Advies nodig?

Onze partner, HomeQgo, adviseert je graag wat je aan je woning kan verduurzamen. Door de gratis huisscan van HomeQgo te starten weet je wat er mogelijk is. Je gegevens worden aan HomeQgo verstrekt zodat zij je een vrijblijvend persoonlijk advies kunnen geven. Zo kom je te weten hoe je kunt besparen!

Energie besparen door je huis te isoleren

Je kunt je huis op verschillende manieren beter isoleren. Zeker als het bouwjaar van je huis voor 1976 ligt. Het aanbrengen van goede isolatie heeft een groot effect op je verbruik en is een slimme manier om energie te besparen. Controleer wel eerst of de vorige bewoners al iets gedaan hebben. 

Ook als het bouwjaar van je huis later ligt, kun je vaak veel verbeteren. Recente nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd; daar hoef je qua isolatie niets aan te verbeteren.

Lees welke soorten isolaties er zijn en wat je er gemiddeld mee kunt besparen.

Vervangen van CV-ketel

Als de woning goed geïsoleerd is, houd je warmte binnen. Wanneer je daarnaast ook nog een cv-ketel hebt, kun je nog meer besparen door deze te vervangen door een Hr-combiketel. Deze wekt efficiënter energie op, zodat je gasverbruik vermindert. Het aanschaffen van een Hr-ketel kost ongeveer tussen de € 1.300,- en € 3.000,-. Lees meer over hoe een cv-ketel werkt.

Zonnepanelen aanschaffen

Met het aanschaffen van zonnepanelen kun je de energierekening flink verlagen. Het is ook meteen duidelijk wat je bespaart, omdat je direct ziet wat je opwekt. Lees wat je moet weten over zonnepanelen.


​Salderingsregeling

Op een zonnige dag kun je met zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt. Met de salderingsregeling lever je dit 'overschot' op een financieel gunstige manier terug aan de leverancier.


​Zonnepanelen niet mogelijk?

Woon je in een huurhuis of een koopappartement? Dan mag je niet zomaar zelf besluiten om zonnepanelen op het dak te leggen. Wil je verhuurder of VvE geen zonnepanelen? Dan kan een postcoderoosregeling een goed alternatief voor je zijn.

Zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van zonnecollectoren. Die vangen warmte van de zon op en transporteren dit naar de boiler. Daar wordt de warmte afgegeven aan het water. Het rendement van een zonneboiler is wel een stuk lager dan het rendement van zonnepanelen. Het water wordt namelijk niet altijd voldoende verwarmd. Lees meer over de werking en het rendement van een zonneboiler.

Slimme thermostaat of klokthermostaat

Er zijn tegenwoordig steeds slimmere thermostaten. Ze onthouden je leefpatroon en passen daar de temperatuur in huis op aan. Sommige kunnen zelfs zien of je thuis bent en zetten automatisch de verwarming lager als je de woning verlaat. Ook kun je veel thermostaten online bedienen. Het kan ook simpeler door middel van een klokthemostaat. Hiermee kun je zelf instellen hoe laat de verwarming aan en uit moet gaan.

Lees meer over welke slimme thermostaten er op dit moment zijn en hoe een klokthermostaat werkt.

Windmolens

Kleine windturbines voor particulieren, zijn op dit moment nog weinig rendabel. De aanschaf hiervan doe je vooral voor je eigen milieubewustzijn. Lees meer over windmolens.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.