Windmolen kopen: waar begin je?

Om het plaatsen van een grote of kleine windmolen rendabel te maken, moet eerst onderzocht worden of de locatie daar geschikt voor is. Ook moet er op die plek uiteraard genoeg wind zijn. Vervolgens kun je bepalen welk type windturbine voor jouw locatie het meest geschikt is.

Heb je vergunningen of toestemming nodig voor je windmolen?

Voor het plaatsen van een windturbine kun je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Naast een bouwvergunning, is er voor sommige windturbines ook een milieuvergunning nodig.

Wat als je meer energie opwekt dan je nodig hebt?

Wek je meer windenergie op dan je eigenlijk nodig hebt? Dan kun je de overbodige energie terugleveren aan het energienet. De overheid heeft bepaald dat je dan het volledige leveringstarief inclusief overheidsheffingen terugkrijgt. Ook ontvang je van je energieleverancier een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding is per leverancier verschillend.

Hoeveel kost een windmolen?

De kosten van een windmolen liggen tussen de € 600,- en enkele duizenden euro's.

Hoe rendabel is een windmolen op dit moment?

Er is momenteel nog veel discussies of windmolens wel rendabel zijn. De overheid heeft wel maatregelen genomen om vergunningen sneller te verwerken. Maar voor particulier verbruik zijn er nog geen ontwikkelingen op dit gebied. Wel kun je in een aantal gemeentes subsidie krijgen voor het kopen van een windmolen.

Na hoeveel jaar heb je de kosten van een windmolen terugverdiend?

Financieel gezien is het kopen van een windmolen op dit moment nog niet voordelig. Zelfs met de beste windmolen verdien je de kosten binnen 20 jaar niet terug. Een grote windmolen is wel voordeliger dan een kleine windmolen. Bij een grote windmolen betaal je gemiddeld 8,8 eurocent per kWh, terwijl dit bij een kleine windmolen wel 30 eurocent kan zijn.

Hoeveel windmolens zijn er in Nederland?

Momenteel zijn er in Nederland meer dan 2000 windturbines. Hiervan staan er 228 op zee. Bij elkaar hebben deze windmolens een vermogen van 2865 MW. Er is niet bekend hoeveel particuliere gebruikers een kleine windturbine hebben geplaatst.