Een spoedaanvraag doen voor energie is mogelijk. Wel stelt een energieleverancier hier eisen aan. Het belangrijkste wat zij willen weten is of het gaat om een verhuizing of dat je op hetzelfde adres blijft wonen. Als het gaat om een verhuizing zijn er leveranciers die de aanvraag gelijk verwerken. Andere leveranciers hebben nog een extra bevestiging nodig zoals een kopie van het koop- of huurcontract. Blijf je op hetzelfde adres wonen, dan kan het zijn dat de leverancier een borg vraagt.

Energie vergelijken

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 23 januari 2023

Zo werkt een spoedaanvraag

Een spoedaanvraag houdt in dat je snel geleverd wil krijgen, namelijk binnen de 14 dagen wettelijke bedenktijd. Bij de meeste leveranciers moet je hiervoor aangeven dat je afziet van de bedenktijd. Je kunt dan niet meer het contract kosteloos opzeggen binnen 14 dagen. Bij andere leveranciers betekent dit dat je toestemming geeft dat je de energie die je gebruikt in de eerste 14 dagen ook betaalt. Je kan dan nog wel je contract annuleren de eerste 14 dagen, maar de energie die je hebt verbruikt in deze periode moet je wel betalen.

Spoedaanvraag bij verhuizing

Als je gaat verhuizen of verhuisd bent heb je soms snel een energiecontract nodig. Op het aanvraagformulier kan je aangeven dat het gaat om een verhuizing en wat de datum van de sleuteloverdracht is. De datum van de sleuteloverdracht moet altijd een datum in de toekomst zijn. Als je niet aangeeft dat het gaat om een verhuizing, dan zal de leverancier de aanvraag zonder spoed verwerken en kan de aanvraag 4 tot 7 weken duren.

Spoedaanvraag op hetzelfde adres

Als je een spoedaanvraag doet, maar niet gaat verhuizen vraagt de energieleverancier waarschijnlijk om een borg. Omdat je nog op hetzelfde adres woont en hiervoor ook een energieleverancier had gaan zij er vanuit dat er problemen zijn geweest met de vorige leverancier, waardoor je met spoed geleverd moet krijgen. Om voor zichzelf zekerheid in te bouwen vragen zij om een borg voordat zij de levering starten. De borg verschilt per leverancier en kan oplopen tot € 500,-. De borg krijg je terug bij de eindafrekening.

Tips bij een spoedaanvraag

Een spoedaanvraag is niet altijd nodig als je gaat verhuizen. Soms is een gewone aanvraag voldoende. Als je gaat verhuizen is er vaak nog energie op het adres. Dit wordt geleverd door de netbeheerder en zij zetten de levering niet gelijk stop als de vorige bewoner het huis verlaat. Eerst ontvang je een brief van de netbeheerder. In deze brief staat dat er een nieuwe leverancier op het adres moet komen. Ook staat er een datum in de brief voor wanneer dat moet gebeuren. Als je deze brief ontvangt kan je de aanvraag altijd nog omzetten in een spoedaanvraag.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png