Zo werkt mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie vind je vooral in huizen die na 1975 zijn gebouwd. Dit ventilatiesysteem bestaat uit een ventilatiebox (meestal te vinden in dezelfde ruimte als de cv-ketel) die is aangesloten op ventilatiekanalen. In de keuken, de badkamer en het toilet zijn ventielen aan het plafond bevestigd. De ventilatiebox zorgt ervoor dat de lucht via deze ventielen naar buiten wordt afgevoerd. Met de ventilatieknop (meestal in de keuken of de badkamer) bepaal je hoeveel lucht er naar buiten wordt afgezogen. Via ventilatieroosters of klepraampjes wordt lucht van buiten ook weer aangezogen.

Je mechanische ventilatie zelf reinigen

Het reinigen van je mechanische ventilatie is belangrijk. Zo gaat het ventilatiesysteem langer mee en verbruikt het bovendien minder energie. Het onderhouden van je mechanische ventilatiesysteem kun je deels zelf doen:

  • ​Reinig de ventilatieroosters ten minste een keer per jaar. Haal deze uit elkaar, leg de losse onderdelen in een sopje en maak de binnenkant van het rooster schoon met een stofzuiger.
  • Maak de ventielen schoon door deze los te halen en in een sopje te leggen. Reinig de ventielen omstebeurt, zodat je deze niet per ongeluk verwisselt. Wil je zeker weten dat dit niet verkeerd gaat? Laat dit dan over aan de onderhoudsmonteur die een keer per twee jaar langskomt.

Je mechanische ventilatie laten onderhouden

Het is aan te raden om de ventilatiebox niet zelf te reinigen, maar dit te laten doen door de onderhoudsmonteur. Laat de box en de motor een keer in de twee jaar schoonmaken. Elke vier jaar laat je het systeem controleren. Ook de afvoerkanalen moeten onderhouden worden: dit kun je een keer in de acht jaar laten doen. Tip: sluit een onderhoudscontract af bij een erkend bedrijf met het Ventilatiekeur. Het Ventilatiekeur kun je zien als een algemene onderhoudsnorm voor ventilatiesystemen in woningen.

Wanneer moet je je mechanische ventilatie reinigen?

Het kan zijn dat je ventilatiesysteem eerder een onderhouds- of reinigingsbeurt nodig heeft. Hoe weet je of het zover is? Let op de volgende dingen:

  • ​Er hangt een muffe lucht in de woning
  • Er is binnen sprake van een erg hoge luchtvochtigheid
  • Er is schimmel ontstaan in bijvoorbeeld de badkamer
  • Je ervaart bepaalde klachten, zoals niezen en een branderig gevoel in je ogen

Je mechanische ventilatiesysteem laten keuren

Heb je net een nieuwe woning gekocht waar al een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig is? Dan is het slim om deze eerst te laten keuren. In de loop van de jaren kan mechanische ventilatie namelijk verkeerd zijn gebruikt, niet goed zijn onderhouden of zelfs bij de bouw al verkeerd geïnstalleerd zijn. Zo weet je meteen in wat voor staat je mechanische ventilatie verkeert. Woon je in een appartement en valt deze onder een VvE? Het kan zijn dat je dan profiteert van voordeel op het onderhoud of de vervanging van het ventilatiesysteem in je appartementencomplex.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.