Benieuwd waar je op moet letten bij het energiecontract vergelijken, zodat je vervolgens vol vertrouwen een nieuw energiecontract kan afsluiten? Op deze pagina vind je meer informatie.

Energie vergelijken

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 21 juni 2022

Nieuw energiecontract afsluiten? Hier moet je op letten

Ben je op zoek naar een nieuw energiecontract? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Je hebt namelijk de keuze tussen verschillende looptijden, tarieven en soorten stroom. De energiecontracten van de verschillende leveranciers kan je op die punten met elkaar vergelijken.

Waar moet je op letten?

De looptijd van het energiecontract is de periode dat je aan dit contract vastzit. Er zijn contracten met een vaste looptijd en contracten met een onbepaalde looptijd. Over het algemeen hebben de meeste contracten met een vaste looptijd ook een vast tarief. Dat tarief geldt dan tijdens de gehele looptijd. Contracten met een onbepaalde looptijd, hebben vaak een variabel tarief. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Er kan ook sprake zijn van een dynamisch tarief.

​Energiecontracten met vaste looptijd

Er zijn contracten af te sluiten met vaste tarieven en een vaste looptijd. Dit kan een contract van één jaar zijn, maar ook van vijf jaar. Per persoon kan de voorkeur anders zijn. Wil je bijvoorbeeld de komende drie jaar niet meer om hoeven kijken naar jouw energiecontract? Dan kun je kiezen voor een 3-jarig contract. Vind je het niet erg om elk jaar opnieuw energiecontracten te vergelijken en wil je de beste deal? Dan kun je misschien beter kiezen voor een contract van één jaar. Let er wel op dat er ook contracten zijn met een vaste looptijd, maar met een variabel tarief. De looptijd staat dan wel vast, maar de tarieven kunnen wel veranderen.

​Energiecontracten met onbepaalde looptijd

Bij contracten met een onbepaalde tijd zit je niet aan een bepaalde looptijd vast. Deze contracten zijn vrij opzegbaar, maar hierbij geldt een variabel tarief of dynamisch tarief. Deze tarieven kunnen dus wijzigen. Een contract met een onbepaalde looptijd wordt geadviseerd als je verwacht binnen een jaar te verhuizen of verwacht dat de woonsituatie, of –samenstelling wijzigt. Dat zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je bij een andere energieleverancier beter uit bent.

Bij een energiecontract kunnen vaste, variabele of dynamische tarieven gelden. Variabele tarieven kunnen door de leverancier gewijzigd worden. Dat gebeurt over het algemeen twee keer per jaar: in januari en juli. Variabele tarieven zijn interessant als je denkt dat de tarieven erg zullen dalen en je 'dicht bij de markt' wil blijven. De variabele tarieven liggen gemiddeld wel hoger dan vaste tarieven. Bij vaste tarieven veranderen de tarieven niet tijdens de looptijd van je energiecontract. Dynamische tarieven wisselen elke dag op basis van vraag en aanbod op energiebeurzen. 

Er is steeds meer discussie over hoe 'groen' elektriciteit is. Sommige energiecontracten zijn als groene stroom verkocht, terwijl het eigenlijk vergroende stroom is. Dat wordt ook wel sjoemelstroom genoemd. Sjoemelstroom is groen gemaakt door middel van gekochte certificaten uit het buitenland. Wil je écht groene stroom, die in Nederland duurzaam is opgewekt? Dan moet je daar bij energie vergelijken goed op letten. In de energievergelijking van Independer zie je duidelijk of energie ook echt groen is.

In de algemene voorwaarden vind je vaak de betalingswijze, hoe klachten worden afgehandeld, hoe de levering van energie plaatsvindt en hoe verlengd of opgezegd kan worden. Energieleveranciers zijn niet volgens de wet verplicht om algemene voorwaarden op te stellen, maar de energiebranche heeft na overleg met de Consumentenbond besloten om dit wel te doen. Wanneer je een contract afsluit bij een energieleverancier, moet je de algemene voorwaarden ontvangen of op de website terug kunnen vinden. Als de leverancier de voorwaarden wijzigt, laten ze dat aan je weten.

Energiecontract vergelijken

Weet je wat voor looptijd, tarief en soort stroom je wil? Dan is het ook belangrijk om op de prijs te letten als je gaat vergelijken. Er zijn een aantal punten die de prijs bepalen:

  • ​Het leveringstarief (voor gas en stroom)
  • De vaste leveringskosten
  • Een mogelijke welkomstbonus 

Overige kosten voor de levering van energie, zoals de energiebelasting en netbeheerkosten, zijn door de overheid of netbeheerders vastgesteld en verschillen niet per energieleverancier. Wordt er een (welkomst)bonus of gadget aangeboden bij een contract? Kijk dan extra goed naar de vaste leveringskosten en de leveringstarieven. Vaak betaal je deze bonus of gadget alsnog zelf, door bijvoorbeeld verhoogde vaste leveringskosten.

Benieuwd naar het beste energiecontract voor jouw situatie? Via onze energievergelijker vind je snel de beste deal. 

Energiecontract opzeggen

Wil je je energiecontract opzeggen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Loopt je huidige contract nog langer dan drie maanden en wil je je energiecontract voortijdig opzeggen? Dan betaal je vaak een boete. Dit heet ook wel een opzegvergoeding.

Stap je over? Dan hoef je je hudige energiecontract in de meeste gevallen niet zelf op te zeggen. Je nieuwe leverancier regelt dat voor je. 

Energiecontract opzeggen bij verhuizing

Ga je verhuizen? Dan moet je wel zelf je energiecontract opzeggen. Let wel op: ga je verhuizen en heb je nog een vast energiecontract? Dan moet je mogelijk een opzegvergoeding betalen als je je huidige contract niet meeneemt.

Veelgestelde vragen over energiecontracten

Wanneer je vaste contract afloopt, kom je terecht in een variabel contract of een modelcontract. Je contract mag in ieder geval niet stilzwijgend verlengd worden voor een bepaalde tijd. De tarieven van een variabel contract wijken over het algemeen af van die van je aflopende contract. Het is daarom belangrijk om hier goed naar te informeren. Als je van een welkomstbonus hebt geprofiteerd, kom je hier bijvoorbeeld niet nogmaals voor in aanmerking. Daardoor veranderen je totale kosten. Als je je energie hebt aangevraagd via Independer, zullen wij je op tijd vertellen dat je vaste contract afloopt. Dan kun je bepalen of je huidige leverancier nog steeds het beste is voor jouw situatie.

Nee, dit mag niet meer bij contracten die na 1 december 2011 zijn afgesloten. Als je contract afloopt, betekent het niet dat de energielevering ineens stopt. Je krijgt dan een contract voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van 30 dagen. Vanaf dat moment betaal je de variabele tarieven van jouw energieleverancier. Let op dat de variabele tarieven een stuk hoger kunnen zijn dan de tarieven van je vaste contract.

Bij een vast contract horen meestal ook vaste tarieven. De hoogte van de tarieven en de vaste leveringskosten blijven hetzelfde voor de afgesproken looptijd. Hierdoor heb je de zekerheid van een vast tarief, dat over het algemeen lager is dan een variabel tarief. Je zit dan ook voor een bepaalde tijd vast aan een contract. Wil je vóór het einde van dit contract overstappen? Dan kan het zijn dat jouw leverancier een opzegvergoeding in rekening brengt.

Met een vrij opzegbaar contract zit je niet vast aan een bepaalde looptijd. Ook ben je altijd vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier en heb je variabele tarieven. Dit betekent dat je ook kan profiteren van prijsdalingen in de markt. Aan de andere kant stijgt je tarief wanneer de energieprijzen stijgen. Als je een vast contract met vaste tarieven hebt afgesloten, heb je dat niet.

Een energieleverancier is een partij die jou je energie levert. Het kan zijn dat ze dit inkopen bij een producent of handelaar, of dat zij zelf energie produceren. Je bent vrij in je keuze van leverancier. Op www.acm.nl kun je zien welke leveranciers een vergunning hebben om de energie bij je thuis te leveren. Aan jouw energieleverancier betaal je jouw (verbruiks)kosten voor energie en de doorberekende kosten van de netbeheerder.

Als je energieleverancier failliet gaat, neemt een andere leverancier de levering tijdelijk over. Je komt dus niet zonder energie te zitten. Daarna mag je zelf aangeven of je bij de tijdelijke leverancier blijft, of liever overstapt naar een andere.

Dit doet de ACM (Autoriteit Consument & Markt). Dit is een overheidsorganisatie die controleert of energieleveranciers en netbeheerders zich aan de regels en wetten houden. Wanneer een leverancier of netbeheerder zich niet aan de regels houdt, worden er maatregelen genomen of krijgen zij een boete.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png