Als je uit huis gaat komen er veel nieuwe dingen op je af. Leuke dingen, maar vaak ook saaiere zaken zoals verzekeringen en het kiezen van je energieleverancier. Wij helpen je graag een handje bij energie vergelijken.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 21 juni 2022

Huren exclusief energie

Wanneer je gaat huren is het niet altijd nodig om een energiecontract aan te vragen. Je kunt bij de verhuurder navragen of je huurt inclusief of exclusief energie. Wanneer je exclusief huurt, moet je zelf zorgen voor gas en stroom. Als student heb je vaak maar een beperkt budget en kan het daarom nog belangrijker zijn om een voordelige energieleverancier te vinden. Dit kun je doen door een vergelijking te maken. Het is vaak lastig in te schatten wat je gaat verbruiken in je nieuwe kamer/woning. Daarom kun je bij Independer een schatting maken. Vul de waardes zo in dat ze zo veel mogelijk overeenkomen met jouw woonsituatie. Als je wilt, helpen wij jou natuurlijk graag met het maken van een schatting en vergelijking. Neem contact met ons op. 

Huren inclusief energie

Ook als je huurt inclusief energie kunnen wij een schatting geven van je energiekosten. Voor een studentenhuis met vijf personen kan overstappen soms wel € 400,- per jaar besparen. Informeer eens bij je huisbaas of hij weet wat voor energiecontract er momenteel is. Zeker wanneer hij aangeeft dat hij al jaren bij de zelfde leverancier zit, kun je veel besparen door over te stappen. Dat kan voor zowel jou als je huisbaas aardig wat opleveren.

Hoogte bepalen termijnbedrag

Wij raden je aan om de eerste drie maanden af te wachten en daarna de leverancier te bellen om te controleren of je een reëel termijnbedrag hebt. Dat scheelt soms wel een avond stappen per maand.

Je kunt altijd beter iets teveel betalen, zodat je aan het einde van je contractperiode niet voor vervelende verassingen komt te staan. Het geld dat je teveel betaald hebt, krijg je altijd terug van de leverancier. Een leuk extraatje!

Makkelijk besparen

Wanneer je een energieleverancier hebt gekozen, krijg je binnen een week na je aanvraag een bevestiging van je contractaanvraag. Rond de ingangsdatum van je contract zal de energieleverancier de meterstanden opvragen.

Aan de hand van het historische verbruik van de woning, bepaalt de leverancier vervolgens wat je per maand gaat betalen (termijnbedrag). Dit bedrag wordt dus voornamelijk bepaald door het verbruik van de vorige bewoner(s). Het kan zijn dat de vorige bewoner een koukleum of een verstokte gamer was die in het weekend altijd thuis zat. Als je zelf eigenlijk alleen 's avonds thuis bent, in het weekend veel bij je ouders bent en verstandig met je energie om gaat, dan kan het zijn dat het termijnbedrag te hoog is voor jouw verbruik.

Uiteraard is het andersom ook mogelijk. Verwacht jij veel energie te verbruiken doordat je veel thuis bent? Dan kan het goed zijn om de leverancier te bellen en het termijnbedrag te verhogen.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png