Windenergie is energie die met windmolens of windturbines wordt opgewekt. Een windmolen of windturbine maakt gebruik van beweging van lucht. Windenergie is een vorm van duurzame energie. Er komt geen CO2-uitstoot vrij waardoor het erg schoon is. Daarentegen zijn de aanschafkosten van windmolens wel erg hoog.

Joris Kerkhof, Expert energie

Verschillen tussen een windmolen en windturbine

Wat is het verschil tussen en windmolen en een windturbine? Windmolens zijn eigenlijk de ouderwetse versie van een windturbine. Door de veranderingen dekte het woord windmolen niet helemaal meer wat de molen deed en zijn we het daarom windturbine gaan noemen.

Andere verschillen zijn dat een molen vier wieken heeft en de windturbines hebben er vaak maar drie of zelfs twee. Ook zijn windmolens niet alleen bedoeld om wind om te zetten in energie. Deze worden ook nog gebruikt voor andere zaken. Een windturbine heeft als enige doel wind omzetten in energie.

Wat voor windturbines zijn er?

Er zijn de laatste jaren veel windturbines bijgekomen. Daarom is er tegenwoordig een groot aanbod van windturbines in verschillende soorten en maten. Er zijn windturbines van meer dan 90 meter hoog, maar ook windturbines tot 15 meter hoog die geschikt zijn om op het dak te plaatsen.

Wat is het rendement van windenergie?

Hoeveel elektriciteit een turbine opbrengt, is afhankelijk van het type, de plaatsing, hoe hard het waait en het vermogen van de generator. 

Maar er is ook veel discussie over het rendement van windmolens. Zeker voor particulieren is het op dit moment nog niet erg voordelig om zelf stroom op te wekken met een windmolen. Het plaatsen van een grotere windturbine heeft wel een hoger rendement, maar daar komt nog wel een hoop bij kijken. Denk aan vergunningen en goedkeuring van omwonenden. Hierdoor is onder gewone consumenten de vraag naar windturbines nog erg klein.

Windmolen kopen: hoe werkt dat?

Wil je zelf een windmolen kopen, dan moet je op een aantal dingen letten. Heb je namelijk een vergunning nodig voor een windmolen, wat kost een gemiddelde windmolen en wanneer heb je de windmolen terugverdiend?

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png