Meer dan alleen isolatie en zonnepanelen

Een energieneutraal huis wordt ook wel de nul-op-de-meter woning genoemd. Vaak is het aanbrengen van isolatie en installeren van zonnepanelen dan niet genoeg. Een energieneutraal huis gaat verder dan het isoleren van je woning. Sinds 2021 moeten alle nieuwbouwwoningen nagenoeg energieneutraal worden opgeleverd. Je kan nu al beginnen met het verduurzamen van je woning, maar veel huishoudens wachten liever af tot de gemeente bekend heeft gemaakt hoe ze de hele woonwijk aanpakken. 

Hoe zuinig ben je?

Je woning verduurzamen kost wat moeite, maar is het uiteindelijk wel waard. Een goede eerste stap is in kaart te brengen hoe je er nu voor staat. Hier kan het aanvragen van een energielabel bij helpen. Vanuit daar kun je namelijk bepalen wat er voor nodig is om je huis energieneutraal te maken. 

Daarnaast is het goed om te weten hoe je zelf scoort op het energieverbruik. Er kan nog energie te winnen zijn door te besparen op apparaten die veel energie slurpen. Hier kunnen energieverbruiksmanagers goed bij helpen. Een energieverbruiksmanager geeft je inzicht in welke apparaten veel energie verbruiken en hebben voor verwarming van de woning bijvoorbeeld een eco-stand. Doordat steeds meer huishoudens inmiddels een slimme meter hebben is het voor steeds meer huishoudens ook gebruikelijk om een verbruiksmanager te installeren. Er is een groot aanbod aan verbruiksmanagers die je hierbij kan helpen. MilieuCentraal heeft in kaart gebracht welke energieverbruiksmanagers er op de markt zijn. Ook kun je reviews bekijken van klanten die de applicaties gebruiken.

Planning

Wanneer je eenmaal weet waar je huis nog niet zo goed op scoort en welke apparaten vervangen moeten worden kun je een planning gaan maken. Zijn er verbouwingen nodig, kan ik het zelf of heb ik een aannemer nodig? Je kan offertes opvragen zodat je weet hoeveel financiële armslag je nodig hebt. Ook hiervoor kun je dan een planning maken om te zien hoe je alles gaat financieren. Heb je hulp nodig? Wij helpen je graag bij het in kaart brengen van je financieringsmogelijkheden. Het hoeft uiteraard niet in één keer aangepakt te worden, je kan het ook heel goed per verbouwing bekijken wat je kan doen en het zo efficiënt mogelijk plannen. Zelf je energie opwekken die je gebruikt betekent ook dat we van het aardgas afstappen. Ook het aardgasvrij maken van je huis gaat in stappen. We hebben voor jou in kaart gebracht welke stappen je neemt om een aardgasvrije woning te realiseren.

Voordelen

Door je huis energieneutraal te maken lever jij een positieve bijdrage aan de verduurzaming van Nederland. Hier heeft het milieu baat bij. Maar ook jij profiteert van het energieneutraal maken van je woning. De woning wordt comfortabeler want met goede isolatie van de woning is het koeler in de zomer én is het warmer in de winter. En met een energie neutrale woning heb je nagenoeg geen energiekosten meer.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.