Wat is spouwmuurisolatie of muurisolatie?

De spouw is de ruimte tussen een binnen- en buitenmuur. Deze ruimte voorkomt dat er vocht in je huis komt. De meeste woningen van na 1920 hebben een spouwmuur. Vanaf begin jaren zeventig worden nieuwbouwwoningen opgeleverd met een geïsoleerde spouw. Een niet-geïsoleerde spouw isoleert al een beetje. Isoleren kan door de spouw te vullen met glas- of steenwol, schuim of piepschuimbolletjes. 

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Om je spouwmuur te isoleren hoef je gelukkig niet de hele muur te slopen. Bij spouwmuurisolatie worden er namelijk gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. Vervolgens wordt met een spuitpistool de spouwmuur gevuld met isolerend materiaal. Als het materiaal in de spouw zit, worden de gaten weer dicht gemaakt. Hiervoor wordt een materiaal gebruikt dat dezelfde kleur heeft als de voegen in de muur. De ruimte tussen de twee muren moet minimaal 4 cm zijn.

Kosten spouwmuurisolatie en energiebesparing

De kosten voor het aanbrengen van isolatie in de muren, verschillen per woning. Voor een hoekwoning of een twee-onder-één kap kan je bijvoorbeeld rekenen op een investering van ongeveer 2.000 euro. Maar uiteindelijk levert het je ook een flinke besparing op: zo’n 650 euro per jaar. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kosten, besparing en subsidie.

Spouwmuurisolatie Eenmalige kosten Eenmalige subsidie Jaarlijkse besparing energiekosten Jaarlijkse besparing CO2
Tussenwoning € 800 € 200 € 260 600 kilo
Hoekwoning / 2-onder-1-kap € 2.000 € 500 € 650 1.500 kilo
Vrijstaande woning € 3.100 € 750 € 1.000 2.400 kilo

Subsidies en leningen

Subsidie voor isolatie

Wil je je woning verduurzamen door muurisolatie? Er is een landelijke subsidie voor isolatie. Daarmee kun je ongeveer 20% van de kosten terugkrijgen. Een voorwaarde voor deze subsidie is wel dat je 2 isolatiematerialen neemt. Naast spouwmuurisolatie kan dit bijvoorbeeld vloer- of dakisolatie zijn. Naast de landelijke subsidie geven sommige gemeenten extra subsidie. Of jouw gemeente dit ook doet kun je vinden via de website van MilieuCentraal.

Extra hypotheekruimte

Ga je een hypotheek afsluiten? Je mag extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen. Het gaat hierbij om maximaal 6 procent van de waarde van je woning, met een maximum van € 9.000. Vraag hiernaar bij je adviseur.

Lening 

Voor het verduurzamen van je woning kun je een voordelige lening krijgen. Bijvoorbeeld een Energiebespaarlening. Deze kun je op dit moment helaas (nog) niet via Independer afsluiten. 

Nadelen muurisolatie

Door je woning beter te isoleren, gaat de ventilatie er vaak wat op achteruit. Houd hier dus rekening mee, en zorg voor andere manieren om te ventileren. Denk bijvoorbeeld aan ventilatierooster en voldoende ramen die open kunnen. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.