Europees groene stroom en energiecertificaten

Europees groene stroom is stroom die wordt opgewekt buiten Nederland. Dit zorgt er dus niet voor dat er meer energie duurzaam wordt opgewekt in Nederland. Ook kan het zijn dat het in dit geval helemaal niet gaat om groene stroom, maar om grijze stroom die groen wordt gemaakt met certificaten die in het buitenland worden gekocht. De stroom wordt dan 'groen' gemaakt door certificaten die uit het buitenland komen. Noorwegen bijvoorbeeld produceert bijna alleen maar echt groene stroom. Dat doen ze met hulp van waterkrachtcentrales. Voor die opgewekte stroom krijgen de Noren certificaten (Garantie van Oorsprong, ook wel GvO) waarmee ze kunnen aantonen dat de stroom echt groen is opgewekt. Maar omdat stroom in Noorwegen al 80 jaar groen is, hebben zij eigenlijk geen behoefte aan zo'n certificaat. Die certificaten mogen wel door Noorwegen verkocht worden, bijvoorbeeld aan Nederlandse energieleveranciers. Die energieleveranciers maken vervolgens met die certificaten hun grijze stroom 'groen'.

In Nederland willen veel mensen groene stroom, maar dat wordt hier nog te weinig opgewekt. In plaats van meer energie duurzaam op te wekken, kopen energieleveranciers die certificaten. Want dat is veel voordeliger.

Verschil tussen groene en Europees groene stroom

Het verschil tussen groene stroom en Europees groene stroom die groen is gemaakt met certificaten wordt in het filmpje hieronder overzichtelijk uitgelegd door het HIER Klimaatbureau.

Bron: Hier Klimaatbureau