Hoe werkt een cv-ketel?

Het water wordt verwarmd door een brander die werkt op aardgas of stookolie. Wanneer de thermostaat in de kamer op een bepaalde temperatuur wordt gezet, zal de cv-ketel ook aangaan. Op het moment dat het water in de cv-ketel voldoende verwarmd is, stroomt dit naar de radiatoren en wordt de ruimte verwarmd. Het water dat is afgekoeld, stroomt vervolgens weer terug naar de ketel waar het weer verwarmd zal worden. Wanneer de met de thermostaat ingestelde temperatuur bereikt is, zal de brander worden gestopt en zal het water in de ketel niet meer worden opgewarmd.

Levensduur van een cv-ketel

Gemiddeld gaat een cv-ketel 15 jaar mee. Er zijn ook cv-ketels die zonder problemen langer meegaan, maar vaak worden ze na 15 jaar minder energiezuinig. Ze werken nog wel en je huis zal gewoon verwarmd worden, maar het kan zijn dat er meer energie nodig is om de gewenste temparatuur in je huis te halen.

Na ongeveer 15 jaar is het dan ook verstandig je cv-ketel te vervangen. 

Wat is het verschil tussen een cv-ketel en hr-ketel?

Het verschil tussen een cv-ketel en een hr-ketel, ook wel een hoogrendementsketel, zit in de zuinigheid van de ketels. Beide ketels maken gebruik van gas waarmee het water in de ketel wordt verwarmd. Maar een hr-ketel heeft minder gas nodig om het water in de ketel te verwarmen dan een cv-ketel. Hierdoor is de hr-ketel energiezuiniger dan de cv-ketel.

Naast een cv-ketel en een hr-ketel is er ook nog een vr-ketel. Dit is een verbeterd rendement ketel. Bij een vr-ketel is er minder gas nodig om het water te verwarmen dan bij een cv-ketel, maar er is meer gas nodig dan bij een hr-ketel. Qua zuinigheid zit een vr-ketel dus tussen een cv-ketel en een hr-ketel in. 

 

CV-ketel bijvullen

Moet je je cv-ketel bijvullen? Lees ons stappenplan voor het bijvullen van je cv-ketel.