Factoren die je energieverbruik bepalen

Je energieverbruik hangt af van een aantal factoren, zoals je persoonlijke situatie en je voorkeuren.

 • Het aantal personen waarmee je samenwoont
 • Woon je alleen dan verbruik je waarschijnlijk minder energie dan een huishouden dat bestaat uit vijf personen
 • Het type woning
 • Een vrijstaande woning heeft meer energie nodig om de woning te verwarmen dan een appartement
 • Ben je vaak thuis
 • Heb je de verwarming aan en hou je van warm douchen dan is je energieverbruik ook hoger dan wanneer je weinig thuis bent en de verwarming weinig aan staat
 • Apparaten in huis 
 • Het aantal apparaten wat je in huis hebt speelt een rol in je energieverbruik en hoe oud deze zijn. Meer apparaten zullen ook meer energie verbruiken net als oudere apparaten. Grote stroomverbruikers zijn, de koelkast, (combi)magnetron, droger en de waterkoker.

Energieverbruik op basis van huishouden en type woning

Je verbruik is moeilijk in te schatten. Op je jaarnota kun je zien hoeveel energie je in een jaar verbruikt. Maar wat als je nog geen jaarrekening hebt? Milieu Centraal heeft onderzocht wat het gemiddelde verbruik van stroom en gas in Nederland is.
Als je niet weet wat je energieverbruik is, kun je ook de tabellen hieronder gebruiken. Daarin staat op basis van het aantal personen, wat het gemiddelde stroomverbruik per jaar is. En op basis van je type woning het gemiddelde gasverbruik per jaar. Let op: Het verbruik in de tabel kan afwijken van je werkelijke energieverbruik.

Stroomverbruik op basis van het aantal personen

Aantal personen in huishouden Stroomverbruik per jaar
1 2140 kWh
2 3240 kWh
3 3890 kWh
4 4340 kWh
5 of meer 4845 kWh


Gasverbruik op basis van type woning (2 personen)

Type woning Gasverbruik per jaar
Appartement 1228 m3
Tussenwoning 1624 m3
Twee-onder-één-kap 2199 m3
Hoekwoning 2056 m3
Vrijstaand 2561 m3

Energieverbruik invullen in de vergelijking

Met de informatie op deze pagina proberen we je te helpen om een goede inschatting te maken van je energieverbruik. Zeker als je gaat verhuizen is het lastig om in te schatten wat je in je nieuwe woning gaat verbruiken. Je kunt bij het vergelijken dan een mooie inschatting maken, maar een energieleverancier kijkt hier niet naar. Een leverancier kijkt naar het historische verbruik in de woning en neemt daar het gemiddelde van. Bij een verhuizing gaat het dan om het verbruik van de vorige bewoners. Dit kan dus afwijken van de inschatting die je maakt bij het vergelijken. Het kan namelijk zijn dat er voor jou een groot gezin in het huis woonde, terwijl je er nu maar met zijn tweeën gaat wonen. De inschatting kan dan afwijken van het verbruik waar de leverancier mee rekent. Als dit erg afwijkt kun je altijd contact opnemen met de leverancier om de situatie uit te leggen en je termijnbedrag aan te passen.

Veranderingen in de toekomst

Weet je je verbruik, denk dan na of dit verbruik gaat veranderen komend jaar. Verwacht je misschien een kindje of gaan je kinderen juist het huis uit? Dit heeft allemaal invloed op je verbruik. Gaat er dus iets veranderen dan kan het zijn dat de inschatting van de leverancier niet helemaal klopt en je dit wilt aanpassen. 

Met de inschatting die je bij Independer maakt, krijg je alvast inzicht in wat we verwachten dat je verbruik zal zijn en kun je dit bij je leverancier laten aanpassen. Het is dan wel verstandig om tijdens je contract je verbruik in de gaten te houden om te zien of dit ook overeenkomt.

Tip: bereken je energieverbruik met onze energievergelijker.

Tips om je energieverbruik te verminderen

Door je energieverbruik te verminderen wordt ook je energierekening lager. Een paar tips om je energieverbruik te verlagen zijn:

 • Let bij de aanschaf van een nieuw product op het energielabel. 
 • Een apparaat met energielabel A verbruikt minder energie dan een apparaat met energielabel D. Maar tegenwoordig heb je al apparaten met energielabel A+++, die dus nog energiezuiniger zijn dan apparaten met alleen energielabel A. Het is dus verstandig hier goed naar te kijken als je een nieuwe apparaten voor je woning koopt.
 • Zet apparaten die je niet gebruikt volledig uit.
 • Zo voorkom je sluipverbruik. Apparaten die stand-by of uit staan, maar nog wel in het stopcontact zitten verbruiken nog steeds energie.
 • Besparen op je gasverbruik
 • Door je gasverbruik te verlagen kun je ook  besparen op je energierekening. Door de verwarming een graad lager te zetten bespaar je al 6% op je energiekosten en dus ook op je energierekening. 

Daarnaast zijn er nog meer manieren om te besparen op je energieverbruik. Je kunt kiezen voor simpele manieren om te besparen, maar ook wat uitgebreidere manieren die om een grotere investering vragen. Op onze besparingspagina lees je hier meer over.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld:


Bronnen

Voor de informatie op deze pagina is de volgende bron geraadpleegd:​

 • ​Milieu Centraal