1. Controleer je huidige contract: is dit vast of variabel

 • Heb je een vast contract? Overstappen is dan misschien niet de juiste keuze. Als je het contract beëindigt voor het afloopt, brengt een leverancier namelijk een opzegvergoeding in rekening. De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract.
 • Als je een variabel contract hebt, (ook wel een contract voor onbepaalde tijd) dan is dit een ideaal moment om een nieuw energiecontract te kiezen. Dit betekent namelijk dat je contract maandelijks opzegbaar is en je vrij bent om over te stappen van energieleverancier.
 • Ook als je geen energiecontract hebt, ben je vrij om een nieuwe energieleverancier te kiezen. Had je bijvoorbeeld op het vorige adres waar je woonde geen energiecontract op je naam staan, ga je op jezelf wonen of woonde je samen maar ben je uit elkaar gegaan en stond het contract niet op jouw naam, dan kun je gewoon een nieuwe energieleverancier kiezen.

Weet je niet of je een vast of een variabel contract hebt? Je kunt dit navragen bij je energieleverancier of controleren op je jaarafrekening. Het vaste contract geldt altijd voor de looptijd waarvoor je het hebt afgesloten. Heb je bijvoorbeeld een contract voor drie jaar afgesloten, dan is de vaste looptijd na drie jaar afgelopen. Vervolgens kom je automatisch in een variabel contract met onbepaalde looptijd.

2. Contract meenemen naar nieuw adres

Besluit je om niet over te stappen, maar het contract mee te nemen naar het nieuwe adres dan moet je dit aangeven bij de energieleverancier. Het beste moment om dit door te geven is twee weken voordat je gaat verhuizen. De leverancier heeft dan voldoende tijd om dit te regelen en de levering op het nieuwe adres te starten. Je doorloopt 4 stappen:

 1. Uiterlijk twee weken voor de verhuizing geef je het nieuwe adres door aan je leverancier. Dit kun je telefonisch of online bij de leverancier doen.
 2. Binnen vijf dagen na de sleuteloverdracht geef je de meterstanden door.
 3. Het nieuwe termijnbedrag wordt door de leverancier bepaald. Zij doen dit op basis van het historisch verbruik in de woning. Controleer daarom de eerste paar maanden of dit geschatte verbruik overeenkomt met wat je werkelijk verbruikt.
 4. Je ontvangt de eindafrekening van je oude adres.

3. Nieuw contract afsluiten

Verhuizen is een goed moment om te controleren of je huidige energiecontract nog bij je situatie past. Het is lastig om te bepalen wat je verbruik in de nieuwe woning wordt. In de energievergelijker helpen we je daarmee door het verbruik in te schatten op basis van je woonsituatie en vervolgens de beste leveranciers te tonen. Ga je een nieuwe leverancier aanvragen als je gaat verhuizen, regel dan de volgende zaken:

  • Vraag het nieuwe energiecontract aan
  • Je nieuwe leverancier schat een nieuw termijnbedrag in. Controleer de eerste maanden goed of dit overeenkomt met je verbruik. Dit bedrag is namelijk gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoners en kan daardoor afwijken van het werkelijke verbruik
  • De nieuwe leverancier vraagt om de meterstanden van de nieuwe woning
  • Geef de meterstanden van de oude woning door aan de oude leverancier
  • De eindafrekening wordt opgemaakt door de oude leverancier en opgestuurd

Is je contract vrij opzegbaar? Dan is verhuizen een goed moment om te controleren of je huidige leverancier bij je nieuwe situatie past!

- René Elbers - Expert energie

4. Let goed op de ingangsdatum

Bij het aanvragen van een nieuw energiecontract is het belangrijk om aan te geven dat het om een verhuizing gaat en wat de datum van de sleuteloverdracht is.
Krijg je de sleutel van je nieuwe woning nog, dan kun je gewoon de datum kiezen dat de sleuteloverdracht is.
Heb je de sleutel al en ben je al druk met klussen, maar is het kiezen van een energiecontract er bij ingeschoten? Kies dan de eerst mogelijke datum. De nieuwe leverancier start dan zo snel mogelijk met de levering. De datum dat de leverancier start met leveren staat in de bevestiging die je ontvangt. Krijg je voor deze datum een brief van de netbeheerder dan kun je het beste contact opnemen met je leverancier. De netbeheerder geeft in de brief aan voor welke datum de levering moet starten. Je geeft dan aan je leverancier door dat de levering eerder moet starten en de leverancier past dit vervolgens aan.

 

5. Maak een vergelijking

Weet je niet welke gegevens je nodig hebt? Of wat je in moet vullen bij het aanvragen van een energiecontract? Dan kunnen wij je helpen.

Je kunt je aanmelden voor de gratis energiecontract-check. Wij nemen dan contact met je op en helpen bij het kiezen van een energiecontract. Je kan natuurlijk ook contact met ons opnemen via energie@independer.nl of op 035 – 626 55 44, dan kijken we ook met je mee!

Independer Verhuisservice

Als je gaat verhuizen heb je veel aan je hoofd. Wij begrijpen dat je financiële producten dan niet op de eerste plek staan. Met onze gratis verhuisservice houden wij voor je in de gaten wat je moet regelen en krijg je van ons een seintje als het zo ver is.