Waarom kruipruimte isoleren?

Isolatie is belangrijk voor een fijne temperatuur in huis. Maar het zorgt ook voor een lagere energierekening. Het isoleren van de kruipruimte heeft daarnaast nog een positief effect: het voorkomt namelijk vocht en schimmel. Door te isoleren voorkom je schade aan de constructie van je huis.

Hoe werkt het?

Het doel van kruipruimte isolatie is het warmer en droger maken van de ruimte. Isolatiemateriaal doorbreekt het contact tussen vocht uit de bodem en de lucht in de kruipruimte. Zo worden vochtproblemen voorkomen. Een specialist kan bepalen hoeveel isolatiemateriaal nodig is.

Vloerisolatie via kruipruimte

In de kruipruimte kan je niet alleen de vloer isoleren. Je kan ook isolatie (laten) aanbrengen op het plafond. Dit kan je doen als vervanging voor andere vormen van vloerisolatie. Vaak is isolatie aan de onderkant van een vloer makkelijker en goedkoper. Want ligt er al een vloer in huis die je wil isoleren? Dan moet je eerst de bedekking weghalen. Meestal kan je dan maar een paar centimeter isolatie plaatsen. in dat geval is het een goed idee om het plafond van de kruipruimte te isoleren.

Verschillende soorten isolatiemateriaal

Er zijn verschillende manieren waarop een kruipruimte geïsoleerd kan worden. De volgende materialen worden gebruikt: 

  • Piepschuim 
  • Bolletjes kunststof
  • Schelpen 
  • Isolatiematrassen

Hoeveel kost kruipruimte isolatie?

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel het kost om een kruipruimte te isoleren. Denk aan:

  • Het soort isolatiemateriaal 
  • Hoe groot je woning (en kruipruimte) is 
  • Wat voor type woning je hebt

Houd rekening met een paar tientjes per vierkante meter.

Hoe vind ik de kruipruimte?

Meestal zit het luik van de kruipruimte onder de mat bij de voordeur. Maar het luik kan ook in de hoek van de woonkamer zitten. Of in de kelder. Weet je niet waar de toegang tot de kruipruimte zit? Bekijk dan de bouwtekeningen van je huis. Ook kan je vragen waar het luik bij de buren zit.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.