Met een energie-app kun je je energieverbruik in de gaten houden. Verschillende energieleveranciers bieden een energie-app aan. Lees op deze pagina meer over energie-apps.

Energie vergelijken

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 29 maart 2021

Welke energie-apps zijn er?

Er zijn verschillende soorten energie-apps. Niet alle energieleveranciers hebben een energie-app; momenteel zijn dat vooral de grote leveranciers. Daarnaast zijn er ook energie-apps die niet van energieleveranciers zijn. Deze zijn specifiek door een bedrijf ontwikkeld om mensen te helpen bij het krijgen van inzicht in hun energieverbruik. De energie-apps die tot nu toe zijn ontwikkeld zijn redelijk vergelijkbaar met elkaar. Je kunt op de energie-apps je verbruik inzien en bijhouden. Hierdoor is het mogelijk meer controle te krijgen over je energieverbruik en zicht op je kosten. Ook is het via de energie-apps mogelijk om je verbruik te vergelijken met vergelijkbare huishoudens. Zo kun je zien wat een vergelijkbaar huishouden verbruikt aan energie en hoe dat overeenkomt met jouw verbruik. Hier kun je dan in terugzien waar je nog op kunt besparen en waar je al op bespaart ten opzichte van vergelijkbare huishoudens. Bij sommige apps is het mogelijk om ook wijzigingen door te voeren in je gegevens. Daarnaast is het bij een aantal energie-apps mogelijk om je slimme thermostaat hiermee te bedienen. Je kunt dan de thermostaat op afstand aan en uit zetten. Dus wanneer je van je werk op weg naar huis gaat, kun je de thermostaat alvast aanzetten.

Independer verbruiksinzicht

Met het Independer verbruiksinzicht heb je altijd en overal inzage in je energieverbruik. Je ziet namelijk bijna realtime per uur je stroom- en gasverbruik. Dit zijn andere voordelen: 

  1. Ook na overstappen inzicht in je verbruik. Stap je over naar een andere energieleverancier? Ook dan kan je je ‘oude’ energieverbruik blijven inzien.  
  2. Nog eenvoudiger energie vergelijken en overstappen. We kunnen namelijk je jaarlijkse energieverbruik ophalen en invullen. Zo vind je na afloop van je energiecontract eenvoudig een nieuw contract dat goed bij je past.
  3. Makkelijker besparen. Door het inzicht in je energieverbruik weet je precies wanneer je veel verbruikt en hoe je kan besparen. En dat is goed voor het milieu en je portemonnee. ​

Wat zijn de voor- en nadelen van energie-apps?

Het voordeel van energie-apps is dat je makkelijk een goed beeld krijgt van je energieverbruik. Je ziet snel hoeveel je verbruikt en waar je mogelijk op kunt besparen. Het voordeel van een energie-app is ook dat mensen hun mobiel vaker bij de hand hebben en hier sneller op kijken. Het opstarten van je laptop en inloggen in je online omgeving duurt langer. Ook kun je met de energie-app je slimme thermostaat aanpassen, je gegevens veranderen en je energieverbruik vergelijken met dat van andere huishoudens. Dit maakt de app tot een leuke gadget.

Een nadeel is dat een app gehackt kan worden, waardoor je informatie bekend en verspreid kan worden. Aan de andere kant kan een computer ook gehackt worden. Een ander nadeel van een energie-app is dat deze nog in opkomst zijn, waardoor de keuze nog beperkt is. Niet alle energieleveranciers hebben een energie-app en ook zijn de energie-apps nog steeds in ontwikkeling. 

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png