Waarom is het Energieakkoord gesloten?
Het Energieakkoord is gesloten zodat Nederland zich blijft richten op het verduurzamen en besparen van energie. Aan de hand van het Energieakkoord moet in 2020 14% van de energie in Nederland duurzaam worden opgewekt. Dat is een Europese doelstelling. Door een akkoord te sluiten met verschillende organisaties uit verschillende sectoren, kan er samengewerkt worden. Hierdoor worden bepaalde regelingen versneld om de doelstellingen te behalen.
Wat zijn de gevolgen van het Energieakkoord?
In het Energieakkoord zijn vier hoofddoelen beschreven. Tot nu toe zijn door het Energieakkoord onder andere de volgende doelen bereikt:
- Het programma 'stroomversnelling' is gerealiseerd. Dit programma zorgt ervoor dat huizen uit de jaren 50 tot 70 gerenoveerd worden. Het doel is dat deze huizen energiezuiniger worden en het wooncomfort verbetert.
- De locaties voor windturbines op zee zijn aangewezen door het kabinet.
- Er is een gedragscode gekomen voor het plaatsen van windturbines op het land. Hierin staat centraal dat omwonende zo vroeg mogelijk bij de windprojecten worden betrokken.
- Een besparing van het energieverbruik met gemiddeld 1,5 procent per jaar. Dat is 100 petajoule per 2020.
- Het aandeel van duurzame energieopwekking (4,5% in 2013), moet in 2020 stijgen naar 14 procent. In 2023 moet dit aandeel 16 procent zijn.
- Ten minste 15.000 extra voltijdbanen. Dit moet vooral in de eerstkomende jaren gedaan worden.
Duurzaam Nederland
De Rijksoverheid heeft aan de hand van het klimaatakkoord van Parijs een plan voor Nederland opgesteld. Hierin zijn doelstellingen opgenomen om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. Bij elke sector is stilgestaan hoe dat wordt bereikt. In 2030 moeten de eerste doelen al zijn bereikt, in 2050 zijn we al volledig duurzaam. De eerste doelen zijn gesteld voor 2030 uiteindelijk moeten we in 2050 voldoen aan alle eisen. De broeikasgassen die we nu uitstoten zijn in 2050 bijna verleden tijd en gebruiken we nog nauwelijks fossiele brandstoffen.
Bronnen en expertise
Bronnen
Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
- Rijksoverheid
- Milieucentraal
Informatie gecontroleerd door expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant.
Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden.
Awards Independer
De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.