Ga je binnenkort verhuizen? Denk dan ook aan je energiecontract. Je energiecontract verhuist namelijk niet automatisch mee naar je nieuwe adres. Ook kan je huidige contract niet het beste contract zijn voor je nieuwe woning. Verhuizen is een goed moment om te kijken welk energiecontract het beste bij je nieuwe situatie past.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 21 juni 2022

1. Controleer je huidige contract: is dit vast of variabel

 • Heb je een vast contract? Overstappen is dan misschien niet de juiste keuze. Als je het contract beëindigt voor het afloopt, brengt een leverancier namelijk een opzegvergoeding in rekening. De hoogte van de opzegvergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract.
 • Als je een variabel contract hebt, (ook wel een contract voor onbepaalde tijd) dan is dit een ideaal moment om een nieuw energiecontract te kiezen. Dit betekent namelijk dat je contract maandelijks opzegbaar is en je vrij bent om over te stappen van energieleverancier.
 • Ook als je geen energiecontract hebt, ben je vrij om een nieuwe energieleverancier te kiezen. Had je bijvoorbeeld op het vorige adres waar je woonde geen energiecontract op je naam staan, ga je op jezelf wonen of woonde je samen maar ben je uit elkaar gegaan en stond het contract niet op jouw naam, dan kun je gewoon een nieuwe energieleverancier kiezen.

Weet je niet of je een vast of een variabel contract hebt? Je kunt dit navragen bij je energieleverancier of controleren op je jaarafrekening. Het vaste contract geldt altijd voor de looptijd waarvoor je het hebt afgesloten. Heb je bijvoorbeeld een contract voor drie jaar afgesloten, dan is de vaste looptijd na drie jaar afgelopen. Vervolgens kom je automatisch in een variabel contract met onbepaalde looptijd.

2. Contract meenemen naar nieuw adres

Besluit je om niet over te stappen, maar het contract mee te nemen naar het nieuwe adres dan moet je dit aangeven bij de energieleverancier. Het beste moment om dit door te geven is twee weken voordat je gaat verhuizen. De leverancier heeft dan voldoende tijd om dit te regelen en de levering op het nieuwe adres te starten. Je doorloopt 4 stappen:

 1. Uiterlijk twee weken voor de verhuizing geef je het nieuwe adres door aan je leverancier. Dit kun je telefonisch of online bij de leverancier doen.
 2. Binnen vijf dagen na de sleuteloverdracht geef je de meterstanden door.
 3. Het nieuwe termijnbedrag wordt door de leverancier bepaald. Zij doen dit op basis van het historisch verbruik in de woning. Controleer daarom de eerste paar maanden of dit geschatte verbruik overeenkomt met wat je werkelijk verbruikt.
 4. Je ontvangt de eindafrekening van je oude adres.

3. Nieuw contract afsluiten

Verhuizen is een goed moment om te controleren of je huidige energiecontract nog bij je situatie past. Het is lastig om te bepalen wat je verbruik in de nieuwe woning wordt. In de energievergelijker helpen we je daarmee door het verbruik in te schatten op basis van je woonsituatie en vervolgens de beste leveranciers te tonen. Ga je een nieuwe leverancier aanvragen als je gaat verhuizen, regel dan de volgende zaken:

 • Vraag het nieuwe energiecontract aan
 • Je nieuwe leverancier schat een nieuw termijnbedrag in. Controleer de eerste maanden goed of dit overeenkomt met je verbruik. Dit bedrag is namelijk gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoners en kan daardoor afwijken van het werkelijke verbruik
 • De nieuwe leverancier vraagt om de meterstanden van de nieuwe woning
 • Geef de meterstanden van de oude woning door aan de oude leverancier
 • De eindafrekening wordt opgemaakt door de oude leverancier en opgestuurd

  Is je contract vrij opzegbaar? Dan is verhuizen een goed moment om te controleren of je huidige leverancier bij je nieuwe situatie past!

  - René Elbers - Expert energie

  4. Let goed op de ingangsdatum

  Bij het aanvragen van een nieuw energiecontract is het belangrijk om aan te geven dat het om een verhuizing gaat en wat de datum van de sleuteloverdracht is.
  Krijg je de sleutel van je nieuwe woning nog, dan kun je gewoon de datum kiezen dat de sleuteloverdracht is.
  Heb je de sleutel al en ben je al druk met klussen, maar is het kiezen van een energiecontract er bij ingeschoten? Kies dan de eerst mogelijke datum. De nieuwe leverancier start dan zo snel mogelijk met de levering. De datum dat de leverancier start met leveren staat in de bevestiging die je ontvangt. Krijg je voor deze datum een brief van de netbeheerder dan kun je het beste contact opnemen met je leverancier. De netbeheerder geeft in de brief aan voor welke datum de levering moet starten. Je geeft dan aan je leverancier door dat de levering eerder moet starten en de leverancier past dit vervolgens aan.

  5. Maak een vergelijking

  Weet je niet welke gegevens je nodig hebt? Of wat je in moet vullen bij het aanvragen van een energiecontract? Dan kunnen wij je helpen.

  Je kunt je aanmelden voor de gratis energiecontract-check. Wij nemen dan contact met je op en helpen bij het kiezen van een energiecontract. Je kan natuurlijk ook contact met ons opnemen. 

  Independer Verhuisservice

  Als je gaat verhuizen heb je veel aan je hoofd. Wij begrijpen dat je financiële producten dan niet op de eerste plek staan. Met onze gratis verhuisservice houden wij voor je in de gaten wat je moet regelen en krijg je van ons een seintje als het zo ver is. 

  Schrijf me in

  Veelgestelde vragen over verhuizen en je energiecontract

  Als je weet dat je gaat verhuizen, moet je dit uiterlijk twee weken van te voren doorgeven aan je energieleverancier. Dan heeft je leverancier voldoende tijd om te zorgen dat de energielevering doorgaat op je nieuwe adres. De leverancier zorgt ook voor de eventuele overstap van je netbeheerder. Vaak is het ook mogelijk om tijdelijk, bijvoorbeeld bij een verbouwing, op twee adressen geleverd te krijgen.

  Daarnaast stuurt de leverancier je een meterstandenkaart toe, zodat duidelijk is wat jouw verbruik is geweest. Je kunt deze het beste samen met de nieuwe bewoner invullen. Je leverancier stuurt dan een eindnota op. Als je jouw huidige contract niet wilt meenemen bij een verhuizing, moet je dit zelf opzeggen bij je leverancier.

  Ja, in de meeste gevallen wel. Dat komt omdat leveranciers het termijnbedrag berekenen op basis van het historische verbruik op het adres. Dat eerdere verbruik kan afwijken van jouw verbruik. Ook kan door de verhuizing jouw verbruik veranderen. Bijvoorbeeld door de verandering van de woonsituatie of -samenstelling. Ontvang je een termijnbedrag waar je het niet mee eens bent? Neem dan contact op met je leverancier om dit eventueel aan te passen.

  Je kunt de adreswijziging op meerdere manieren doorgeven aan je energieleverancier. De gemakkelijkste manier is via de website van je energieleverancier. Log in met je persoonlijke gegevens en je kunt direct je nieuwe adres doorgeven. De andere opties zijn door te bellen of te mailen.

  Als je gaat verhuizen kun je een nieuwe energieleverancier kiezen. Denk wel aan je huidige contract. Is de looptijd hiervan nog niet voorbij? Dan moet je soms een opzegvergoeding betalen aan je leverancier. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de resterende looptijd. Neem altijd even contact op met je leverancier. Soms gaan leverancier namelijk soepeler om met de opzegvergoeding als het om een verhuizing gaat.

  Je kunt het maandbedrag bij je nieuwe leverancier aanpassen. Log hiervoor in op de website van je leverancier of stuur een mail. Bellen kan natuurlijk ook.

  Ja, geef je nieuwe adres door voordat je gaat verhuizen en niet achteraf. Als je gaat verhuizen moet je dit twee weken voor je verhuizing doorgeven aan je energieleverancier. Zo heeft de leverancier voldoende tijd om te zorgen dat de levering op je nieuwe adres op tijd begint.

  Is je verhuizing maar tijdelijk? Kies dan voor een variabel contract. Een variabel contract is namelijk maandelijks opzegbaar. Ga je over een paar maanden weer verhuizen? Dan kun je gewoon je contract opzeggen zonder dat je een opzegvergoeding moet betalen. Kies dan op tijd een nieuwe leverancier zodat je ook op je nieuwe adres energie hebt.

  Als je gaat verhuizen kun je je huidige leverancier houden. Je kunt ook een nieuwe leverancier uitzoeken. In sommige gevallen is dit voordeliger. Kies je voor een nieuwe leverancier? Dan moet je zelf het oude contract opzeggen. Blijf je op hetzelfde adres wonen, maar wil je een nieuwe leverancier. Dan zegt de nieuwe leverancier het oude contract voor je op.

  Bronnen en expertise

  Informatie gecontroleerd door expert

  De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

  Awards

  wua-logo-square.png
  shopping-awards.png
  bmc.png