Zonne-energie is een vorm van energie die wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. Zonnepanelen zijn gemaakt van cellen die het licht van de zon direct omzetten in elektriciteit. Zonne-energie kan ook worden geproduceerd door zonneboilers of zonnecollectoren. Deze zonneboilers of zonnecollectoren zetten het licht van de zon om in warmte. Vaak worden dit ook zonnepanelen genoemd, hoewel er op een andere manier gebruikt wordt gemaakt van zonne-energie.

Heb je interesse in zonnepanelen? Hieronder vind je 9 zaken waar je rekening mee moet houden. 

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 16 maart 2021

Wat is zonne-energie?

Zonne-energie is een energievorm waarbij gebruik wordt gemaakt van warmte en licht van de zon. Deze energie wordt geproduceerd door zonnepanelen, maar ook door zonneboilers en zonnecollectoren. Zonne-energie is een schone vorm van energie, want er komt bij de productie geen CO2 vrij.

1. Installeer zonnepanelen niet zelf

Met zonnepanelen kun je zelf elektriciteit opwekken. Het installeren van zonnepanelen kan best lastig zijn, daarom kun je dat beter aan een vakman overlaten. Als je een overschot aan energie hebt, kun je dit terug leveren aan je energieleverancierLees meer over het aanschaffen van zonnepanelen.

2. Let op vergunningen en toestemming

In de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Behalve als het gaat om een rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument of als het gebouw in een rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht ligt. Als de zonnepanelen op een plat dak worden geplaatst, mag de afstand tussen de zonnepanelen en de dakranden niet groter of gelijk zijn aan de hoogte van de panelen. En als de installatie voor het omzetten naar elektriciteit geen onderdeel uitmaakt van het paneel, is er wel een omgevingsvergunning nodig. Als de zonnepanelen op een schuin dak worden geplaatst en in de dezelfde hellingshoek heb je geen vergunning nodig. De panelen moeten dan wel binnen het dakvlak vallen en de installatie voor het omzetten naar elektriciteit moet onderdeel van het paneel zijn.

3. Houd rekening met aanvraagtermijn

Als je een omgevingsvergunning nodig hebt, moet je een aanvraag voor het bouwplan indienen bij je gemeente. Heb je de aanvraag ingediend dan hoor je binnen 8 weken van de gemeente of je de omgevingsvergunning krijgt. Als het bouwplan complex is, kan de gemeente de beslistermijn eenmalig met 6 weken verlengen.

4. Meld zonnepanelen bij je energieleverancier

Goed om te weten dat je jouw zonnepanelen na de installatie moet aanmelden bij jouw energieleverancier. Dit kun je doen op www.energieleveren.nl

5. Lever energie terug en behaal meer rendement

Als je zonnepanelen meer kWh opwekken dan dat je zelf verbruikt, kun je de stroom terug leveren aan het net. Er is nu door de overheid bepaald dat je binnen je eigen verbruik alle stroom gesaldeerd krijgt tegen het volledige leveringstarief inclusief overheidsheffingen. Wek je meer op dan je verbruikt dat krijg je een terugleververgoeding deze vergoeding is leveranciers afhankelijk. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? De afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds goedkoper geworden en is de vraag ook sterk gestegen en daarmee ook het aantal aanbieders. Ook worden er op steeds meer plekken collectieve aangeboden. Je kan je dan inschrijven voor het collectief. Het voordeel van een collectief is doordat je met veel mensen tegelijk een aanvraag doet de prijs lager kan houden dan wanneer je zelf een aanvraag doet. Een nieuwe markt is het leasen van zonnepanelen. Je leaset dan de zonnepanelen voor een bedrag en verdient direct al geld terug. Het voordeel hiervan is dat je niet een keer een grote investering hoeft te doen en al het onderhoud bij de leasemaatschappij ligt. Nadeel is dat je geen eigenaar bent van je zonnepanelen of pas na een x aantal jaar waardoor je rendement vaak iets lager ligt dan wanneer je de zonnepanelen gelijk zelf aanschaft.

6. Vergelijk aanschafkosten goed

De kosten voor de aanschaf hangen af van het aantal zonnepanelen en de kwaliteit ervan. Ook telt mee hoe en waar ze moeten worden geplaatst. Er zijn veel aanbieders. Daarom is het slim om bij een aantal aanbieders een offerte aan te vragen. De aanschaf van 6 tot 12 panelen kan ongeveer tussen de 2.900 en 5.900 euro kosten. Houdt er wel rekening mee dat de omvormer na 10 tot 15 jaar vervangen moet worden.

7. Bereken na hoeveel jaar je de investering terugverdiend

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt vaak tussen de 6 en 15 jaar. Voor een zo gunstig mogelijke terugverdientijd kun je het beste de hoeveelheid zonnepanelen aanschaffen die het zelfde opwekken als jouw normale verbruik. Want de terugleververgoeding van teveel opgewekte stroom is lager dan van de stroom die je opwekt binnen je verbruik. De kwaliteit van de panelen en omvormer spelen ook een rol en natuurlijk het aantal zonuren. Het aantal zonuren is weer afhankelijk van de locatie en ligging van de zonnepanelen.

8. Aantal huishoudens met zonnepanelen stijgt explosief

Het aantal verkochte zonnepanelen is de afgelopen jaren explosief gestegen. In 2013 waren er 2.733.000 miljoen zonnepanelen geplaatst in Nederland ten opzichte van 532.000 in 2011. Het is lastig om een exact aantal te geven van het aantal huishoudens zonnepanelen bezit, omdat niet alle zonnepanelen staan geregistreerd. Maar het aantal huishoudens met geregistreerde zonnepanelen ligt rond de 185.000.

9. Vergelijk energie ook als je zonnepanelen hebt

Heb jij zonnepanelen? Dan is het soms lastig om een goede vergelijking te maken. Om dit makkelijker te maken kun je bij Independer je opwekking ook invullen in de energie vergelijker. We verrekenen dan je opwekking met je verbruik en vervolgens zie je het geschatte maandbedrag. Let wel op: heb je de zonnepanelen pas kort (korter dan 3 jaar) dan kan het zijn dat het geschatte maandbedrag afwijkt van het maandbedrag wat door de leverancier wordt voorgesteld. Lees ook waar je nog meer rekening mee moet houden.

Belasting zonnepanelen terugvragen

Heb je zonnepanelen geïnstalleerd? Dan kun je de belasting voor de zonnepanelen en de installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Je moet je dan bij de Belastingdienst aanmelden als startende onderneming. Er zijn verschillende bedrijven die aanbieden om de btw-teruggave te regelen. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot € 180,-. Als je niet veel btw terugkrijgt, is het vaak niet erg rendabel om hiervoor te kiezen. Als je er tijd voor hebt en je bent een beetje bekend met het invullen van belastingpapieren, kun je het ook prima zelf doen. Lees meer over btw terugvragen.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png