Zelf het dak isoleren

Je kunt zowel de buiten- als de binnenzijde van je dak isoleren. Kies je er voor om de buitenzijde van je dak te isoleren? Dan kan je het beste  aan een professional overlaten. Dat geldt ook voor het isoleren van een plat dak. Ga je de binnenzijde van het schuine dak isoleren? Dan kan je dat zelf doen. 

Hieronder enkele aandachtspunten: 

  • Breng de huidige staat van isolatie in kaart. Is de isolatie nog in goede staat? Dan kan je de isolatie laten zitten. Als de isolatie aan vervanging toe is kan je het beter verwijderen en een nieuwe isolatielaag aanbrengen. 
  • Bekijk of er isolatiefolie is aangebracht. Zo ja, bekijk dan ook welke type er is aangebracht. Er zijn verschillende type isolatiefolie met elk een andere functie. Zorg er voor dat je de juiste folie aanbrengt. 
  • Ga je isolatie aanbrengen, hou rekening met de leidingen. Breng de isolatie achter de leidingen aan n of voorzie de leidingen zelf ook van isolatie. Je hebt anders kans dat de leiding tijdens een strenge winter bevriest. 
  • Bereken de oppervlakte van het dak, houd er rekening mee dat je voor de folie ook enige overlap hebt om kieren af te dichten. 
  • Bekijk wat voor isolatiemateriaal je nodig hebt en hou daarbij de isolatiewaarde in de gaten. ​

Isolatiewaarden

Isolatiemateriaal heeft verschillende eigenschappen. De voornaamste is natuurlijk het voorkomen van warmteverlies. De mate waarin materialen isoleren wordt weergegeven in verschillende soorten waarden, namelijk de Rc, de Rd- en Lambda waarde. Handig als je weet wat het betekent en waar je op moet letten als je de materialen aan gaat schaffen.

  • De Rd-waarde: is de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. Hoe hoger de Rd-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. 
  • De Rc-waarde: deze waarde geeft aan hoe goed de constructie van het huis minimaal geïsoleerd moet zijn. Stel dat voor een dak een Rc-waarde van 4 nodig is. Het dak heeft zonder isolatie een Rc-waarde van 0,2. Als je isolatiemateriaal koopt dan wil je in ieder geval materiaal met een Rd-waarde van 3,8. Bij elkaar opgeteld is de Rc-waarde totaal 4. Zo voldoe je aan de minimale Rc-waarde. 
  • Lambda waarde: hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Het geeft aan hoe goed materiaal warmte geleidt, een lage waarde betekent dat het warmte niet goed geleidt. Hiermee voorkom je dus warmteverlies. Het is dus het tegenovergestelde van de Rd-waarde: de Lambda waarde moet juist laag zijn.​

Kosten dakisolatie

De oppervlakte van het dak bepaalt hoeveel materiaal je nodig hebt. Isoleer je een dak van een 2-onder-1-kap woning dan betaal je ongeveer €1.000,- voor isolatiemateriaal. Laat je de isolatie uitvoeren door een professional dan betaal je ongeveer €5.000,-. Maar of je het nu zelf doet, of dat je de werkzaamheden uit laat voeren, er is een subsidie voor het isoleren van je huis. De subsidie heet de ISDE. 

Lees meer over deze subsidie en de voorwaarden:


Plat dak

Dak toe aan renovatie? Dan is het een goed moment om de isolatie aan te pakken van het dak. Je hebt daarbij de keuze om de buiten- of binnenzijde te isoleren. Gezien de kans op houtrot bij isoleren van de binnenzijde, is het aan te raden om de buitenkant van het dak te isoleren. Het isoleren van een schuin dak is nét wat makkelijker dan het isoleren van een plat dak. Daarom is het aan te raden om het isoleren, of het de buiten- of binnenzijde is, aan een professional over te laten.

Nog ergens hulp bij nodig?

035 626 55 44

vandaag vanaf 11:00 uur