Zo werkt mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is een systeem waarbij lucht op mechanische wijze wordt af- en aangevoerd. In de keuken, badkamer en het toilet vind je ventielen. De ventilatiebox zuigt vervuilde lucht op en voert dit af naar buiten via die ventielen. Meestal hangt deze box in dezelfde ruimte als de cv-ketel. Schone lucht komt via ventilatieroosters in de woonkamer en slaapkamers naar binnen. Zijn er in je woning geen ventilatieroosters te vinden? Dan heb je waarschijnlijk ramen met ventilatiestand.

Verschil tussen natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie

Oudere huizen hebben vaak geen mechanische ventilatie, maar natuurlijke ventilatie. Frisse lucht komt dan via kieren en naden, roosters en klepraampjes het huis binnen. Om energie te besparen kitten mensen veel kieren en naden dicht. Je moet er dan wel voor zorgen dat er nog genoeg verse lucht het huis binnenkomt. Bijvoorbeeld door een klepraam in de keuken altijd open te houden. Als je mechanische ventilatie goed gebruikt, werkt dit beter dan natuurlijke ventilatie. Zo heb je geen last van tocht en is er altijd goede luchtcirculatie. Wel is bij mechanische ventilatie het energieverbruik iets hoger.

Mechanische ventilatie optimaal gebruiken

Om ervoor te zorgen dat je mechanische ventilatie goed werkt, moet je op twee dingen letten.

​1. Zorg voor genoeg schone lucht in huis 

  • ​Zet de ventilatieroosters altijd open.
  • Zet de ventilatieknop in ieder geval op stand 1 en op stand 2 bij het koken en douchen. Heb je een ventilatieknop met drie standen? Zet de knop dan standaard op stand 1 als je niet thuis bent, op stand 2 als je thuis bent en op stand 3 als je kookt of doucht.
  • Schakel de mechanische ventilatie nooit uit, behalve als dit echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij een ramp in de omgeving of als er onderhoud plaatsvindt.

​2. Zorg dat schone lucht zich makkelijk kan verplaatsen

De schone lucht moet zich makkelijk door je woning kunnen verplaatsen. Zorg er daarom voor dat er anderhalve centimeter ruimte zit tussen de deuren en de drempel of de vloer. Is dit niet het geval? Kort de deuren in of plaats een rooster in de deur.

Stroomkosten mechanische ventilatie

Ventilatie verbruikt energie. Dat is onvermijdelijk: de lucht die het huis binnenkomt via de ventilatieroosters moet worden verwarmd. Ook de motor van de ventilatiebox verbruikt energie. Wel zijn de meeste mechanische ventilatiesystemen de afgelopen jaren ruim tachtig procent energiezuiniger geworden. Waar mechanische ventilatie in ruststand eerst 20 watt verbruikte, is dat nu nog maar 3 watt.

Je mechanische ventilatie energiezuiniger maken

Er zijn een paar manieren om je mechanische ventilatie in huis nog iets energiezuiniger te maken en zo de stroomkosten te drukken:

  • Vervang de huidige roosters voor winddrukregelende roosters. Op deze manier houd je de luchtstroom die je woning binnenkomt altijd constant, ook als er harde wind staat.
  • Laat je mechanische ventilatiesysteem vraaggestuurd maken. CO2-meters in de slaap- en woonkamer en een vochtmeter in de badkamer bepalen dan of er meer of minder verse lucht in huis nodig is. Heb je bijvoorbeeld veel bezoek of ben je aan het koken? Dan zorgt het systeem dat er meer lucht wordt aangezogen.
  • Vervang wisselstroom door gelijkstroom. Een ventilatiebox met een motor die draait op gelijkstroom is namelijk veel energiezuiniger. Hierdoor bespaar je ruim 130 kWh en zo’n €30 per jaar.
  • Vervang je ventilatiebox door een warmteventilatiepomp. Zo wordt de warmte uit de lucht niet afgevoerd naar buiten, maar gebruikt om bijvoorbeeld het water van de douche of je cv op te warmen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.