Hoe werkt een zonneboiler?

Door de zonnecollectoren loopt een vloeistof die door de zon wordt opgewarmd. De vloeistof transporteert de ontvangen warmte naar de boiler, waar het de warmte aan het water afgeeft. Wanneer de zon niet of nauwelijks schijnt, wordt het water niet optimaal verwarmd. Om er voor te zorgen dat je toch voldoende warm water hebt, wordt de zonneboiler gekoppeld aan een verwarmer. Dan krijgt het water toch de gewenste temperatuur. 

Terugverdientijd zonneboiler

De terugverdientijd is afhankelijk van de aanschafkosten van de zonneboiler. Deze verschillen flink. Daarom is het goed om meerdere aanbieders te vergelijken en verschillende offertes op te vragen. Het is dus lastig om aan te geven wat de terugverdientijd is.

Op dit moment is het meestal zo dat je de zonneboiler terugverdient binnen of rond de levensduur. Bij zonnepanelen verdien je de kosten ruim binnen de levensduur terug, maar dat is bij zonneboilers niet zo. Dit kan de komende jaren veranderen door technologische verbeteren en stijging van de gasprijzen. Meer informatie over zonneboilers kun je vinden op de website van HomeQgo.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina is de volgende bron geraadpleegd:​

  • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.