Een opzegvergoeding, ook wel een overstapboete genoemd, betaal je wanneer je je energiecontract beëindigt voordat het contract is afgelopen. Je betaalt de vergoeding alleen als je nog een contract voor bepaalde tijd hebt. Hoe hoog het bedrag is dat je moet betalen, is afhankelijk van de resterende looptijd van je contract.

Check je overstapboete

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 21 juni 2022

Wanneer betaal je een opzegvergoeding?

Als je wilt overstappen van energieleverancier voordat je contract is afgelopen kan het zijn dat je leverancier een opzegvergoeding in rekening brengt. Dit heet ook wel een overstapboete. Een leverancier doet dit omdat zij verwachten dat je voor een vaste periode klant blijft. Zij gaan dus uit van inkomsten in deze periode. Als je niet deze hele periode klant blijft, dan lopen zij inkomsten mis. Dit is de reden dat zij een opzegvergoeding vragen als overstapt voordat het contract is afgelopen. 

Sinds zaterdag 25 januari 2020 mogen energieleveranciers niet meer controleren wanneer je huidige energiecontract afloopt. Bij het overstappen van energieleverancier is deze ‘einddatum’ zeer belangrijke informatie. De energieleverancier kan hierdoor rekening houden met de ingangsdatum van je nieuwe contract.

De hoogte van een opzegvergoeding

De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van je energiecontract. Hoe langer je contract nog loopt hoe hoger de opzegvergoeding is die je moet betalen. In de tabel zie je wat de opzegvergoeding is voor de resterende looptijd van je contract.

Resterende looptijd Alleen gas óf stroom Gas én stroom
< 1,5 jaar € 50,- € 100,-
1,5 - 2 jaar € 75,- € 150,-
2 - 2,5 jaar € 100,- € 200,-
> 2,5 jaar € 125,- € 250,-


Let op! De bovenstaande bedragen zijn per product. Neem je stroom en gas af bij een leverancier en wil je voor beide overstappen, dan betaal je twee keer de opzegvergoeding.

Niet iedere leverancier vraagt een opzegvergoeding

Niet bij iedere energieleverancier moet je een opzegvergoeding betalen. Er zijn leveranciers bij wie je het contract voortijdig kunt beëindigen zonder dat je een opzegvergoeding hoeft te betalen. Of dit voor jouw leverancier geldt is terug te vinden in de voorwaarden van de leverancier. Deze zijn terug te vinden op de website van de energieleverancier.

Betalen van een opzegvergoeding

Als je het contract voortijdig beëindigt en je een opzegvergoeding moet betalen, dan zie je deze op de eindafrekening staan. Op de eindafrekening worden je termijnbedragen verrekend met je totale verbruik en de opzegvergoeding. Zo kan het zijn dat het bedrag dat je moet betalen hoger wordt omdat de opzegvergoeding hierbij wordt opgeteld of dat het bedrag dat je terugkrijgt lager wordt. Je moet dit bedrag vaak eerst zelf betalen voordat je het terugontvangt van de nieuwe leverancier. Ook kan het zijn dat je je welkomstcadeau moet terugbetalen als je deze hebt gekregen of de welkomstbonus niet ontvangt die de leverancier aanbiedt als je je contract voortijdig beëindigt.

Overstappen als je een opzegvergoeding moet betalen. Ik kijk graag met je mee of dit verstandig is!

- Eelco Ruifrok - Overstappen met een opzegvergoeding

Welke leverancier vergoedt de opzegvergoeding?

Een nieuwe leverancier neemt in de meeste gevallen de opzegvergoeding niet over. Er zijn maar een paar leveranciers die dit wel doen en vaak zitten hier dan ook een aantal voorwaarden aan. Zo kan het zijn dat je verplicht bent om een contract voor meerdere jaren af te sluiten, waar vaak weer hogere tarieven voor gelden. Bekijk hier ons overzicht

Overstappen en een opzegvergoeding betalen

Je kunt altijd overstappen van energieleverancier, ook als je een opzegvergoeding moet betalen. Wel is het goed om te controleren of het de moeite waard is om over te stappen als je een opzegvergoeding moet betalen. De bedragen kunnen erg oplopen waardoor het verstandig is om een goede vergelijking te maken om te zien of het voordeliger is om over te stappen. Kom je er niet uit of het voor jou voordelig is om over te stappen, dan kijken we graag met je mee!

Opzegvergoeding voor zakelijke contracten

Ook bij een zakelijk contract kan een energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Hoe hoog deze opzegvergoeding is verschilt per leverancier, maar moet redelijk zijn volgens de elektriciteit - en gaswet. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft hiervoor drie criteria opgesteld.

  • ​Het mag maximaal 15% van de restendere waarde van de overeenkomst zijn
  • Het verschil tussen de marktprijs van het moment van beeindigen en de resterende waarde van het contract, plus een vergoeding van € 50,-.
  • Maximaal een bedrag van € 100,- per niet uitgediend contractjaar.

Let op! De opzegtermijn kan per leverancier verschillen en ligt tussen de één en zes maanden.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Milieucentraal
  • Liander.nl
  • Energieleveranciers

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png