Overzicht Nederlandse energieleveranciers

Op 1 juli 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd. Sindsdien heeft iedereen de keuze om een energieleverancier te kiezen. De liberalisering van de energiemarkt werd gestimuleerd vanuit de Europese Unie. Sinds de liberalisering van de energiemarkt, is het aantal energieleveranciers sterk gestegen. Momenteel zijn er meer dan 30 energieleveranciers op de markt. Energieleveranciers zijn verantwoordelijk voor de levering van energie, het sturen van de rekening voor de leverings- en transportkosten, het beantwoorden van je vragen over de energierekening en het opvragen van de meterstanden. Op deze pagina vertellen we je meer over energieleveranciers.

Deze producten biedt een energieleverancier aan

De belangrijkste producten van energieleveranciers zijn elektriciteit en gas. Maar mede door de vrije markt, worden de energieprijzen steeds lager en beginnen energieleveranciers ook andere producten aan te bieden. Een aantal energieleveranciers biedt nu bijvoorbeeld slimme thermostaten aan. Ook zijn er energieleveranciers die actief helpen besparen door bijvoorbeeld advies te geven over zonnepanelen of isolatie.

De looptijden van contracten van energieleveranciers?

Energieleveranciers bieden vooral energiecontracten aan van één jaar, drie jaar en contracten met een variabele looptijd. Er worden ook contracten van twee jaar, vier jaar en vijf jaar aangeboden, maar het aanbod hiervan is een stuk kleiner. De afgelopen jaren stegen de energietarieven, waardoor het voordelig kon zijn om voor een langere periode de tarieven vast te leggen. Op dit moment stijgen de prijzen minder hard, waardoor het minder voordelig is om een energiecontract te kiezen met een looptijd van meer dan een jaar.

Wat is de beste energieleverancier?

Welke energieleverancier is voor jou de beste? En welke is de goedkoopste of de duurzaamste? Dit hangt voornamelijk af van je persoonlijke wensen en wat je wel en niet belangrijk vindt. Hierover lees je meer op onze pagina over de beste energieleverancier.

Soorten tarieven die een energieleverancier aanbiedt

Energieleveranciers bieden twee soorten tarieven aan: een variabel tarief en een vast tarief. Bij een vast tarief blijft het tarief hetzelfde gedurende de looptijd van je contract. De vaste tarieven liggen gemiddeld wat lager dan de aangeboden variabele tarieven. Variabele tarieven kunnen door de energieleverancier meerdere keren per jaar worden gewijzigd. Over het algemeen worden deze tarieven twee tot vier keer per jaar aangepast. Het voordeel van een variabel tarief is dat je profiteert van een eventuele prijsdaling. Aan de andere kant ga je meer betalen op het moment dat de tarieven stijgen. Vaak hebben contracten met variabele tarieven een onbepaalde looptijd. Je kunt er dan op ieder moment voor kiezen om het contract te beëindigen.

Het stroometiket van een energieleverancier

Om inzicht te krijgen in de stroom die energieleveranciers leveren, zijn ze verplicht elk jaar een stroometiket te hebben. In het stroometiket van de leverancier staat vermeld waar de elektriciteit die ze leveren, vandaan komt. Bij het stroometiket wordt geen rekening gehouden met certificaten en de herkomst hiervan. In onze energievergelijking vind je het stroometiket op de detailpagina bij "Over leverancier". Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht om voor 1 mei van het jaar hun stroometiket bekend te maken. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) controleert of de stroometiketten kloppen.

Wie regelt wat voor je?

Wie doet wat voor jeIndependerEnergieleverancier
Energie vergelijkenJaNee
Energie aanvragenJaNee
OverstapserviceJaNee
Termijnbedrag innenNeeJa
Jaarafrekening/eindafrekening opstellenNeeJa
JaarcheckerJaNee