Er zijn verschillende situaties waarin je kunt worden afgesloten van het energienet. Bijvoorbeeld als je je rekeningen niet betaalt. Wat kun je doen om weer aangesloten te worden? 

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 19 maart 2021

Situaties waarin energie wordt afgesloten

In de volgende situaties word je mogelijk van energie afgesloten:

 • Je hebt je energierekening(en) niet betaald.
 • Er is fraude of misbruik geconstateerd, bijvoorbeeld omdat je met de gasmeter hebt geknoeid of illegaal energie hebt afgetapt. 
 • Als er sprake is van een onveilige situatie, denk bijvoorbeeld aan een gaslek.
 • Wanneer er geen energieleverancier bekend is bij de netbeheerder.
 • Je hebt er zelf om gevraagd, bijvoorbeeld omdat je gaat verhuizen.

Tijdig geïnformeerd over (mogelijke) afsluiting

Je wordt gelukkig niet ineens van energie afgesloten. Wanneer je je rekening niet betaalt, ontvang je een betalingsherinnering van de leverancier. Betaal je vervolgens niet dan ontvang je een aanmaning. Je hebt nog steeds de mogelijkheid om te betalen of een betalingsregeling te treffen. 

Doe je dit niet en zoek je ook geen contact met een schuldhulpverlener? Dan zegt de energieleverancier het contract eenzijdig op. Je ontvangt vervolgens een brief 'Einde levering'. Je hebt nog tien dagen de tijd om samen met je energieleverancier naar een oplossing te zoeken. Daarnaast kun je tijdens deze periode via een spoedaanvraag overstappen naar een andere leverancier. Uiteraard blijven de rekeningen bij de vorige leverancier wel open staan.

Doe je in deze periode helemaal niets? Dan komt de netbeheerder na twintig dagen langs om de energie fysiek af te sluiten.

Gevolgen van energie afgesloten

Bij wanbetaling, fraude of misbruik beëindigt de energieleverancier het energiecontract. Is er sprake van een onveilige situatie of is er geen energieleverancier bekend? Dan komt de netbeheerder in actie. 

In beide situaties kom je zonder gas en elektriciteit te zitten. Het maakt hierbij niet uit of het zomer of winter is. Alleen bij meerdaagse vorst wordt de afsluiting uitgesteld. Bij een onveilige situatie wordt de energie vaak uit voorzorg afgesloten. Dit om jezelf en omwonenden te beschermen.

Weer aangesloten worden: dit kun je doen

Probeer betalingsregeling te treffen

Probeer met de energieleverancier alsnog een betalingsregeling te treffen. Hierin kun je afspreken de schuld in delen terug te betalen. Je kunt hiervoor het beste een brief of e-mail schrijven, waarin je verzoekt weer aangesloten te worden en een betalingsregeling te treffen.

Inschakelen schuldhulpverleningsinstantie 

Wanneer je financiële situatie erg slecht is dan moet je een schuldhulpverleningsinstantie inschakelen. Zorg er in dat geval voor dat je openstaande nota's in een schuldsaneringsregeling worden opgenomen. Je moet hiervan een bewijs naar de energieleverancier of netbeheerder sturen. Pas dan kun je weer opnieuw aangesloten worden. 

Waarborgsom bij nieuwe leverancier

Voordat er opnieuw energie wordt geleverd, moet je de netbeheerder kosten betalen voor de heraansluiting. Heb je geen regeling kunnen treffen met je energieleverancier, dan moet je op zoek naar een andere leverancier. Die vraagt waarschijnlijk een waarborgsom om wanbetaling te voorkomen. Die som kan oplopen tot 500 euro.

Op naar een toekomst zonder geldzorgen

Maak je je zorgen om de rekeningen die zich maar blijven opstapelen? Dan helpt Independer je weer op weg met:

 • ​Informatie over betalingsachterstanden en de extra kosten hiervan
 • Tips voor het maken van betalingsafspraken
 • Ingang naar de juiste hulpverlener​

Lees meer

​ 

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • Rijksoverheid
 • Juridisch Loket
 • Consuwijzer

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png