Windmolen kopen: waar begin je?

Om het plaatsen van een grote of kleine windmolen rendabel te maken, moet eerst onderzocht worden of de locatie daar geschikt voor is. Ook moet er op die plek uiteraard genoeg wind zijn. Vervolgens kun je bepalen welk type windturbine voor jouw locatie het meest geschikt is.

Heb je vergunningen of toestemming nodig voor je windmolen?

Voor het plaatsen van een windturbine kun je een vergunning aanvragen bij de gemeente. Naast een bouwvergunning, is er voor sommige windturbines ook een milieuvergunning nodig.

Wat als je meer energie opwekt dan je nodig hebt?

Wek je meer windenergie op dan je eigenlijk nodig hebt? Dan kun je de overbodige energie terugleveren aan het energienet. De overheid heeft bepaald dat je dan het volledige leveringstarief inclusief overheidsheffingen terugkrijgt. Ook ontvang je van je energieleverancier een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding is per leverancier verschillend.

Hoeveel kost een windmolen?

De kosten van een windmolen liggen tussen de € 600,- en enkele duizenden euro's.

Hoe rendabel is een windmolen op dit moment?

Er is momenteel nog veel discussies of windmolens wel rendabel zijn. De overheid heeft wel maatregelen genomen om vergunningen sneller te verwerken. Maar voor particulier verbruik zijn er nog geen ontwikkelingen op dit gebied. Wel kun je in een aantal gemeentes subsidie krijgen voor het kopen van een windmolen.

Na hoeveel jaar heb je de kosten van een windmolen terugverdiend?

Financieel gezien is het kopen van een windmolen op dit moment nog niet voordelig. Zelfs met de beste windmolen verdien je de kosten binnen 20 jaar niet terug. Een grote windmolen is wel voordeliger dan een kleine windmolen. Bij een grote windmolen betaal je gemiddeld 8,8 eurocent per kWh, terwijl dit bij een kleine windmolen wel 30 eurocent kan zijn.

Hoeveel windmolens zijn er in Nederland?

Momenteel zijn er in Nederland meer dan 2000 windturbines. Hiervan staan er 228 op zee. Bij elkaar hebben deze windmolens een vermogen van 2865 MW. Er is niet bekend hoeveel particuliere gebruikers een kleine windturbine hebben geplaatst.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.