Waarom energiezuinige kozijnen?

Energiezuinige kozijnen isoleren goed. Daardoor kan er minder warmte naar buiten. Dat heeft verschillende voordelen: 

  • ​Je hebt een lagere energierekening
  • Het is beter voor het milieu
  • Je krijgt meer wooncomfort

Hoe werken energiezuinige kozijnen?

Tegenwoordig worden er vaak montagekozijnen in plaats van inmetselkozijnen geplaatst. Inmetselkozijnen zijn lastig te vervangen zonder beschadigingen, omdat ze ingemetseld zijn. Montagekozijnen worden kant-en-klaar in een stelkozijn geplaatst. Daardoor zijn ze makkelijker te vervangen. Dat is handig als je energiezuinige kozijnen wil plaatsen. 

Energiezuinige kozijnen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals kunststof, hout en aluminium. In onderstaande tabel zie je hoe de isolatie van de verschillende materialen meestal werkt.

Materiaal Isolatie
Kunststof Luchtkamers tussen de binnenkant en buitenkant
Aluminium Hard PUR-schuim of kurk
Massief hardhouten Hard PUR-schuim of kurk
Lichte houtsoort Geen, isoleert al goed van zichzelf


U-waarde: indicatie voor isolatie

De U-waarde geeft de energiezuinigheid van een kozijn aan. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. Het is goed om een U-waarde te kiezen die past bij het soort glas dat je hebt. Daarmee verminder je de kans op condens in of op het kozijn. Kies bijvoorbeeld bij triple glas voor kozijnen met een U-waarde van 1,3 of lager. In het algemeen geldt dat kunststof de laagste U-waarde heeft, en aluminium de hoogste U-waarde. Hout zit er tussenin.

Energiezuinige kozijnen en het milieu

Er zit weinig verschil tussen de milieuvriendelijkheid van de verschillende materialen. De kwaliteit van je kozijn is belangrijker. Hoe hoger de kwaliteit, hoe duurzamer.

tips 

  1. ​Ga je isolerende kozijnen kopen? Let dan op keurmerken. Kies je houten buitenkozijnen? Hout met een FSC- of PEFC-keurmerk komt uit duurzaam beheerde bossen. 
  2. Zorg voor goed onderhoud. Zo gaan je kozijnen langer mee en blijft de kwaliteit hoog. 
  3. Kies voor goed isolerend glas, zoals triple glas of HR++ glas

Kosten energiezuinige kozijnen

De prijs voor energiezuinige kozijnen verschilt per materiaal. En ook het soort glas heeft invloed op de prijs. In de tabel hieronder vind je een indicatie van de kosten.


Voorbeeld: isolerend kozijn voor (woonkamer)raam van 6 m2

Kunststof kozijn Houten kozijn Aluminium kozijn
Triple glas € 2.570 € 2.700 € 2.840
HR++ glas € 2.280 € 2.400 € 2.520

Besparing energiezuinige kozijnen

Met een energiezuinig, isolerend kozijn kan je flink besparen. Plaats je een nieuw isolerend kozijn met triple glas? Dan levert je dat de grootste besparing op. Bij het plaatsen van HR++ glas is het verschil kleiner.


Voorbeeld: isolerend kozijn voor (woonkamer)raam van 6 m2

Besparing geld Besparing gas Besparing CO2
Vervanging van enkel glas € 110 - € 120 130 - 150 m3 250 - 280 kilo
Vervanging van dubbel glas € 50 - € 70 60 - 80 m3 120 - 150 kilo

Subsidie, lening en extra hypotheekruimte

​Subsidie 

Ga je aan de slag met energiebesparing? Dan kan je ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren) aanvragen. Goed om te weten: je ontvangt de subsidie alleen als je twee energiebesparende maatregelen neemt. Zoals een zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregelen. Er is geen aparte subsidie voor isolerende kozijnen.

​Lening

Voor het verduurzamen van je woning kun je een voordelige lening krijgen. Bijvoorbeeld een energiebespaarlening. Deze kun je op dit moment helaas (nog) niet via Independer afsluiten. 

​Extra hypotheekruimte 

Ga je een hypotheek afsluiten? Dan mag je extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Het bedrag bedraagt maximaal 6 % van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000. Je hypotheekadviseur kan je hier meer informatie over geven.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.