Enkel glas

Met enkel of ‘normaal’ dubbel glas verlies je veel warmte. Het warmteverlies bij enkel glas is zelfs zo groot dat wordt aangeraden dat altijd te vervangen zodra je de kans hebt. Ga dan direct voor HR++ glas of triple glas. Dit glas biedt de beste isolatie. Door het plaatsen van HR++ glas daalt je energierekening en je CO2 uitstoot.

HR ++ glas en triple glas

Hoger rendementsglas (HR++ glas). HR en triple glas zijn tegenwoordig de standaard. Triple glas heeft de voorkeur. Het glas is wel dikker en zwaarder, waardoor het niet altijd mogelijk is om dit in het kozijn te plaatsen. Dan wordt er vaak voor HR++ glas gekozen. Beiden isoleren goed én houden geluid buiten. Ga je ook de kozijnen vervangen? Kies dan wel voor kozijnen die ook goed geïsoleerd zijn, anders levert het nog steeds niet het gewenste rendement op. Bij vervangen van kozijnen kun je na laten kijken of triple glas dan wel een optie is. 

Besparing op jaarbasis met HR++ of triple glas

Milieu Centraal heeft berekend wat je bespaart wanneer je enkelglas en dubbelglas vervangt voor een van deze soorten glas. Combineer je een van deze glassoorten met isolerende kozijnen dan kan je op jaarbasis, ten opzichte van enkel glas, €370,- tot €550 besparen. Het hangt uiteraard af van het soort woning dat je hebt en de hoeveelheid energie die je gebruikt. Vervang je dubbelglas voor HR++ of triple dan is de besparing ongeveer €200,- tot €290 op jaarbasis. 

Een aannemer kan binnen vijf werkdagen de ramen vervangen. Het enige wat je zelf hoeft te doen is wat meubels te verplaatsen en aan het einde even dweilen. Hierdoor heb je het huis comfortabeler gemaakt en bespaar je direct op de energierekening. 

Energie besparen

Door isoleren van de muren, het dak en de vloer kan je een hoop warmteverlies voorkomen. Maar ook door het vervangen van ramen voor een beter geïsoleerde versie kan je een hoop warmteverlies en dus energiebesparing opleveren. Een andere manier om energie te besparen is door jaarlijks over te stappen van energieleverancier. Bekijk wat je kan besparen op energie als je over zou stappen naar een andere energieleverancier.