Waar moet je op letten bij een energiecontract?

Ben je op zoek naar een nieuw energiecontract? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Je hebt namelijk de keuze tussen verschillende looptijden, tarieven en soorten stroom. De energiecontracten van de verschillende leveranciers kan je op die punten met elkaar vergelijken. Denk dus aan:

  • ​De looptijd van het energiecontract: kies je voor vast of voor onbepaalde tijd?
    De tarieven: kies je voor vast of flexibel?
  • Duurzaamheid: kies je voor groene stroom, grijze stroom, of vergroende stroom? 

Op deze pagina vind je meer informatie waar je op moet letten.

Energiecontract vergelijken

Weet je wat voor looptijd, tarief en soort stroom je wil? Dan is het ook belangrijk om op de prijs te letten als je gaat vergelijken. Er zijn een aantal punten die de prijs bepalen:

  • ​Het leveringstarief (voor gas en stroom)
  • De vaste leveringskosten
  • Een mogelijke welkomstbonus 

Naast deze kosten moet je ook netbeheerkosten en energiebelasting betalen. Maar deze kosten worden door de netbeheerders en overheid bepaald. Ze verschillen niet per energieleverancier.

Benieuwd naar het beste energiecontract voor jouw situatie? Via onze energievergelijker vind je snel de beste deal. 

Energiecontract opzeggen

Wil je je energiecontract opzeggen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Loopt je huidige contract nog langer dan drie maanden en wil je je energiecontract voortijdig opzeggen? Dan betaal je vaak een boete. Dit heet ook wel een opzegvergoeding.

Stap je over? Dan hoef je je hudige energiecontract in de meeste gevallen niet zelf op te zeggen. Je nieuwe leverancier regelt dat voor je. 

Energiecontract opzeggen bij verhuizing

Ga je verhuizen? Dan moet je wel zelf je energiecontract opzeggen. Let wel op: ga je verhuizen en heb je nog een vast energiecontract? Dan moet je mogelijk een opzegvergoeding betalen als je je huidige contract niet meeneemt.

Energiecontract afsluiten

Heb je vragen over het vinden van een nieuw energiecontract? Bij Independer helpen we je graag. Met onze overstapservice voor energie helpen we je bij het vergelijken en het regelen van de overstap. Lees hier meer over de Independer overstapservice.