Hoe werkt het eigenlijk met het opzeggen van je energiecontract als je overstapt, moet je dat zelf doen of wordt dit voor je gedaan? En als je gaat verhuizen? Gelden dan dezelfde regels als je voor een andere leverancier kiest?

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 21 juni 2022

Opzeggen van je energiecontract

Stap je over van energieleverancier, dan hoef je je energiecontract niet zelf op te zeggen. Dit wordt gedaan door je nieuwe energieleverancier. Overstappen is dus heel eenvoudig. Je vergelijkt het aanbod van verschillende energieleveranciers en maakt een keuze. Vervolgens geef je aan wanneer je wilt overstappen. Meer hoef je niet te doen. De overstap gaat soepel. Op het moment dat de ene leverancier stopt met leveren van energie, neemt de ander het over. Je komt dus nooit zonder gas of licht te zitten.

Opzeggen van een vast of variabel contract

Bij het opzeggen van een energiecontract moet je met een aantal zaken rekening houden. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de voorwaarden in je huidige energiecontract en de looptijd van je contract.

Opzeggen van een vast energiecontract

Als je een vast contract hebt is het belangrijk om te weten hoelang dit contract nog duurt. Als je het contract opzegt voordat het is afgelopen, dan brengt je leverancier een opzegvergoeding in rekening. Contracten kunnen een looptijd hebben van bijvoorbeeld een jaar. Het is aan te raden om de overstapdatum te laten ingaan wanneer je huidige contract afloopt. Hoe langer je contract nog doorloopt, hoe hoger de opzegvergoeding is. 

Opzeggen van een variabel energiecontract

Bij een variabel energiecontract geldt een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Energieleveranciers mogen dan geen boete in rekening brengen. ​

Verhuizen en je contract opzeggen

Voor het opzeggen van je energiecontract bij een verhuizing gelden andere regels. Ga je verhuizen en kies je voor een nieuwe leverancier in je nieuwe woning, dan moet je zelf je huidige energiecontract opzeggen. Heb je een vast contract, dan moet je rekening houden met de datum waarop dit afloopt. Verhuis je voordat je contract is afgelopen dan kan het verstandig zijn om je contract mee te nemen. Als je het contract opzegt voordat het afgelopen is kan het namelijk zijn dat de leverancier een boete in rekening brengt. Op onze verhuispagina vind je meer tips over het opzeggen of meenemen van je energiecontract bij een verhuizing.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Energieleveranciers
  • Liander.nl

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png