Als je energiecontract afloopt, ontvang je van je energieleverancier een verlengingsaanbod. Op dit aanbod kun je ingaan, maar dat hoeft niet. Als je dit niet doet verandert je contract in een variabel contract. Je dan vrij om te vergelijken en over te stappen naar een andere energieleverancier.

Joris Kerkhof, Expert energie
Bijgewerkt: 21 juni 2022

Je verlengingsaanbod accepteren

Bij een vast contract krijg je van je energieleverancier een nieuw aanbod  voor je contract afloopt. Hoe ver dit voor de einddatum van je contract is verschilt per leverancier, maar dit is ongeveer twee maanden voor je contract afloopt.
Je kunt ingaan op het nieuwe aanbod. Het nieuwe contract start dan als je huidige contract is afgelopen. Het is niet verplicht om in te gaan op het verlengingsaanbod.

Het is slim om je verlengingsaanbod te vergelijken

Je ontvangt een nieuw contract met nieuwe tarieven en voorwaarden. De nieuwe tarieven kunnen hoger zijn dan bij een andere leverancier. Het is daarom verstandig om je verlengingsaanbod te vergelijken als je contract afloopt. Independer helpt graag om een  goede keuze te maken tussen het verlengingsaanbod en een contract bij een andere leverancier.

Een goed verlengingsaanbod verschilt per persoon

Wat een goed aanbod is verschilt per persoon en hangt af van je specifieke wensen. De volgende punten worden het meest op prijs gesteld in een verlengingsaanbod.

  • Lage tarieven. De tarieven moeten niet hoger liggen dan de tarieven van het huidige contract.
  • Duurzame energie. Als er gekozen is voor groene stroom dan moet dit na het verlengingsaanbod niet grijze stroom worden.
  • Een gadget. Niet alleen lage tarieven worden gewaardeerd door mensen. Sommige willen graag een aardigheid ontvangen in de vorm van een gadget. Dit kan wel weer ten koste gaan van de tarieven.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Joris Kerkhof. Hij is specialist op het gebied van energie en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij het AD en de Volkskrant .

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png