Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

1. Noteer maandelijks je meterstanden

De eerste van onze energie besparen tips: noteer je meterstanden. Heb je een slimme meter? Dan kun je deze koppelen aan een programma of app op je laptop, tablet of telefoon. Daarmee krijg je een overzicht van je verbruik. Als je nog een oude meter hebt, kun je zelf elke maand je standen noteren. Zo krijg je een beter inzicht in je verbruik. 

2. Zet verwarming 's nachts laag

Zet een uur voordat je naar bed gaat de verwarming een stuk lager. Denk dan aan een graad of 12 tot 15. Deze besparing zie je direct. Woon je in een wat ouder huis dat niet goed is geïsoleerd? Dan kan deze tip veel effect hebben op je gasverbruik. Zet de verwarming niet helemaal uit, want als deze in de ochtend weer moet opstarten, dan kost dat juist weer meer energie.

3. Dicht ramen en kieren met tochtstrip

In veel (vooral oude) huizen komt er vaak koude lucht binnen via deuren en ramen. En ook de brievenbus is vaak een oorzaak van tocht. Dit kun je tegengaan door tochtstrippen te plaatsen, waardoor je warme lucht binnenhoudt. 

4. Maak efficiënt gebruik van verwarming

Door aan de achterkant van de radiator radiatorfolie te plaatsen, weerkaats je de warmte die anders verloren gaat. Dit gaat via de muur de kamer in. Daarnaast kun je banken of andere meubels beter niet tegen de radiator zetten, omdat dan warmte wordt tegengehouden.

5. Draai kraan uit tijdens afwassen

Veel mensen wassen af door de kraan door te laten lopen in plaats van de gootsteen te vullen. Dit kost veel meer water en ook gas. Gebruik in plaats daarvan een afwasbak en vul die met water.

6. Douche een paar minuten korter

Warm water heeft relatief veel invloed op je energiekosten. Met korter douchen bespaar je veel water en gas. De gemiddelde douchtijd is ongeveer acht minuten. Door korter te douchen en een zuinige douchekop aan te schaffen, verlaag je zowel de water- als gasrekening.

7. Verminder sluipverbruik; haal stekkers uit stopcontact

Sluipverbruik is stroom die bijvoorbeeld wordt gebruikt door apparaten die stand-by staan. Of opladers die niet in gebruik zijn, maar wel in het stopcontact zitten. Om dit te voorkomen haal je de apparaten van de stand-by af en de opladers uit het stopcontact. Daardoor vermindert je stroomverbruik en verklein je het brandgevaar.

8. Zet licht uit in ruimtes waar je niet bent

Een groot onderdeel van je stroomverbruik komt door verlichting. Dit kun je vaak eenvoudig verlagen door de verlichting uit te zetten in ruimtes waar je niet bent. Je kunt verder bezuinigen door lampen te vervangen door spaar- of ledverlichting. Deze lampen zijn gemiddeld wat duurder, maar de investering verdient zich terug in de besparing.  

Energie besparen tips voor de lange termijn?

Heb je alle bovenstaande energie besparen tips toegepast? Je kunt je energieverbruik nog meer verlagen. Meer weten? Lees alles over energie besparen op lange termijn