HR++ glas (hoogrendementsglas) is sterk isolerend dubbel glas, dat steeds meer wordt gebruikt voor ramen in woningen. Dit glas voorkomt veel warmteverlies en is daarom een goede investering als je je woning wilt verduurzamen.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 15 maart 2021

Enkel glas

Met enkel of ‘normaal’ dubbel glas verlies je veel warmte. Het warmteverlies bij enkel glas is zelfs zo groot dat wordt aangeraden dat altijd te vervangen zodra je de kans hebt. Ga dan direct voor HR++ glas of triple glas. Dit glas biedt de beste isolatie. Door het plaatsen van HR++ glas daalt je energierekening en je CO2 uitstoot.

HR ++ glas en triple glas

Hoger rendementsglas (HR++ glas). HR en triple glas zijn tegenwoordig de standaard. Triple glas heeft de voorkeur. Het glas is wel dikker en zwaarder, waardoor het niet altijd mogelijk is om dit in het kozijn te plaatsen. Dan wordt er vaak voor HR++ glas gekozen. Beiden isoleren goed én houden geluid buiten. Ga je ook de kozijnen vervangen? Kies dan wel voor kozijnen die ook goed geïsoleerd zijn, anders levert het nog steeds niet het gewenste rendement op. Bij vervangen van kozijnen kun je na laten kijken of triple glas dan wel een optie is. 

Wat kost het plaatsen?

Er zit een behoorlijk prijsverschil tussen het plaatsen van HR++ glas en triple glas. Ook zijn de uiteindelijke kosten afhankelijk van jouw soort woning en het aantal ramen. De kosten voor het plaatsen van HR++ glas in een gemiddelde tussenwoning komt neer op ongeveer €3.000. Voor een vrijstaande woning is dit €4.600. Bij triple glas moet je denken aan €10.000 voor een tussenwoning en €15.000 bij een vrijstaand huis. Onthoud dat dit natuurlijk eenmalige kosten zijn, maar dat je na het plaatsen gelijk voordeel hebt van goede isolatie en besparing op je energiekosten. Meestal kun je je ramen in vijf werkdagen laten vervangen.

Besparing op jaarbasis met HR++ of triple glas

Milieu Centraal heeft berekend wat je bespaart wanneer je enkelglas en dubbelglas vervangt voor een van deze soorten glas. Combineer je een van deze glassoorten met isolerende kozijnen dan kan je op jaarbasis, ten opzichte van enkel glas, €370,- tot €550 besparen. Het hangt uiteraard af van het soort woning dat je hebt en de hoeveelheid energie die je gebruikt. Vervang je dubbelglas voor HR++ of triple dan is de besparing ongeveer €200,- tot €290 op jaarbasis. 

Een aannemer kan binnen vijf werkdagen de ramen vervangen. Het enige wat je zelf hoeft te doen is wat meubels te verplaatsen en aan het einde even dweilen. Hierdoor heb je het huis comfortabeler gemaakt en bespaar je direct op de energierekening. 

Energie besparen

Door isoleren van de muren, het dak en de vloer kan je een hoop warmteverlies voorkomen. Maar ook door het vervangen van ramen voor een beter geïsoleerde versie kan je een hoop warmteverlies en dus energiebesparing opleveren. Een andere manier om energie te besparen is door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Bekijk wat je kan besparen op energie als je over zou stappen naar een andere energieleverancier.   

Subsidie aanvragen voor HR++ glas of triple glas

Voor het plaatsen van isolerend glas kun je een isolatiesubsidie aanvragen. Let wel op: dit kan alleen als je binnen een jaar twee isolerende maatregelen toepast. Isoleer dus naast je ramen bijvoorbeeld ook je dak of je vloer. Of combineer het isoleren van je ramen met een duurzame manier van verwarmen. Zoals een aansluiting op het warmtenet, een zonneboiler of een warmtepomp. De eenmalige subsidie voor HR++ glas ligt tussen de €650 en de €1.000, afhankelijk van het soort woning. Bij triple glas is de subsidie iets hoger: tussen €1.900 en €2.900.

Als woningeigenaar kun je gebruikmaken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Woon je in een appartementencomplex? Dan kun je als VVE, woonvereniging of wooncoöperatie de SEEH aanvragen (subsidie energiebesparing eigen huis).

Kosten en besparing

(bron tabel: Milieu Centraal)

Woning Kosten (eenmalig) Subsidie (eenmalig) Besparing enkelglas (jaarlijks) Besparing dubbelglas (jaarlijks)
Vrijstaandhuis € 4.600 € 1.000 € 450 € 190
2-onder-1-kap € 4.300 € 950 € 400 € 180
Hoekwoning € 3.700 € 850 € 380 € 150
Tussenwoning € 3.000 € 650 € 320 € 120

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png