Wat is leidingisolatie?

Verwarmingsbuizen lopen door het hele huis heen. Vaak lopen ze ook door koude ruimten, zoals de zolder. Daar gaat veel warmte verloren. Dat is natuurlijk zonde, want daardoor verbruik je onnodig energie. In die koude ruimten kan je leidingisolatie aanbrengen. Dit heet ook wel buisisolatie. Leidingen kan je het beste isoleren in de volgende ruimten:

  • ​zolder
  • meterkast
  • garage
  • kruipruimte

Hoe werkt leidingisolatie?

Leidingisolatie plaats je om verwarmingsbuizen heen. Er zijn verschillende soorten en diktes te koop. Leidingisolatie zorgt ervoor dat de warmte van de buizen in koude ruimtes niet verloren gaat. Hoe kouder de ruimte, hoe meer warmte er verloren gaat. Door leidingisolatie te plaatsen bespaar je energie. Een extra voordeel is dat leidingisolatie ook bevriezing van leidingen helpt voorkomen. 

Goed om te weten: in je huis lopen natuurlijk ook leidingen waar warm water voor de kraan en douche doorheen loopt. Ook die kan je isoleren. Maar let wel op: doe dat alleen voor circulatieleidingen. Normale leidingen moet namelijk zo snel mogelijk afkoelen. Anders heb je kans op legionella.

Kan je leidingen zelf isoleren?

Leidingen kan je zelf isoleren. Bij elke bouwmarkt kan je leidingisolatie kopen. Meet eerst thuis op welke buisdiameter je nodig hebt. Let bij het aanbrengen van de isolatie goed op de aansluitingen tussen de verschillende kokers.

Kosten leidingisolatie en energiebesparing

Plaats je isolatiemateriaal om de verwarmingsbuizen in de koude ruimten van je huis? Dan verdien je de kosten snel terug. De terugverdientijd is namelijk kort. Al na een paar maanden levert leidingisolatie geld op en zorgt het voor een lager energieverbruik. Zo bespaar je makkelijk minimaal een paar tientjes per jaar op je energierekening.

Subsidies voor isolatie

ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is er voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen. Ben je van plan om je huis beter te isoleren? Dan kan je een subsidie aanvragen als je kiest voor gevel-, spouwmuur-, dak-, en vloerisolatie. Naast de landelijke subsidie geven sommige gemeenten extra subsidie. Of jouw gemeente dit ook doet kun je vinden via de website van MilieuCentraal.

Extra hypotheekruimte en lening

Extra hypotheekruimte 

Ga je een hypotheek afsluiten? Dan kan je extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Dat kan interessant zijn als je wil investeren in verschillende soorten isolatie. Maar ook als je bijvoorbeeld kiest voor zonnepanelen of een warmtepomp. De hoogte van de subsidie is maximaal 6 procent van de waarde van je woning (tot maximaal € 9.000). Je hypotheekadviseur kan je hier meer informatie over geven.

Lening

Voor het verduurzamen van je woning kun je een voordelige lening krijgen. Bijvoorbeeld een Energiebespaarlening. Deze kun je op dit moment helaas (nog) niet via Independer afsluiten.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.