Verschil tussen het dak en de zoldervloer isoleren

Bij dakisolatie wordt het isolatiemateriaal tegen het schuine dak geplaatst. Dit is handig wanneer je de zolder gebruikt (of wilt gaan gebruiken) als slaapkamer, werkkamer of speelplek. Gebruik je de zolder alleen als berging of kom je er helemaal niet? Dan kun je beter de zoldervloer laten isoleren. Dit is goedkoper dan het isoleren van je dak, omdat er minder isolatiemateriaal nodig is. Let er wel op dat je de zolder volledig kunt afsluiten met een deur of luik. Het isoleren van een zoldervloer met bijvoorbeeld een open trapgat heeft geen zin.

Besparing en kosten zolder isoleren

Voor het isoleren van je zoldervloer moet je denken aan gemiddelde kosten van €950. Dit zijn natuurlijk eenmalige kosten. Wel blijf je elk jaar besparen op je energiekosten. Jaarlijks komt dit gemiddeld neer op ruim €370. Ook draagt goede zolderisolatie bij aan de waarde van je woning.

Subsidie aanvragen voor het isoleren van je zolder

Ben je van plan je zoldervloer te laten isoleren? Dan kun je hier een subsidie voor aanvragen van €220. Je komt alleen in aanmerking voor deze subsidie als je twee delen van je huis in een jaar laat isoleren. Dus bijvoorbeeld naast je zolder ook je vloer of ramen. Of je combineert zolderisolatie met een duurzame manier van verwarmen. Zoals een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op het warmtenet.

Zolder isoleren: zo werkt het

Je zolder laten isoleren kan op twee manieren. Een makkelijke manier is met isolatieplaten die direct op de zoldervloer gelegd worden. Op deze platen kun je gewoon lopen. Of laat isolatiemateriaal (zoals steenwol of glaswol) tussen de balken leggen en plaats hier de vloerplanken of platen nop. Bij beide manieren wordt er een dampremmende laag onder het isolatiemateriaal geplaatst, dus aan de warme kant. Een gespecialiseerd bedrijf kan de isolatieklus voor je uitvoeren.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.