Je wilt overstappen naar een andere, goedkopere energieleverancier. Hoe kom je aan een nieuw, voordelig energiecontract? Naast het individueel vergelijken van verschillende aanbieders, kan het ook een optie zijn om gebruik te maken van een energiecollectief of energieveiling. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in en hoe gaat dat in zijn werk? Wanneer kun je hier gebruik van maken en wat zijn de voor- en nadelen ervan? 

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 21 juni 2022

Samen sta je sterker

Het idee achter deze manier om een goedkoper energiecontract te verkrijgen, is gebaseerd op samenwerking. Wanneer meerdere personen zich verenigen in een collectief, wordt het voor energieleveranciers aantrekkelijk om deze groep een speciaal aanbod te doen. Daarbij geldt hoe meer deelnemers aan het energiecollectief, hoe gunstiger het aanbod. Ook de hoeveelheid leveranciers die meedoen aan een dergelijke energieveiling is van belang. Dat is dan ook meestal het geval. Omdat meerdere energieleveranciers geïnteresseerd zijn in het binnenhalen van een groep nieuwe klanten, bieden zij tegen elkaar op. Het energiecontract met de scherpste prijs komt vervolgens als winnaar uit de bus.

Hoe werkt een energiecollectief?

Iedereen kan meedoen aan een energiecollectief. Het enige wat je moet doen, is je ervoor inschrijven. Dit kan via verschillende daarvoor bestemde websites. Ook zijn er diverse ledenorganisaties of verenigingen die deelname aan de collectieve inkoop van energie faciliteren. Deelnemers worden op de hoogte gehouden van de resultaten van de veiling en ontvangen een aanbod van het winnende energiecontract. Vervolgens kunnen zij overstappen naar de nieuwe energieleverancier.

In welke situaties gebruik je een energiecollectief?

Voor een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan het aantrekkelijk zijn om voor alle leden een zo voordelig mogelijk energiecontract in de wacht te slepen. Vaak gaat het bij een VvE om gelijksoortige woningen of appartementen. Het energieverbruik zal per woning dan ook niet zo heel veel van elkaar verschillen. Daardoor kan een energiecontract dat wordt verkregen via een energieveiling voor iedereen voordelen opleveren. Hetzelfde kan ook van toepassing zijn op een groep huurders, bijvoorbeeld in een flatgebouw. Ook sommige woningcorporaties maken gebruik van collectieve energie inkoop.

Wat zijn de voor- en nadelen van een collectief?

Door collectief energie in te kopen, kun je vaak besparen op de kosten van energieverbruik. Overstappen kan een stuk eenvoudiger zijn wanneer je dit samen doet. Er kleven echter ook nadelen aan het collectief inkopen van energie. Zo is de individuele situatie voor ieder huishouden weer anders. De één heeft nog een doorlopend energiecontract en krijgt te maken met een boete wanneer hij overstapt. Terwijl bij een ander het contract juist afloopt en er haast geboden is om te kiezen voor een overstap of niet. Het op elkaar afstemmen van de verschillende energiecontracten is dan ook één van de grootste struikelblokken waar een VvE of een huurdersvereniging tegenaan kan lopen. Ook kan het zijn dat de winnaar van de veiling niet het beste bij jouw situatie past. Het is daarom verstandig ook altijd energie te vergelijken om te zien of de veiling of het collectief inderdaad het meest interessante voor je is.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Vereniging van Eigenaren (VvE)
  • Rijksoverheid

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png