Hoe werkt een slimme stekker?

Met een slimme stekker kun je apparaat aansluiten op het stopcontact. Je sluit de stekker van het apparaat aan op de slimme stekker en vervolgens stop je de slimme stekker in het stopcontact. Door middel van Bluetooth kun je vervolgens het verbruik van het apparaat zien op je smartphone. Je ziet dus gelijk hoeveel kWh een apparaat verbruikt, maar ook kun je via je smartphone het apparaat aan en uitzetten.

Hoeveel bespaar je met een slimme stekker?

Hoeveel je bespaart door een slimme stekker te gebruiken is moeilijk te zeggen. Met een slimme stekker merk je of de apparaten die je in huis hebt energiezuinig zijn. Als je allemaal zuinige apparaten hebt zal het geen grote besparing opleveren, maar merk je door de stekker dat je geen energiezuinige apparaten hebt dan kan dit een mooie besparing opleveren. Merk je bijvoorbeeld dat je een koelkast hebt die veel energie verbruikt, dan kan het schelen om een nieuwe koelkast aan te schaffen waardoor je energieverbruik zal verminderen. Ook merk je met een slimme stekker welke apparaten een hoog sluimerverbruik hebben. Hier kan je vervolgens iets aan doen, door de apparaten uit te zetten of de stekker uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt.

Zelf een slimme stekker aanschaffen

Een slimme stekker is te koop bij verschillende elektronicawinkels. Je kunt ze online bestellen, maar ook in de winkel zelf.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.