De werking van waterkracht

Het grootste deel van alle duurzame energie wordt door middel van waterkracht opgewekt. Dit gebeurt bij waterkrachtcentrales, ook wel hydraulische centrales genoemd. In Nederland is dit percentage niet zo hoog. Dit komt doordat grote waterkracht voornamelijk ontstaat in bergachtige gebieden. Door de hoogteverschillen neemt de kracht van stromend water toe, waardoor een turbine gaat draaien en een generator de draaibeweging kan omzetten in energie. In Nederland hebben we geen grote natuurlijke hoogteverschillen, maar door dammen en sluizen kunnen wij toch duurzame energie opwekken door middel van waterkracht.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.