Goed energielabel zorgt voor lage energierekening

Voor huizen bestaan er zeven soorten energielabels. Deze labels hebben de letters A t/m G. Heeft je woning een label A of B, dan is het een energiezuinig huis. Je energierekening is lager dan bij een woning met energielabel G. Een zuinig energielabel zorgt voor een flinke besparing op je energierekening. Woningen met dubbel glas en zonnepanelen zijn energiezuiniger dan huizen die dit niet hebben. Deze huizen krijgen ook een beter label. Als je een label hebt ontvangen is deze 10 jaar geldig.

Energielabel bestaat ook voor apparaten en auto's

Naast  huizen, hebben ook apparaten en auto’s een energielabel. Net als bij woningen loopt het energielabel bij apparaten van A t/m G. Ook auto’s hebben een energielabel variërend van A t/m G. Voor apparaten en auto’s geldt hetzelfde als voor woningen: hoe beter het label, hoe zuiniger het apparaat of de auto is, en hoe meer je bespaart. Fabrikanten zijn verplicht om bij aankoop van een apparaat of auto een energielabel te vermelden.

Is een energielabel verplicht?

Een energielabel is verplicht als je je woning gaat verkopen. De koper moet voordat hij de woning koopt de mogelijkheid hebben het  energielabel in te zien. Heb je geen energielabel als je je woning verkoopt? Dan kun je een boete krijgen van €170. 


Nieuwe regelgeving

Per 1 januari 2021 is de regelgeving aangepast. Je kan nu niet meer zelf online een energielabel aanvragen. Je moet nu een energieadviseur inschakelen die langskomt om het energielabel van je woning te bepalen. Je vindt een energieadviseur via Centraal register techniek.  

De energieadviseur mag zelf de prijs bepalen. Denk aan een bedrag van gemiddeld € 190 bij een eensgezinswoning en € 100 bij een appartement. 

Voordelen van een energielabel

Het hebben van een energielabel op zich heeft geen voordelen. Het heeft pas voordelen als je een goed energielabel hebt. Een goed energielabel zorgt er over het algemeen voor dat je huis meer oplevert als je het verkoopt. Bij apparaten zorgt een goed energielabel ervoor dat ze minder energie verbruiken. Hierdoor betaal je minder aan de energieleverancier en houd je geld over.

ILT controleert het energielabel

Als verkoper ben je verplicht om het energielabel van het huis aan de koper over te dragen. De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) controleert dit. Ben je niet van plan je huis te verkopen, dan hoef je ook geen energielabel te hebben. Ga je wel je huis verkopen dan is het verstandig om een energielabel aan te vragen als je je huis te koop zet. Potentiele kopers willen namelijk het energielabel weten als ze een huis bekijken. Huizen met een goed energielabel leveren over het algemeen meer op.

Stappenplan voor het aanvragen van een energielabel

Sinds 1 januari 2021 moet je voor het aanvragen van een energielabel een energieadviseur inschakelen. Dit gaat als volgt:


  1. ​Zoek een adviseur via Centraal register techniek
  2. Vraag een of meerdere offertes aan.
  3. Bevestig de offerte en maak een afspraak met de adviseur.
  4. Verzamel informatie over je woning, zoals bouwtekeningen en documentatie van zonnepanelen. Dit heb je nodig als de adviseur langskomt. 
  5. De adviseur komt langs om het energielabel te bepalen. Dit duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Je moet hierbij aanwezig zijn. 
  6. De adviseur registreert het energielabel. Hierna ontvang je een afschrift van het energielabel. 

Welk energielabel heeft je woning?

Benieuwd welk energielabel je (toekomstige) woning heeft, je kunt het checken via de website van energielabel.nl.

Bij energielabel A is jouw woning al zo goed als energieneutraal en verlies je relatief weinig energie ten opzichte van wat je verbruikt. Hierdoor heb je een lagere energierekening en woon je ook in een comfortabeler huis. Want een goed energielabel houdt ook in dat jouw huis goed geïsoleerd is. Een bijkomend voordeel is vaak dat je weinig last hebt van geluidsoverlast. Inzicht in het energielabel van jouw huis kan ook helpen om de woning te verduurzamen. Het ultieme doel is natuurlijk een energieneutrale woning. Heb je energielabel G dan valt er nog heel veel winst te behalen. Denk dan vooral aan isoleren, maar bijvoorbeeld ook aan zonnepanelen en een warmtepomp.

Klachten over energielabel?

Het kan zijn dat er een energielabel is toegewezen aan je woning waarmee je het niet eens bent. In gesprek met de adviseur kan je proberen de klacht op te lossen. Kom je er niet uit dan kun je de klacht aanmelden bij de Geschillencommissie Energielabel voor woningen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.