Aardwarmte om te verwarmen

Door het verschil in temperatuur in de aarde en aan de oppervlakte van de aarde, ontstaat energie. In Nederland wordt deze energie vaak gebruikt om de temperatuur in tuinbouwkassen of gebouwen te regelen. Hoe dieper je in de aarde komt, hoe verder de temperatuur oploopt. In de kern van de aarde wordt de temperatuur geschat op 4500 graden. 99,99% van de aarde is warmer dan 100 graden. Op plekken waar vulkanen aanwezig zijn, is de aarde warmer en wordt er mogelijk meer energie opgewekt per vierkante meter. Daarnaast kan er onder de grond ook water omhoog worden gepompt. Dit water kan helpen bij het verwarmen van gebouwen. Wanneer het water waarmee gebouwen worden verwarmd weer is afgekoeld, gaat dit terug de grond in. Dit gekoelde water kan in de zomer worden gebruikt om het gebouw te verkoelen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.