Wij geven je graag de handvatten om je woning te verduurzamen. Wij denken graag met je mee en brengen in kaart waaraan je moet denken. Ga je verbouwen of ga je duurzaam bouwen? Een verbouwing is een perfect moment om na te gaan of je ook al keuzes kan maken die verduurzamen van de woning makkelijker maakt. 

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 14 april 2022

Energielabel als uitgangspunt

Een goed uitgangspunt is de isolatie van de woning in kaart te brengen en te weten wat je nu aan energie verbruikt. 

Weet je het energielabel dan weet je ook wat er verbeterd kan worden aan de woning. Als je vervolgens van plan bent een nieuwe keuken, badkamer, uitbouw of dakkapel te plaatsen dan kun je direct bekijken wat je kan verbeteren aan de woning. Bij het plaatsen van een dakkapel kun je direct besluiten het dak van de woning beter te isoleren, zo sla je twee vliegen in één klap. 

Stappenplan aardgasvrij

Een van de belangrijkste stappen die je neemt om je huis te verduurzamen is het aardgasvrij maken. Het aardgasvrij maken is niet iets wat je makkelijk in één keer regelt. Je pakt dit stapsgewijs aan. We hebben voor jou in kaart gebracht welke stappen je moet nemen om jouw huis aardgasvrij te maken. Het stappenplan heeft geen vaste volgorde, je kan zelf bepalen in welke volgorde je de stappen uitvoert.

Mogelijkheden om te verduurzamen

Ben je waar je wil zijn met het verduurzamen van je huis? Zorg er dan ook voor dat je echt groene stroom afneemt. Groene energie wil ook niet perse zeggen dat het direct duurder is ten opzichte van grijze energie. Benieuwd wat het zou kosten om over te stappen naar een groene energieleverancier? Via onze website zie je snel welke leverancier bij jou past.

Een duurzaam huis wekt zelf ook energie op. Met zonnepanelen kun je een groot deel van het energieverbruik zelf opwekken (of misschien wel volledig). Hierdoor bespaar je enorm op de energiekosten. Op termijn heb de aanschafkosten terugverdiend en ga je winst maken. Vanaf de installatie zorg je ervoor dat er minder CO2 wordt uitgestoten.

Vervangen van enkel en dubbel glas is een goede maatregel om je huis beter te isoleren. Vooral vervangen van enkel glas verdien je snel terug. Wanneer je het vervangt voor HR++ glas dan liggen de kosten gemiddeld tussen €3.000,- en €5.000,-.   

Een van de snelste manieren om je huis te verduurzamen is je huis te voorzien van 

isolatie

. Je hebt veel vormen van isolatie en een groot deel kun je zelf doen, mits je redelijk handig bent. Isoleren is een van de meest voordelige maatregelen die je kan treffen. 

Ben je benieuwd wat het kost om je woning te isoleren? Lees dan ook alle informatie over kosten van isolatie.  

Een warmtepomp levert energie voor het huis, waardoor je niet meer afhankelijk bent van aardgas. Een warmtepomp inbouwen levert je een grote besparing op, maar je zal hiervoor wel het een en ander aan moeten passen aan de woning. Afhankelijk van het type warmtepomp zal je stroomverbruik in kleine of grote mate toenemen. Afhankelijk van het type warmtepomp variëren de kosten van €6.000,- tot €20.000,-. Hiervoor zijn dan ook subsidies beschikbaar gesteld.

Financieren

Voordat je kunt gaan starten met het verbouwen en verduurzamen van de woning moet je een begroting maken. De financiering is het belangrijkst. Niet iedereen heeft voldoende spaargeld. Geld lenen kan een goede optie zijn, maar het is ook goed om te weten dat bij verduurzamen soms een hypothecaire financiering mogelijk is. Voor een nieuwe dakkapel krijg je geen subsidie, maar wellicht wel voor het isoleren van de woning. Bij het plaatsen van een dakkapel ben je toch al bezig met het dak en is het isoleren een relatief kleine moeite. Daarom is het altijd goed om vooraf te informeren of je aanspraak kan maken op subsidie.

Subsidie

Voor bepaalde aanpassingen aan de woning kun je subsidie krijgen. Het kan zowel een landelijke subsidie zijn als een subsidie die wordt aangeboden door de gemeente. Kijk altijd na of je er voor in aanmerking komt en onder welke voorwaarden. Subsidies kunnen ook leeg zijn, want er wordt vaak maar een beperkt bedrag beschikbaar gesteld. 

Verzwaren elektriciteitsaansluiting

Al het bovenstaande kun je aanpassen aan de woning. Het betekent een lager gasverbruik en een hoger elektriciteitsverbruik. Het is dan ook goed om na te gaan of je de elektriciteitsaansluiting moet verzwaren bij de netbeheerder. Heb je de wens om een warmtepomp te installeren, te willen koken op een inductiekookplaat en zonnepanelen neer te leggen. Laat je dan goed informeren. Als je zo goed als zeker bent wat je aan het huis wil laten doen is het handig om de netbeheerder op voorhand al in te schakelen zodat alles naar behoren werkt zodra het is geïnstalleerd. Informeer van te voren bij je netbeheerder hoeveel dat kost.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png