Rendement cv-ketels

Op het moment dat je een nieuwe ketel aanschaft, is er minder gas nodig om het water te verwarmen. Het rendement van de ketel neemt dan toe. In de tabel hieronder zie je het rendement van cv-ketels:

CV-ketel VR-ketel HR-ketel
Gemiddelde aanschafkosten Niet meer te koop € 800 - € 1200 € 700 - € 2300
Gemiddelde levensduur 15 jaar 15 jaar 15 jaar
Rendement 79-80% 85-95% 100-107%

Controleer je energiecontract als je gasverbruik verandert

Wanneer je gasverbruik toeneemt of juist afneemt, is het verstandig om te controleren of je nog goed zit met je huidige energiecontract. Wanneer je gasverbruik toeneemt, zoek dan een leverancier met een laag gastarief. Bij een afname van het gasverbruik, kun je beter kiezen voor een leverancier met een laag elektriciteitstarief. Omdat het gasverbruik daalt, hebben gaskosten minder invloed op je energierekening. Tegelijkertijd krijgt het elektriciteitstarief meer invloed.

Of je cv-ketel toe is aan vervanging, kun je laten controleren door de leverancier van de ketel of een erkende installateur. Als je je ketel inderdaad moet vervangen, kun je op een aantal punten letten. Eén daarvan is de capaciteit die nodig is om een woning te verwarmen. Zoals je hieronder ziet, is de capaciteit van de ketel afhankelijk van de inhoud van de woning. Een grotere woning heeft meer capaciteit nodig.

Grote van de woning in m3 Benodigde capaciteit
250 - 425 m3 18kWh
425 - 625 m3 24kWh
625 - 900 m3 30kWh
900 - 1075 m3 45kWh


Naast de capaciteit van de ketel, speelt prijs voor veel mensen ook een belangrijke rol. Wij adviseren om verschillende offertes aan te vragen bij erkende installateurs, zodat je uiteindelijk uit de scherpste prijzen kunt kiezen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is de volgende bron geraadpleegd:​

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.