Tijdelijk minder energiecontracten vergelijken

Door de hoge energieprijzen en de gebeurtenissen in Oekraïne is er op dit moment minder aanbod in energiecontracten. Meer over de huidige situatie in de energiemarkt kun je vinden op ons weblog. Joris Kerkhof, de energie-expert van Independer, beantwoordt de meestgestelde vragen.

Update ontvangen?

E-mailadres

Wat is collectieve inkoop van energie?

Door energieleveranciers tegen elkaar te laten bieden, is de consument uiteindelijk goedkoper uit. Bij collectieve inkoop van energie, koop je als groep energie in. Wanneer energieleveranciers energie kunnen verkopen aan een grote groep, zijn ze bereid om hun prijzen te laten zakken. Bij een collectieve inkoop van energie zorgt kan de consument wat meer inbrengen tegen de grote energiebedrijven.

Hoe werkt een energieveiling?

Je kunt je als consument altijd inschrijven voor een energieveiling. Dit gaat dan vaak via een groep of een bepaald medium. Voorbeelden van organisaties die veilingen organiseren, zijn De Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en ANWB. Maar je bent vrij om zelf ook een veiling te organiseren. Door samen met anderen energie in te kopen, kun je korting krijgen. Nadat de inschrijving is gesloten, volgt er een veiling. Hierbij gaan energieleveranciers tegen elkaar 'opbieden' voor de laagste prijs. Nadat duidelijk is welke leverancier de laagste prijs biedt, krijgt iedereen die zich voor de veiling had ingeschreven, een persoonlijk aanbod. Vervolgens heb je de keuze om hier wel of niet op in te gaan.

Hoe kan ik meedoen met een energieveiling?

Door je in te schrijven bij een van de bekende organisaties die energieveilingen organiseren. Iedereen kan zich altijd voor elke veiling inschrijven. Soms wordt er bij een veiling een lidmaatschap geëist.

Wat zijn de voordelen van een energieveiling of collectieve inkoop?

Het belangrijkste voordeel van een energieveiling of collectieve inkoop, is de lage prijs. Je krijgt een flinke korting aangeboden. Een ander voordeel is dat de klant niet veel moeite hoeft te doen om te veranderen van energieleverancier, want je krijgt direct een aanbod. Je schrijft je in voor de energieveiling en vervolgens wacht je het aanbod af.

Wat zijn de nadelen van een energieveiling of collectieve inkoop?

Een groot nadeel is dat het winnende bod van een energieleverancier niet voor iedereen het voordeligst is. Dit is afhankelijk van je verbruik. Een ander nadeel is dat nooit alle energieleveranciers meedoen. En de leveranciers die wel meedoen, bieden niet altijd al hun energieproducten aan.

Is energie via een energieveiling of collectieve inkoop voordeliger?

Door zelf een energievergelijking te maken, ben je vaak toch goedkoper uit. Dit komt omdat energieleveranciers vaak speciale aanbiedingen hebben bij vergelijkingssites. Daarnaast kijken vergelijkingssites niet alleen naar prijs, maar ook naar bijvoorbeeld duurzaamheid. Bij energieveilingen wordt eigenlijk alleen naar prijs gekeken.

Expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant

Ook geeft Joris regelmatig meer uitleg over de huidige situatie rondom de hoge energieprijzen. In dit blog lees je de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Awards Independer

De energievergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Ook kwam Independer dit jaar nog als beste energievergelijker naar voren bij een onderzoek van WUA.