gang gaan. Als je gehackt bent heb je het daarom vaak niet direct door. Daarnaast kun je op verschillende manieren gehackt worden, dus de dingen waaraan je het kunt merken verschillen ook. Wees in ieder geval alert als:
De politie neem regelmatig gegevens in beslag van cybercriminelen. Wil je weten of jouw e-mailadres in deze gegevens voorkomt? Vul dan je e-mailadres in op de site van de politie. Zijn je inloggegevens inderdaad gestolen? Dan krijg je binnen enkele minuten een e-mail met meer informatie. Niet alleen cybercriminelen in Nederland proberen je te hacken. Dit is een wereldwijd fenomeen. Daarom is het slim om ook een soortgelijke check te doen op haveibeenpwned.com. Deze site beperkt zich niet tot gegevens die alleen in Nederland zijn onderschept.
Ben je erachter gekomen dat je bent gehackt? Of heb je een sterk vermoeden? Dit is wat je moet doen:
Gehackt worden is een vervelende ervaring en het terugkrijgen van gestolen bestanden is niet altijd mogelijk. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat je gehackt wordt. Gebruik hierbij de volgende tips:
Al ben je nog zo voorzichtig; iedereen kan slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Uit cijfers blijkt dat dit jaarlijks ruim anderhalf miljoen Nederlanders overkomt. Gelukkig kun je je nu verzekeren voor de gevolgen hiervan. Met de Veilig Online Verzekering heb je recht op: