ISDE

ISDE staat voor investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Woningeigenaren kunnen een subsidie aanvragen voor:

  • ​een zonneboiler 
  • een warmtepomp 
  • isolatiemaatregelen 
  • aansluiting op een warmtenet 

Per maatregel gelden er verschillende voorwaarden. Die kan je op deze pagina over ISDE bekijken. Je moet in elk geval eigenaar zijn van de koopwoning. En het huis moet je hoofdverblijf zijn, of worden na renovatie. 

Regeling Verlaagd Tarief / postcoderoosregeling

De Regeling verlaagd tarief heet ook wel de postcoderoosregeling. Je krijgt korting op de energiebelasting als je als particulier samen met anderen investeert in opwekking van duurzame energie. Het kan bijvoorbeeld een investering in een zonneweide zijn. Wil je meedoen? Dan zijn de voorwaarden dat je binnen een postcoderoosgebied woont, kleinverbruiker bent en samen een coöperatie of VvE vormt. De postcoderoos is het postcodegebied waarin de productinstallatie ligt, plus de direct daaraan grenzende postcodegebieden. De postcodegebieden met dezelfde vier cijfers vallen onder de postcoderoos. 

Sinds april 2021 worden er geen nieuwe projecten aan de postcoderoosregeling toegevoegd. De postcoderoosregeling wordt dan vervangen door een subsidie, waarmee nieuwe projecten minder afhankelijk zijn van veranderingen in de energiebelasting. Bestaande projecten kunnen nog 15 jaar de bestaande postcoderoosregeling gebruiken. 

Subsidie duurzame warmte

Je kan van de Rijksoverheid subsidie krijgen voor apparaten die zorgen dat je huis wordt verwarmd en je warm water tot je beschikking hebt, namelijk:

Het Nationaal Warmtefonds

De Energiebespaarlening voor particulieren is een mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan eigen huis te kunnen financieren. Je kan boetevrij vervroegd aflossen, er geldt een lagere rente en je betaalt geen afsluitkosten.
* Er is ook een vergelijkbare financiering beschikbaar voor VvE's.

Heb je dus plannen om je huis te verbouwen, kijk dan eerst of er een subsidie beschikbaar is gesteld. Het kan zeker de moeite waard zijn. 

Gemeente

De laatste tip die we voor je hebben is om ook altijd na te gaan of de gemeente waar je woont een subsidie aanbiedt. Per gemeente verschilt het namelijk wat er mogelijk is en onder welke voorwaarden. Je kan natuurlijk op de website kijken van de gemeente zelf, of het bekijken via de energiesubsidiewijzer. De energiesubsidiewijzer wordt onderhouden door MilieuCentraal.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.