Onderhoudscontract via leverancier cv-ketel

Een nieuwe ketel heeft in de eerste jaren weinig onderhoud nodig. Maar sommige leveranciers verplichten dit toch. Het is dan niet mogelijk om na een aantal jaar, als de cv-ketel slechter wordt, alsnog een onderhoudscontract af te sluiten. De onderhoudskosten worden vaak hoger als de ketel ouder wordt. Dus als je wacht met het afsluiten van een onderhoudscontract, moet de installateur vaker onderhoud plegen dan in de eerste jaren. In het contract staan de voorwaarden voor het onderhoud. Soms gebeurt het onderhoud jaarlijks, en soms maar een keer in de twee jaar.

Zelf je cv-ketel onderhouden

Om de cv-ketel zo goed mogelijk te onderhouden, kun je zelf geregeld de waterdruk controleren. De waterdruk moet tussen de 1,0 en 2,0 bar zijn. Als de druk lager is moet je de ketel bijvullen, ligt de druk hoger dan moet je water of lucht laten ontsnappen.

Tips over het bijvullen van je cv-ketel vind je in ons stappenplan.

Vervangen cv-ketel

Gaat je cv-ketel kapot dan is het een goed moment om de cv-ketel te vervangen. Uiteindelijk zullen we onze woningen en het water namelijk niet langer meer verwarmen met aardgas. En zijn er inmiddels alternatieven waardoor je efficiënter of helemaal geen aardgas nodig hebt om je woning te verwarmen. Een van de voorwaarde hiervoor is wel dat je zorgt dat de woning is voorzien van goede isolatie. Een warmtepomp is bijvoorbeeld zo’n alternatief.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is de volgende bron geraadpleegd:​

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.